DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Elma çekirdekleri zehirli mi? Elma kabuğundaki tarım ilacı zararlı mı?

Elma çekirdekleri zehirli mi? Elma kabuğundaki tarım ilacı zararlı mı?

Fazla miktarda alınan siyanür, vücudumuz için tehlikelidir. Siyanür içerikli bazı doğal yiyeceklerde bulunmaktadır. Yiyeceklerden aldığımız siyanür, hipoksi denilen oksijen havuzunda boğulma ile tabir edilen zehirlenmeye neden olabilir. Bu yazımızda çekirdeğinde siyanür bulunduran Elmayı inceleyeceğiz. Hem elmanın çekirdeği hemde elma kabuğundaki tehlikelerden bahsedeceğiz. Elma çekirdekleri zehirli mi? Elma kabuğundaki böcek ilacının zararları nelerdir? Elmanın faydaları nelerdir? Elmanın zararları nelerdir? sorularının cevabını bulabileceksiniz.


Elma çekirdekleri zehirli mi? Elmadaki böcek ilacının zararları

Elma çekirdeği içinde amigdalin denilen, sindirim enzimleriyle etkileşime girdiğinde güçlü bir zehir olan siyanür salgılayabilen bir bileşen bulunmaktadır.

Elma çekirdekleri genellikle sindirim sisteminizden bütün olarak geçebilse de, çekirdeklerin çiğnenmesi durumunda bu toksinlere maruz kalabilirsiniz.

Vücut az dozda siyanüre karşı koyabileceğinden bir-iki çekirdek yutmanız zararlı olmayabilir, ancak siz ya da çocuğunuz bol miktarda çekirdeği çiğneyip yutarsanız derhal tıbbi yardım almanız gerekir.

Fazla miktarda elma çekirdeği ölüme bile yol açabilir.

Peki tehlike yaratması için kaç çekirdeğin yutulması gerekir?

Gıda bilimci John Fry’a göre vücut ağırlığının her kilosu başına 1 mg siyanür bir yetişkini öldürebilir. Elma çekirdeğinde de kilo başına 700 mg siyanür bulunmaktadır. Yani 100 gram elma çekirdeği 70 kg civarında bir yetişkinin ölümüne sebep olabilir.

Ancak bir çekirdeğin 0,7 gram olduğunu göz önünde bulundurursak o miktarda siyanür almış olabilmeniz için 143 tane çekirdek yemiş olmanız gerekir. Bir elmada da ortalama 8 çekirdek bulunduğuna göre ancak 18 elma yerseniz ölümcül dozda siyanür almış olursunuz.

Elma çekirdekleri zehirli mi? Elma kabuğundaki tarım ilacı zararlı mı? | Günde bir elma yiyen kişinin doktora gitmeyeceği inanışı acaba doğru mu?

Elma çekirdekleri zehirli mi? Elma kabuğundaki tarım ilacı zararlı mı? | Günde bir elma yiyen kişinin doktora gitmeyeceği inanışı acaba doğru mu?


Elma kabuğundaki tarım ilacı zararlı mı?

Vücutta depolanmaz, kanserojen değildir. Günümüzde en çok sigara dumanı ve yangınların dumanının solunması ile maruz kalınmaktadır.

Siyanür zehirlenmesiHipoksi adı verilen, beden dokularında oksijen oranının azalması olayı meydana gelir. Siyanür kan içinde var olan methemoglobin’e irreversible yani geri dönüşümü olmayacak şekilde bağlanır. Böyle olduğunda kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması yani oksijenli iken oksijensiz kalma durumu sonucu hipoksi‘ye ve sonucunda hipoksik şoka, ardından ölüm gelir.

Siyanür zehirlenmesini daha da açıklayıcı olmak gerekirse, Oksijen mevcuttur fakat kanda taşınamaz. Vücut adeta oksijen havuzunda boğulur diyebiliriz.

Elma ve böcek ilacı arasında tehlikeli bir bağ bulunmaktadır.

Organik olduğu belirtilmeyen çoğu elmanın üzerinde böcek ilacı bulunuyor. Çevreci Çalışma Grubu’nun incelediği sonuçlar, normal elmaların %98’inin kabuğunda böcek ilacı olduğunu gösteriyor.

Ancak yayınlanan raporda meyve ve sebze yemenin faydalarının, maruz kalınan böcek ilacının vereceği zarardan çok daha baskın olduğu söyleniyor.

