DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyanın en eski fosili hangisi?

Dünyanın en eski fosili hangisi?

Dünyanın yaşı 4,8 milyar olduğu tahmin ediliyor. Bu kadar uzun bir yaşa sahip olan dünya bir çok canlı barındırmış. Araştırmalar devam ettikçe ilk yaşam milyon yıllar önceki canlı türlerinin izleri olan fosilleri görünce bayağı şaşıracaksınız. Dünyanın en eski fosili listesi ile Fosil Dünyası.


Dünyanın en eski fosili hangisi?

Kambriyen dönem canlılarından dev T-Rex’in minik akrabalarına, son 2019 yılındaki fosil keşifleri ile son yarım milyar yıllık dönemde yaşamın zenginliği ve çeşitliliğine dair yeni bulgular ortaya koydu. Tarihlere göre en eski fosil liste listesine beraber bakalım.

1. 518 milyon yıl öncesinden omurgasızlar

Çin’de ortaya çıkarılan, oldukça iyi korunmuş denizanası, taraklı hayvan ve eklembacaklı kalıntılarını içeren fosil bölgesi, Kambriyen dönemin başında görülen canlı çeşitliliğindeki ani artışı belgeliyor. Fosillerden bazıları daha önce hiç görülmemiş canlılara ait.

2. 240 milyon yıllık kemik kanseri

Kaplumbağalarla akraba eski bir türün fosilleşmiş sol femurundaki büyüme, bir amniyotta bilinen en eski kemik kanseri vakası oldu. Fotoğraftaki işaretli bölge tümörü gösteriyor.

3. 280 milyon yıl sonra bir tetrapodun yürüyüşü

Yeniden oluşturulmuş iskeletler, fosil izleri, bilgisayar simülasyonları ve bir robotu kullanarak, bilim insanları dört ayaklı Orobates pabsti’nin nasıl yürüdüğü milyonlarca yıl sonra canlandırdı.

Sürüngenleri ve memelileri içeren amniyotlar (dört uzuvlular) grubunun bu kadar eski bir üyesinin şaşırtıcı derecede yüksek bir yürüyüş becerisine sahip olduğu görüldü.

4. 165 milyon yıl öncesinden çiğneme kemiği

Gerçek memelilerin ortaya çıkmasından milyonlarca yıl önce, kır faresi boyutunda bir hayvan olan Microdocodon gracilis, hyoid adı verilen, çeneye bağlı esnek bir kemiğe sahipti. Hyoid kemiği, memelilerin çiğnemesine, yutmasına ve emmesine yardımcı olur.

Dünyanın en eski fosili hangisi?

Dünyanın en eski fosili hangisi?

5. Bırakılamamış yumurta

110 milyon yıl önce, vücudundaki yumurtasıyla (Görselde ok ile gösterilen) küçük bir kuş öldü. Belki de yumurtlama sürecindeki bir problem ölümüne neden olmuştu. Zaman içinde basınç nedeniyle ezilen ve düzleşen örnek, vücut içinde ilk kuş yumurtası fosili oldu.

6. Uzun parmaklı kuş

Serçe büyüklüğünde bir kuşun 99 milyon yıl kehribar içinde korunmuş sağ bacağı ve ayağı, bu kuşun sıra dışı şekilde uzun bir parmağa sahip olduğunu ortaya çıkardı. Uzun bir parmağın,
ulaşılması zor yerlerdeki yiyecekler için avantaj sağladığına şüphe yok.

7. T-Rex’in minik akrabası

Yıllar önce keşfedilmiş küçük bir dinozor türünün dev Tyrannosaurus rexile akraba olduğu ortaya çıktı. 92 milyon yıl önce yaşamış Suskityrannus hazelae, sadece bir metre uzunluğunda bacaklara sahipti ama kendisinden 24 milyon yıl sonra yaşayan T-Rex gibi kuvvetli bir çenesi ve güçlü arka ayakları vardı.

Dünyanın en eski fosili hangisi?

Dünyanın en eski fosili hangisi?

8. 65 milyon yıl öncesi: Dinozorlardan sonraki yaşam

ABD’de bulunan fosiller, kuş olmayan dinozorların kitlesel yok oluşundan sonra yaşamın geri dönüş hikayesini anlatıyor. Memelilere ait kafatasların da aralarında bulunduğu fosiller, yok oluşu takip eden 1 milyon içinde memelilerin boyutlarının beş kat büyüdüğünü ve büyük bitkilerin hızla çeşitlendiğini ortaya koyuyor.

9. 3,8 milyon yıl öncesinden bir insansının yüzü

Etiyopya’da neredeyse bütün halde bulunan bir kafatası, bilinen en eski insansı türü olan Australopithecus anamensis’in yüzünün nasıl olduğuna dair bir fikir veriyor.

10.  Kırmızı fare

3 milyon yıl önce yaşamış bir fare, tüyleri kırmızımsı kahverengi hale getiren, tespit edilmesi zor bir pigmentin tanımlanabilir ilk kimyasal izlerini taşıyor. X-ray spektroskopisi, farenin sırtında ve gövdesinin iki yanında kırmızı ve kahverengi tüylere sahip olduğunu ortaya çıkardı.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.