DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Geçmişten günümüze dünyayı değiştirip insanlığın kaderini etkileyen 10 icat

Geçmişten günümüze dünyayı değiştirip insanlığın kaderini etkileyen 10 icat

İnsanlık tarihi bazı dönemlerde bulunan icatlar ile bir anda değişik seyirler almıştır. Tarihin temeline doğru giderken gözümüze çarpan en önemli buluşları sizlere sıraladık. Geçmişten günümüze dünyayı değiştirip insanlığın kaderini etkileyen 10 icat hangileridir? Tarihi değiştiren önemli buluşlar icatlar nelerdir? bu yazımızda bulabileceksiniz.


Geçmişten günümüze dünyayı değiştirip insanlığın kaderini etkileyen 10 icat

İnsanoğlu çok zeki ve yaratıcı bir türdür. Gezegende bulunduğumuz kısa süre içerisinde (Dünyanın 4.5 milyar yaşında olduğunu kabul edersek insanlık tarihi çok çok yeni sayılır) düşlerimizin ötesinde inanılmaz şeyler yarattık.

Birilerinin ilk defa kayaları birbirine sürterek sivri alet üretmesinden tekerleğe, tekerlekten Mars yolculuğuna ve internete bakacak olursak epey bir yol kat ettiğimizi fark ederiz.

İşte dünyamızı değiştiren, devrim niteliğindeki icatlardan 10 tanesini


1. Tekerlek

M.Ö. 3500 yılında tekerlek icat edilmeden önce insanlar ağır nesneleri uzaklara taşımakta çok güçlük çekiyorlardı. İşin ilginç yanı tekerleği icat etmekle çileleri bitmiş sayılmıyordu.

Çünkü onları bekleyen başka bir problem daha vardı: Hareket etmeyen bir platformu hareketli bir silindirin üzerinde nasıl sabitleyeceklerdi? Bu noktada biraz yaratıcı olmaları gerekti.

İhtiyaç duydukları yaratıcılık, tekerlek dingil sisteminin geliştirilmesinde yatıyordu. Ne var ki bu da kolay olmayacaktı.

Tekerleğin merkezindeki delikler ve dingilin uçları mükemmele en yakın biçimde, birbirine uygun, yuvarlak ve pürüzsüz olmalıydı.

Dingilin boyutu da ayrı bir önem taşıyordu, deliğin içerisinde tam bir uyum halinde olmalıydı, ne çok sıkı ne çok gevşek.

Ancak azim ve çalışma meyvelerini verdi. İnsanlığın yeni icadı eşyaların taşınmasını kolaylaştırarak tarımı ve ticareti geliştirdi.

Günümüzde en yaşamsal alanlarda, saatlerde, taşıtlarda ve türbinlerde kullanılıyor.


2. Çivi

Çiviler olmasaydı, uygarlık gelişemezdi. Bu emektar icat, tarih sahnesine 2000 yıl önce, Antik Roma döneminde insanlığın metal dökme ve şekillendirme becerisi kazanmasıyla çıktı.

Önceleri tahta yapılar, bitişik tahta parçalarının birbirinin içine geçmesiyle, çok meşakkatli bir uğraş sonucu ortaya çıkıyordu.

1790-1800 yıllarına kadar demircilerin demirden dövdüğü 4 köşeli çiviler kullanılıyordu. 1790’larda çivi yapan makinelerin geliştirildi. Zaman içerisinde çelik üretiminin yaygınlaşmasıyla demir çiviler de yerini çeliklere bıraktı.

Hatta bu dönüşüm öylesine hızlı oldu ki % 10 oranındaki çelik çivi kullanımı, 7 yılda % 90’a çıktı.

Öte yandan bir başka sabitleyici olan vidanın ise Arşimet tarafından Milattan Sonra 3. yüzyılda icat edildiği düşünülüyor.

Daha sağlam olmakla birlikte, çiviye göre yerleştirilmesi daha zordur.


3. Pusula

Antik denizciler yön bulmak için yıldızları kullanıyorlardı ancak gökyüzünde bulut varsa yönlerini kolayca kaybettiklerinden, uzun yolculuklar çok tehlikeli maceralar olarak görülüyordu.

