Dünyanın ikinci uydusu keşfedildi | Mini uydu 2020 CD3 yada CD3
Dünyanın doğal uydusu Ay artık yalnız değil. Dünyanın ikinci uydusu 2020 CD3 hakkında merak ettiğiniz özellikler yazımızda.
Dünyanın ikinci uydusu keşfedildi | Mini uydu 2020 CD3 yada CD3
Uydu, belli bir yönergesi olan ve bir gezegen ya da başka bir uydunun etrafında dönen gök cismine denir. Yapay uydulardan bahsetmiyoruz tabii. Doğal uydular grubunda en çok tanıdık isim Ay’dır. Dünyanın uydusu Ay ile geçmişten günümüze zaman birimi olarak da çok önemli. Yeni keşfedilen bir gözlemle Ay artık yanlız değil.
Gezegenimiz yalnız değil. Güneşin etrafındaki yörüngesinin etrafından büyük bir ay dönüyor. Ay 4,5 milyar yıldan bu yana dünyamızın uydusu. Ama zaman zaman yörüngesine küçük asteroitler de giriyor ve bunlar geçici olarak dünyamıza yakın bir yerlerde hareket etmeye devam ediyorlar.
Bazıları at nalı şeklinde uçuş yörüngelerini takip ederken diğerleri dünyamızın etrafında asimetrik bir yörüngede düzensiz bir şekilde döndükten sonra uzayın derinliklerinde kayboluyorlar. Ama uzun bir süre gerçek uydu gibi hareket eden gökcisimler de var. Bu mini uydulardan birini astronomlar Eylül 2006’da keşfetmişlerdi.
Topu topu iki metre büyüklüğündeki 2006RH120, dünyanın etrafında dört kez döndükten sonra Haziran 2007’de güneşe doğru uçmuştu. Fakat simülasyonlar kısa bir süre sonra dünyamızın zaman zaman hep böyle mini uydulara sahip olduğunu gösterdiyse de bununla ilgili kanıtlar eksikti.
2020CD3 , 15 Şubat 2020 tarihinde, Lemmon Dağı Gözlemevi’ndeki gökbilimci grubundan Theodore Pruyne ve Kacper Wierzchos tarafından keşfedildi
Beklenen kanıtı 15 Şubat 2020 tarihinde keşfedilen bir mini uydu sundu. Türünün ikincisi olan 2020 CD3’ün keşfi ilk kez bu mini uyduları karşılaştırmaya izin verdiği gibi teorik modellerle de karşılaştırma olanağına izin veriyor diyor Queen’s Üniversitesi’nden Grigori Fedorets. astronomlar bu yüzden yeni mini ay’ı bir dizi teleskopla incelediler.
Açıklanması gereken ilk soru şuydu: Bu gökcismi bir asteroit mi yoksa bir parça uzay çöplüğü ailesinden mi? Gözlem verilerinin analizlerine göre 2020 CD3, bu büyüklükteki uzay çöpü için çok fazla kompakt. Ayrıca geri yansıttığı ışığın tayfına göre de bu gökcismi silikat kayacından oluşuyor. Buradan yola çıkan astronomlar, söz konusu olanın küçük bir asteroit parçası olduğu sonucuna vardılar. Tahminlere göre yaklaşık olarak 1,5 metre büyüklüğündeki mini uydu 2020 CD3 yada CD3, benzer birçok göktaşının döndüğü iç asteroit kuşağından çıkmış.
Astronomlar 2020 CD3’ün Eylül 2017’de Ay’ın çok yakınından uçmuş olduğunu buldular. Ay’ın kütle çekim etkisi göktaşını dünyamızın yörüngesine doğru yönlendirmiş. En az 2,7 yıl boyu dünyamızın yörüngesine bağlı kalmıştı ki bu teorik modellerin sonuçlarına göre alışılmışın dışında uzun bir süre. Çünkü bu modele göre bu tür göktaşlarının uydu dönemi ortalama olarak dokuz ay kadar sürüyor.
Mini uydu bu süre içinde dünyamızın çevresinde on bir kez dönmüş. Ve bu dönüşler 70 ila 90 gün içinde tamamlanmış. Dünyamıza en yakın konuma Nisan 2019’da gelmiş asteroit ve bu tarihte dünyamızdan sadece 13 bin km uzaklıktaymış. Şubat 2020’de keşfedildiğinde ise bu mesafe 47 bin km’ye ulaşmıştı.
Araştırmacılara göre son mini uydunun keşfi, dünyamıza yakın bölgelerdeki küçük göktaşlarının potansiyel olarak mini uydulara dönüşme ihtimali olduğunu gösteriyor. Bilim insanları geliştirilmiş yeni teleskoplarla daha fazla mini uydu bulabileceklerini sanıyorlar. (Establishing Earth’s Minimoon Population through Characterization of Asteroid 2020 CD3, The Astronomical Journal, Volume 160, Number 6, 2020.)