DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyanın iç çekirdeğindeki kayıp elementin silikon olduğunu keşfettiler!

Dünyanın iç çekirdeğindeki kayıp elementin silikon olduğunu keşfettiler!

Dünyanın gizemleri listesinin başında olan iç çekirdek bilimsel araştırmalarda en çok konu olan bir yer. Her yeni gün dünyanın sırları aydınlanmaya devam ediyor.


Dünyanın iç çekirdeğindeki kayıp elementin silikon olduğunu keşfettiler!

Dünyanın çekirdeğinde ne var? Tüm bilim insanlarının merak ettiği soru ve devamlı deneyler yapılmakta. Dünyanın çekirdeğini, iç ve dış olarak 2 kısıma ayıran bilim adamları, iç çekirdeğin nikel ve demirden oluştuğunu ama başka elementlerin de olduğunu düşünüyorlardı. Bu element ne olabilirdi?

Dünyanın çekirdeği 6371 km. 6371 ile 515o km arasına iç çekirdek, 5150 ile 2890 km aralığına dış çekirdek denmekte. İç çekirdeğin katı bir toptan oluştuğunu düşünen uzmanlar,  demir oranının yüzde 85, nikel oranınında yüzde 10 olduğunu düşünüyorlar. Geri kalan yüzde 5’lik kısmına da kayıp element adını verdiler.

BBC’ye verilen demeçte konuşan Japonya’daki Tohoku Üniversitesi’nden araştırma lideri Eiji Ohtani kayıp elementin slikon olduğunu açıkladı. Fakat iç çekirdekte araştırma mümkün değilken nasıl bu sonuca vardılar?

Eiji Ohtani, yıllardır bu konuyu araştırdıklarını ve iç çekirdeğe sismik salgalarla ulaşabildiklerini söylüyorlar. Sismik dalgalardan gelen sonuçları kaydediyorlar. Acaba iç çekirdeğe benzer bir katı madde yaparlarsa, eksik olan elementi de eklerlerse, aynı sismik dalgalar ile gelen sonuçlar aynı ise, kayıp elementi bulabileceğini düşündüler.

Dünyanın iç çekirdeğindeki kayıp elementin silikon olduğunu keşfettiler! | Nasa’ya göre Dünyanın çekirdeği

Deneyler başladı. Ne de olsa nikel ve demiri biliyorlardı. Karışımın büyük kısmından bir katı küre yapıp, silikon elementini karıştırdılar. Aynen iç çekirdeğin maruz kaldığı basınç ve sıcaklığa tabi tuttular. Ardından Sismik dalgalar gönderdiler. Gelen sonuç aynen iç çekirdeğe gönderdikleri sismik dalgalara benziyordu.

Araştırmayı yapan bilim insanları, sadece silikon demenin erken olduğunu ayrıca ekliyorlar. Daha bir çok deney yapacaklarını söylüyorlar. Belki de başka elementler de çıkabilir olacağından açık kapı bırakıyorlar.

Bu araştırma sonucu açıklandığında Dünya’nın nasıl oluştuğunu merak eden bir çok bilim adamı heyecanlandı. Bunlardan biri olan İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nden Simon Redfern, araştırmayı takdirle karşılarken 4,5 milyar yıl önce meydana gelen bu başlangıçtaki temel maddelerin bilinmesinin, akıllardaki nasıl oluştu sorularına ucu açık ipuçları verdiğini bildiriyor.

Simon Redfern, buna benzer araştırmalarda daha önce de oksijenin dünyanın iç çekirdeğindeki önemli bir başka elementin olduğunu da ekliyor.

Japonlar yaptıkları çalışmalardan emin bir şekilde ilerliyor. İç çekirdeğin yaklaşık 1200 km çaplık dev bir nikel, demir ve silikon topunun olduğunu kesinlikle düşünüp, başka elementleri de araştırmaya devam ediyorlar.


Ayrıca bakınız

YORUMLAR