İlk pusula, Çinliler tarafından 9. ve 11.yy’lar arasında icat edildi. Doğal olarak mıknatıs özelliği taşıyan demir madeni ile çalışan bu pusulalar yüzyıllar boyunca kullanıldı. Daha sonra denizciliğin gelişmesiyle bu teknoloji Araplara ve Avrupalılara geçti.

Denizcilerin güvenli biçimde uzak mesafelere yolculuklar yapmasına imkân tanıyarak ticareti geliştirdi ve nihayet coğrafi keşifleri başlattı.


4. Matbaa

Alman mucit Johannes Gutenberg’in 1440 yılında matbaayı icat etmesiyle, insanoğlu birçok yazılı eseri hareketli metaller kullanarak çoğaltmaya başladı. Gerçi ondan önceki diğer mucitler de Çinliler ve Koreliler hareketli metalleri kullanarak kitap basıyorlardı.

Ancak ilk defa Gutenberg mekanik parçaları kullanarak mürekkebi kağıda ileten sistemi geliştirmişti.

Mürekkep için bezir yağı ve is kullanıyordu.

Bu hızlı basma yöntemi bilginin yayılması üssel bir hız kazandı. Tarihte ilk defa bilgi bu kadar büyük bir hızla yayılıyordu. 1500 yılına gelindiğinde Batı Avrupa’da 20 milyon cilt kitap basılmıştı!

Öte yandan matbaa İncil’e erişimi kolaylaştırarak yorumlara açık hale getirdi. Farklı yorumların en bilinen örneklerinden bir de Martin Luther’in “95 Tez”idir. Bu kitabın yayınlaması Protestan Reformunu doğurdu.


5. İçten Yanmalı Motor

Bu tip motorlarda yakıtın yakılmasıyla yüksek sıcaklıkta gaz ortaya çıkar, bu gaz genleşerek pistona kuvvet uygular ve hareket etmesini sağlar.Böylece kimyasal enerji mekanik enerjiye çevrilir. Mühendislerin yıllar süren çabaları sonucunda 19.yy’ın ikinci yarısında modern içten yanmalı motor geliştirildi.

Esasında bu icat Sanayi Çağı’nı başlatmış ve otomobillerden uçaklara pek çok farklı araçta kendine kullanım sahası bulmuştur.

Görselde kısaca 4 zamanlı içten yanmalı motorun çalışma prensibi özetleniyor.

  1. Emme fazı-Hava ve buharlaşmış yakıt içeri emilir.
  2. Sıkıştırma fazı-Yakıt buharı ve hava sıkıştırılır ve tutuşturulur.
  3. Yanma fazı-Yakıt yanar ve piston aşağı itilir, makine güç kazanır.
  4. Egzoz fazı – Yanmış gazlar dışarı atılır.

6. Telefon

Elektronik ses iletimi konusunda yapılan öncü çalışmalar aslında birden fazla mucide aittir. Fakat elektrikli telefon için ilk patenti Alexander Graham Bell 1876 yılında aldı.. (Görselde bu patentin fotoğrafı var).

Aslında Graham Bell’in esas amacı işitme engellilerin iletişime geçmesini sağlayacak yeni yöntemler bulmaktı. Çünkü Graham Bell’in annesi de doğuştan işitme engelliydi.

Graham Bell maalesef amacına ulaşamadı, işitemeyenlerin duymasını sağlayamadı; ama bugün çok iyi biliyoruz ki binlerce kilometre uzaklıktaki insanların birbiriyle iletişime geçmesinin kapısını araladı.

Bu yeni icat küresel iş dünyasında ve haberleşme teknolojilerinde büyük bir devrim yarattı. Hatta bu icada insanlık o kadar saygı gösterdi ki Bell’in yaşamını yitirdiği 2 Ağustos 1922 tarihinde ABD telefon hizmetleri ona olan saygısını göstermek için hizmetlerine 1 dakika ara verdi.

İlgili Link: Alexander Graham Bell Kimdir? Hayatı ve Biyografisi | Telefonun Mucidi

Geçmişten günümüze dünyayı değiştirip insanlığın kaderini etkileyen 10 icat | Tekerlek, Telefon ve İnternet insanlığı üst medeniyetlere taşımıştır

Geçmişten günümüze dünyayı değiştirip insanlığın kaderini etkileyen 10 icat | Tekerlek, Telefon ve İnternet insanlığı üst medeniyetlere taşımıştır


7. Ampul

Ampul icat edilmeden önce üretim yalnızca gündüz saatleriyle sınırlı olarak yapılıyordu. Ampullerin icadıyla tüm gece boyunca aktif bir dünyaya kavuştuk. Tarihçilere göre 1800’lü yıllarda yaklaşık 25 mucit ampulü geliştirmeye çalışıyordu, ancak Edison 1879 yılında jeneratör ve telleri kullanarak oluşturduğu aydınlatma sistemi sayesinde ampulün mucidi olarak anılmaktadır.

