Dünyada ölen her 10 kişiden birinin nedeni Sigara!
Dünyada ölen her 10 kişiden birinin nedeni Sigara!
Dünyada nüfus arttıkça sigara içenlerin sayısı da yükseliyor. Sigaranın artık zararları konusunda anlatılacak pek de yeni birşeyler söylemeye gerek yok. Çünkü sigara öldürür. Aslında yanan yada yanık olan herşey İnsan vücuduna zararlı. Isı ile etkileşime giren bir çok gıda kanserojen olduğunu bilmek gerekir.
Yapılan son araştırmada ölüm raporlarına göre Sigara nedeniyle yaşanan hastalıklar sonucu her 10 kişinin birinden sorumlu olduğu açıklandı. Nüfus ve tüketimin en yoğun ülkeler Çin, Hindistan, Rusya ve ABD’de her 10 kişinin 5’i sigara nedeniyle öldüğü belirlendi.
Dünyada sigara içme oranı düştü ama tiryakilerin sayıları arttı!
Lancet Tıp dergisi sigaranın ölümlerini açıklayan bir raporu yayınlandı. İngiltere’de sigara içenlerde azalma Elektronik sigara kullanımı ile düşerken, e sigara kullanan yaş 16 yaşına kadar düştü.
Diğer taraftan Avrupa ülkelerinde sigara tüketimi azalırken, esrar ve uyuşturucu kullanımı artmaya başladı. Rusya’da ise kadınların sigara tüketimleri gittikçe artmaya başladı.
Türkiye’de ise tütün ve tütün ürünlerindeki artışın hesaplarını daha önceki yazımızda paylaşmıştık.
İlgili Link: 2016 yılında Türkiye’de ne kadar sigara içildi?
Araştırmanın ekibi içinden Dr. Emmanuela Gakidou, ilginç olanın ise sigara sağlığa zararlıdır denildikçe öldürür yazıldıkça her dört erkeğin biri sigara içtiğini söylüyor. Sigaranın kısırlık, hızlı ölüm ve sakatlıkları arttırdığı konusunda bilimsel açıklamalar yapılsa bile erkekler sigaradan vazgeçemediğini ekliyor.
195 ülkede, 1990 yılı ile 2015 yılı içinde incelenen 1 milyar kişinin, her 3 erkekte biri, her 20 kadından da birinin içildiği görüldü. 2015 yılında ise dünya genelinde sadece sigaradan sebep, 6,5 milyona yaklaşan ölüm var.
1990 yılında da her 3 erkekten biri sigara içiyor, her 12 kadından biri sigara içiyordu.
Sigara konusunda her ülkede ciddi önlemler alınmaya çalışılıyor. Yasaklı sigara içme mekanları artık parklara kadar indi. Sigaradaki vergiler arttı ve paketleri ise ölümcül fotoğraflarla donatıldı. Bazı ülkelerde başarılı olan bu çalışmalar bazı ülkelerde ise geri tepti.
Türkiye, Bangladeş, Filipinler ve Endonezya gibi ülkelerde değişen pek birşeyler olmazken, Brezilya’da 25 senede sigara içenlerde yüzde 29’dan, yüzde 12’ye inerken, erkeklerde yüzde 19’dan, yüzde 8’e geriledi.
Sigaranın en çok içim olarak arttığı kadınlarda görülmekte. Özellikle Afrika ülkeleri ve Rusya’daki kadınlar sigara tüketimlerini yüzde 4 arttırdı.