DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyada karaya uzak en ıssız yeri nerede?

Dünyada karaya uzak en ıssız yeri nerede?
A+
A-

Dünyada karaya uzak en ıssız yeri nerede?

Dünyada bir ıssız yer düşünün, sadece kullanılmayan teknoloji atıklarının saklandığı, kimsenin uğramadığı bir yer. Böyle bir yer var ve buraya Nemo Noktası deniyor. Neden Nemo Noktası? Adını herkezin genelde okuduğu “Denizler altında 20 bin fersah” kitabındaki Kaptan Nemo’dan almış adını. Aslında Nemo kelimsi latince olup, manası kimsesiz demek. Bizim konumuzdaki nokta da bu ismi gerçekten hak ediyor.

1992 yılında Kanadalı Harita Mühendisi Hrvoje Lukatela, kendi çabasıyla bilgisayar üzerinden bu noktayı ilk defa keşf edendir. Nemo noktası karaya çok uzaktır.Burayı ne gemi nede insan uğrar. Çünkü dünyanın en kör noktasıdır. Burayı en iyi bilen ise Rus, Japon ve Avrupa Uzay Araştırma merkezleridir. Çünkü burayı malzeme çöplüğü olarak kullanıyorlar.Onlar buraya “Güney Pasifik Issız Bölgesi” diye adlandırmışlar. Adeta eski uydu çöplüğü, kullanılmayan gemiler, parçalanmış uzay mekiklerini burada görmek normal.

Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nde Uzay Bilimcisi Alice Gorman, uzay araçlarının dünyanın yörüngesine girip, inişe geçtiğinde, yakıt tanklarını atıyor.Çünkü zaten düşen uzay aracı atmosferde düşüş yaşarken ısı tavan yapıyor. Patlamayı önlemek için tanklarını atıyor. Eğer yakıt tanklarında sızı olursa, yaşam için tehlike arz ediyor, fakat sağlamsa öylece doğada yüzyıllarca durabilir. En güzel örnek Rus Mir Uzay İstasyonun görev sonrası dünyaya inmesini gösterebiliriz.

Dünyada karaya uzak en ıssız yeri nerede? | Nemo Noktası

Dünyada karaya uzak en ıssız yeri nerede? | Nemo Noktası

Mir Uzay İstasyon’un parçaları Nemo Noktasında!

19 Şubat 1986’da gönderilen Mir Sovyet Uzay İstasyonu, 1996 yılına kadar sürekli modüller eklenerek, 143 tonluk bir ağırlığa kadar çıktı. 23 Mart 2001’de görevi bitti ve dünyaya iniş yaparken yanarak indi. Yanmadan önce yakıt tanklarını attı. Bunların bazıları okyanusun dibine bazıları da Fiji kıyılarında bulundu. Kullanılmayan parçaları topladıktan sonra atık depo olarak kullanacakları tek yer Nemo Noktası oluyor.

Nemo Noktasında Hayat Var mı?

Karadan çok uzak olduğu için buradan esen rüzgârlar organik madde taşımıyor. Yani fazla besin kaynağı olmadığından okyanus tabanı da fazla yaşam barındırmıyor. Ama hiç yaşam yok ta değil. 2005 yılında “tüylü yeti yengeci” bulundu.

Nemo Noktası kendisine yakın 3 adaya bile 2688 km uzakta bulunuyor. Nemo noktasının kuzeyinde Ducie Adası, kuzeydoğusunda Easter Adaları’ndan Motu Nui ve güneyinde  ise Antarktika kıtasına yakın Maher Adası bulunuyor. Haliyle buraya atılan çöpler akıntı ile Nemo noktasına geliyor. Buradaki akıntı girdabına giren uzay araştırma çöpleri parçalanıyor. Bu noktada araştırma yapan bilim adamları buraya bırakılan atıkların ekolojik dengeyi bozabileceğini söylüyor.

Bu derin sularda belki de bilim adına bir çok bulunabilir ama Nemo Noktasının uzaklığının verdiği maddi boyutu, para yönden desteklenen araştırmalar için maalesef yok.

Nemo Noktası Nerede?

Google Map’ten bu noktayı gördüğünüzde gerçekten de ne kadar ıssız bir yer olduğuna hak vereceksiniz.

Ella Davies | BBC Earth

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.