Üretimin hızlanmasının yanında elektriğin evlere ulaşmasıyla Batı dünyasında hiç beklenmeyen bir durum ortaya çıktı: İnsanların uyku düzenleri değişti. Önceleri gün batınca yatağa giden insanlar, artık yatacakları saati kendileri belirleyebiliyorlardı.


8. Penisilin

Şüphesiz ki tarihteki en iyi bilinen keşif hikâyelerinden biridir penisilinin keşfi. 1928 yılında İskoçyalı bilim adamı Alexander Fleming bakteri dolu bir petri kabının kapağının yanlışlıkla açık bırakıldığını fark eder. Bu kabın farklı bir özelliği daha vardır, içerisi küf ile dolmuştur ve küfün olduğu yerlerde bakteri üremesi gözlenmemiştir.

Daha sonra bu küf mantarının penisiline adını veren Penicillium olduğu ortaya çıkar.

Kimyagerler 20 yıl boyunca penisilini saflaştırarak ilaç haline getirmeye çalıştılar. Böylece insana zarar vermeden büyük çapta bakteri enfeksiyonu ile mücadelede yepyeni bir silah keşfedilmiş oldu.

Penisilin her ne kadar 1928 yılında keşfedilmiş de olsa yüksek miktarlarda üretilmesi ve pazarlanması 1944 yılında başlar. İkinci Dünya Savaşı yıllarına ait görselde cadde üzerindeki posta kutusuna iliştirilmiş penisilin reklamında bel soğukluğunu 4 saatte tedavi edebileceği yazıyor.

Her 10 kişiden 1’i bu devrim niteliğindeki buluşa karşı alerjik reaksiyon geliştirmiş olsa da çoğu insan bu ilacın olumsuz etkisine maruz kalmıyor.


9. Doğum Kontrol Hapları

Sadece doğum kontrol hapları değil aynı zamanda kondomlar ve diğer doğum kontrol yöntemleri gelişmiş ülkelerde cinsel bir devrim başlattı. İnsanlar artık sadece üreme amacıyla değil, zevk almak için ilişkiye girme şansını elde etti.

Daha az sayıda boğazı doyurmak, modern ailelerin yüksek yaşam standartlarına erişiminin yolunu açtı. Artık her
bir çocukla daha fazla ilgileniliyor, daha fazla kaynak ayrılıyor.

Küresel anlamda doğum kontrol yöntemleri, insan nüfusunun artış hızının kontrol altına alınmasını sağlıyor ve muhtemelen yüzyılın sonunda nüfus artışı sabitlenmiş olacak.

Ayrıca kondom gibi bazı doğum kontrol yöntemlerinin cinsel yolla bulaşan hastalıkları (AIDS) önlemede çok büyük başarı sağladığı da görülüyor.

Doğal ve bitkisel doğum kontrol yöntemleri binlerce yıldır kullanılmakta. Kondomlar ise 18.yy’da ortaya çıkarken, ilk haplar 1930’larda Russell Marker isminde bir kimyager tarafından icat edildi.

Bilim insanları şu sıralar doğum kontrol haplarının erkeklerin kullanabileceği türü üzerinde çalışıyor.


10. İnternet

Sanırım bu konuda fazla açıklamaya gerek yok. İnternet küresel çapta birbiriyle bağlantılı bilgisayar ağları sistemidir.

Gelişimine sayısız kişi katkıda bulunmuşsa da en çok Lawrence Roberts’ın adı anılır. ABD Savunma Bakanlığı’nın
ARPA (Advanced Research Projects Agency- İleri Araştırma Projeleri Ajansı) organında çalışan bilim insanları 1960 yılında kendi aralarında haberleşmek için bilgisayarlarını birbirine bağlayarak ARPANET’i kurdular.

Paket anahtarlama yöntemiyle veri akışı sağlayan ARPANET, bugün hemen her işimizi hallettiğimiz internetin atasıdır diyebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.