Dünyanın en az uyuyan memeli hayvanı Filler olduğu tespit edildi
Dünyanın en az uyuyan memeli hayvanı Filler olduğu tespit edildi
Filler büyük cüsselerine rağmen, memeli grubunda günde 2 saat uyudukları tespit edildi. Afrika’da araştırma yapan bilim adamları, hayvanat bahçesinde 6 saate kadar uyuyan fillerin, doğal ortamda 2 saat uyuduklarını gördü.
Ayakta uyudukları düşünen fillerin aksine yatarak uyudukları görüldü.
Afrika’da Botswana’daki iki fili incelemeye alan bilim insanları 4 gün boyunca takip ettiler. fil sürülerinde lider dişidir ve dişi filler bir kaç gün uyumadıkları da görüldü.
Dişi lider filler ayakta kalarak sürü güvenliğini ve yırtıcılara karşı koruma sağlıyor. Devamlı hareket halinde olan fillerin günde toplamda 2 saat uyudukları görüldü.
Araştırmayı yapan bilim insanları Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi Paul Manger liderliğinde bir ekip. Filleri inceleme alma sebebi ise büyük cüsseli hayvanların acaba günde kaç saat uyuduklarını merak etmesiyle başlamış.
Güçlü hafızaya sahip olan fillerin nedenleri bir çok bilim adamınında merak konuları arasında.
Fillerin uyuduklarında derin uykuya daldıklarını gören Paul Manger, acaba sağlam hafıza derin uykudan mı kaynaklanıyor? sorusuna da cevap olacağını düşünüyor.
Göreceli değil elektronik cihazla takip ettiler
Witwatersrand Üniversitesi araştırma grubu doğal ortamda sürü halinde gezen 2 dişi filin hortumuna hareket sensörlerini yerleştirdiler. Nasıl yattıklarını da jiroskop cihazı adında başka bir cihazla takip ettiler. Cihazlar 5 dakika sabit kalmaya göre ayarlandı. Yani 5 dakika hareketsiz kaldıklarında kayıt başlayacaktı.
Sonuçları gören bilim insanları ise fillerin 2 saat uyku uyuduklarını ve uyuduklarında tamamen ölü gibi derin bir uykuya daldıklarını gördü.
İnsanların 8 saat uyumaları, sağlık açısından bu kadar önemli iken günlerce yürüyüp en ağır hayvan olan fillerin 2 saat uyku ile nasıl hayatta kaldıkları ise başka bir merak konusu.
Filler nasıl hayvanlardır? Fillerin özellikleri nelerdir?
Karada yaşayan en ağır ve en büyük hayvanı filler Afrika ve Asya olmak üzere iki türü bulunmaktadır.
Filler, 4 metre boya ulaşabilen, 7 bin kilogram ağırlığına kadar kadar çıkabilirler. Filleri diğer hayvanlardan ayıran uzun hortumları, dişleri ve geniş kulaklarıdır.
Hortumları ile yerdeki su yada katı maddeleri ağızlarına almak için bir nevi tutucu olarak kullanırlar. Dişleri ise hem silahları hemde yeri kazmak ve ağaç kabuklarını soymak gibi işler için kullanırlar. Büyük ve geniş kulakları ise vücutun ısısını ayarlayıp, soğutucu görevini görmektedir. Eğer Tehdit algılarsa, kulaklarını yayarak durur. Bu esnada kulaktaki damarlar bile gözükür.
Asya ve Afrika fillerini ayıran en önemli özellik kulaklardır. Afrika fillerinin kulakları büyük olup, sırtları ise kambur şeklindedir. Asya fillerinin kulakları daha küçük sırtları ise düzdür yada çukur şeklindedir. Diğer farklarından biri ise Üst resimdeki kafa yapısı.
Filler otçul hayvanlardır. Daha çok su kenarlarında durmayı severler.
Kimseye saldırmaz uysaldır. Yırtıcı hayvanlar onlara zarar veremez ama yavru fillerin peşinde devamlı aslan, kaplan, sırtlan ve yabani köpekler vardır.
Filler grup olarak yaşarlar. Gruplarının içinde en yaşlı olan dişi fil liderdir. Grupta en çok ilgi gören yavru fillerdir. Anneleri tarafından 3 yıl kadar bakılırlar.
Bir fil ortalama 70 yıla kadar yaşar. Fillerin arasındaki mesafe uzaklaştıkça, birbirleri ile sismik dalgalarla iletişime geçerler.
Filler kendilerinin farkında olan diğer hayvanlara göre en zeki olanlarıdır.