DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyada ilk defa farelerden yapay Embriyo üretildi!

Dünyada ilk defa farelerden yapay Embriyo üretildi!

Dünyada ilk defa farelerden yapay Embriyo üretildi!

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’ndeki uzmanlar, farelerden elde ettikleri kök hücrelerle dünyada ilk defa “yapay embriyoları” üretmeyi başardı.

Zigot, biri anneden (oosit), biri babadan (sperm) gelen iki eşey hücresinin birleşmesi (fertilizasyon) sonucu meydana gelen diploit hücredir. Zigot gelişimi sonrası bölünerek canlıyı meydana getirir.

Hayvan zigotları mitoz bölünmeyle, embriyoyu meydana getirirken, diğer canlılarda mayoz bölünme ile meydana gelir. Birden fazla aynı anda doğumlar, örneğin ikizler, tek zigottan (monozigotik) veya farklı zigotlardan (dizigotik) kaynaklı olabilir.

Dünyada ilk defa farelerden yapay Embriyo üretildi! | Yapay Embriyo

Embriyo (İngilizce: Embryo), Zigotun arka arkaya mitoz bölünme geçirip hücre sayısının artmasına embriyo denir.

Yumurta ve sperm hücrelerinin bütünleşmesi ile meydana gelen zigot, çift sarmallı DNA molekülleri barındırmaktadır. Bitkiler, hayvanlar ve bazı protistlerde zigot mitozla bölünerek çok hücreli canlının gelişimine ön ayak olurlar.

İnsanlarda, ilk sekiz haftalık döneme embriyonal dönem denilir.

Yapılan embriyo iki çeşit kök hücre ve üç boyutlu yapı iskelesi (skafold) adında, hücre ve dokuyu meydana getirmesi için çatı görevinde bir  biyolojik materyal kullanarak, doğal bir fare embriyosunu birebir benzeyen bir yapı meydana getirdi.

Bir çok deney başarısız olsa da Embriyo gelişimi için bir çok farklı hücrenin planlı çalışması gerekir.

Dünyada ilk defa farelerden yapay Embriyo üretildi! | Kısırlığa çare olacak


Ne yararı olacak?

İnsanlarda bu deneyin yapılması biraz problem. Döllenmeden sonraki oluşan embriyotik dönem 2 haftadan büyükse üzerinde araştırma yapılması kanunen yasak.

İnsan yada hayvanlarda mitoz bölünme yapan memeli grupları, yumurta döllenmesi sonrası oluşan zigot hücrelerinin bölünerek embriyoyu oluşturmasındaki hücrelere kök hücreler deniliyor. Bu kök hücreler birleşerek bebeğin temel yapısı olan ana hücreleri meydana getiriyor.

Farelerde araştırma sırasında 2 çeşit kök hücre ile elde edilen Yapay Embriyo, insanlarda yapılması pekte mümkün değil. Çünkü insanda, üçüncü çeşit kök hücre olmadığından fetüse çevrilmesi pekte mümkün değil.

Ama bulunan yapay embriyo bilimi bir tık daha öteye götürüyor.Kısırlık tedavilerinde yeni bir tedavi açılacağı tahmin ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.