Ekmek ve Patates çok kızartıldığında kanserojen madde üretiyor!
Ekmek ve Patates çok kızartıldığında kanserojen madde üretiyor!
Ekmek ve Patates, ülkemizin vazgeçemediği 2 ana besin kaynağı bu günlerde yapılan bir araştırma ile adeta şok etkisi yarattı. Aslında sadece ekmek ve patates dediğimize bakmayın tüm nişastalı ürünler için dediklerimiz geçerli.
Araştırma İngiltere’de yapıldı. İngiliz Gıda Standartları Kurumu FSA, nişastalı gıdalar hakkında yaptığı araştırmayı yayınladı. Araştırmaya göre yüksek sıcaklıkta pişirilen Nişastalı gıdalar akrilamid adında kanserojen bir madde üretiyor. Uyarılarda bulunan FSA, üreticileri ve tüketicileri bu konuda uyaracaklarını ve bilgilendirme yapacaklarını açıkladı.
Nişasta deyince en çok akla gelen ve Türkiye’nin en çok tüketilen 2 gıdası akıllara geliyor. Ekmek ve Patates öğrencilerin en çok tükettikleri patso da akıllara gelmiyor değil.
Avrupa Gıda Araştırma Birimi EFSA, geçenlerde Palm yağının ayrıca tüm bitkisel yağların 200 derecede ısıtıldığında kanser riskinin arttığını açıklamıştı.
İlgili Link : Palm yağı nedir? Palm yağı yararlı mı zararlı mı?
Yağların da yüksek ısılarda kullanılmamasından sonra, nişastalı ürünlerinde yüksek ısılarda zararlı.
Ekmek Kızartırken gerek tost makinesinde yada ısıtıcı üzerinde kahverengi olmamasına dikkat etmeliyiz. Çok kızartıp rengi koyulaşmamalı. Kızartılan ekmek rengi ne kadar koyuysa, oluşan akrilamid miktarı da o kadar yüksek oluyor.
Patates kızartmalarında ise, esmerleşmesine izin verilmemeli. Hatta Patatesleri buzlukta yada soğukta saklamamalısınız. Bunun sebebi ise serin ortamlarda patatesin içindeki şeker düzeyi artıyor ve bunun da pişirme sırasında oluşan akrilamid miktarını yükseltmesi olarak gösteriliyor.
Akrilamid 120 dereceden sonra oluşuyor!
Ekmek başta olmak üzere kek ve bisküviler, tüm nişastalı ürünlerin 120 derecenin üstüne çıktığı anda oluşmaya başlayan Akrilamid, şu ana kadar kanserojen olma olasılığından bahsedilmiyordu. FSA bunu deney ortamlarında deney hayvanları üzerinde test ettiği biliniyor.
Fakat Kanser Araştırmaları Derneği ise İnsan’da akrilamid ile kanser arasında bir delil olmadığını söylüyor. Yani bir insanı deneye sokmadan kanser etmeden kabul edemeyeceğini mi söyledi! bir çok kişi tarafından algılanamadı.
Belli değerlere kadar İnsan vücudu bu gibi kanserojen maddeleri ile baş edebiliyor. Fakat Bağışıklık Sistemini tehdit eden, Stres, Hava Kirliliği, Dengesiz Beslenme gibi öğeler her geçen gün daha korumasız bir vücuda sahip olduğumuzu gösteriyor. Kanser ve Kalp Krizi sayısı 40’ın altına yavaş yavaş gelmekte olduğu için, sağlığımıza önem vermeliyiz.
Ne Yapmalı?
Aslında Sağlıklı bir beslenmede Patates ve Ekmek tüketimi oldukça azdır. Eğer tüketilecekse özellikle patatesin, yağdaki kızartmalarından vazgeçmemiz gerekiyor. Ekmek için ise ya taze yada hafif kızartmakla, günde 1 yada 2 dilim, tam buğdaylı seçeneklerini düşünebilirsiniz.
Nişasta içeren tüm gıdaları FSA’nın dediği gibi yüksek sıcaklıkta pişirme ve kızartmaktan vazgeçmeliyiz.