Colorado Devlet Üniversitesi Açık Öğretim bölümünden yapılan açıklamaya göre elmaların iyice yıkanması böcek ilacı artıklarını büyük ölçüde temizler. Elmayı yemeden önce elinizce veya bir meyve fırçasıyla iyice ovmanız yeterli. Ancak taze besinlerin kimyasal temizleyicilerle yıkanması önerilmiyor.

Böcek ilacının zararları konusunda endişelenmemeniz gerektiğini söyleyen bazı araştırmacılar da var.

Örneğin Kaliforniya Üniversitesi’nden diyetisyen Dr. Dianne Hyson, laboratuvar testleri sonucunda elma kabukları üzerinde çok az miktarda böcek ilacı bulunduğunu bunun da kaygı verici bir durum yaratmadığını söylüyor.

San Diego’lu beslenme uzmanı Laura Flores elmada, antioksidan görevi gören polifenollerden bol miktarda bulunduğunu söylüyor. Polifenoller elmanın hem iç kısmında, hem de kabuğunda bulunduğundan elmayı soymadan yemeniz daha faydalıdır.

Elmanın içerdiği besin maddeleri astım ve Alzheimer hastalığının etkilerini hafifletebileceği gibi kilo kontrolü, kemik sağlığı, akciğer fonksiyonları ve sindirim sisteminde de büyük fayda sağlar.

Mucizevi besin” ya da “besin bombası” hatta “süper besin” olarak da adlandırılan elmadan gerçekten de günde bir adet tüketerek doktor ziyaretlerinden kurtulabilirsiniz.

Elma çekirdekleri zehirli mi? Elma kabuğundaki tarım ilacı zararlı mı? | Elma kabuğu üzerinde tarım ilacı bulunduğu için çoğu kişi elmanın kabuğunu soyar ama lif deposu kabuklar çöpe gitmektedir

Elma çekirdekleri zehirli mi? Elma kabuğundaki tarım ilacı zararlı mı? | Elma kabuğu üzerinde tarım ilacı bulunduğu için çoğu kişi elmanın kabuğunu soyar ama lif deposu kabuklar çöpe gitmektedir


Elmanın zararları nelerdir?

Bol miktarda elma tüketmenin çok fazla olumsuz yanı olmadığını belirten beslenme uzmanı Laura Flores, elbette her şeyde olduğu gibi elmanın da aşırı derecede tüketilmesinin kilo alımına yol açabileceğini söylüyor.

Ayrıca elma asidik olduğundan diş minesine zarar verebiliyor. Journal of Dentistry dergisinde 2011 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre elma yemek dişlere karbonatlı içeceklerden dört kat daha zarar verebiliyor.

Ancak Londra King’s College’daki Diş Enstitüsü’nden öğretim üyesi David Bartlett’a göre önemli olan yalnızca ne yediğimiz değil, onları nasıl yediğimiz.

Örneğin çoğu kişi elmayı yavaş yer, bu da asidin diş minesine zarar verme ihtimalini artırır.

Bartlett bu gibi asidik yiyeceklerin yemek sırasında yenmesinin, atıştırmalık gibi gün içerisinde yenmesinden daha az zarar verdiğini belirtiyor.

Dişçiler elmanın dilimlenerek yenmesini ve arka dişlerle çiğnenmesini, yedikten sonra da asit ve şekerden kurtulmak için ağzın suyla çalkalanmasını öneriyor.

Elma çekirdekleri zehirli mi? Elma kabuğundaki tarım ilacı zararlı mı? | Elma süper besinler listesinde

Elma çekirdekleri zehirli mi? Elma kabuğundaki tarım ilacı zararlı mı? | Elma süper besinler listesinde


Elmanın faydaları nelerdir?

Elmada bol miktarda C vitamini bulunur. Bu miktarın neredeyse yarısı kabuğun hemen altında bulunduğundan elmayı soymadan yemek daha faydalıdır.

Beslenme uzmanı Laura Flores, aynı zamanda kabuğun bir lif deposu olduğunu söylüyor. Elmada çözülmeyen lif bulunur; bu lif bağırsaklarda posa oluşumuna yardımcı olur. Posa, sindirim sistemini temizleyen ve besinlerin daha hızlı aktarılmasını sağlayan suyu tutar.

Flores’e göre düzenli olarak elma tüketilmesi kalp-damar sistemi için de yararlıdır. Bunun sebebi elmanın içerisinde bulunan lif ve polifenollerdir.

Sindirime yardımcı olan çözülmeyen lifin yanı sıra, pektin denilen çözülebilen lif de bulunur. Bu besin maddesi kan damarlarında kolesterol birikimini önler, böylece ateroskleroz ve kalp hastalıkları riski azalır.

Florida Devlet Üniversitesi’nden beslenme bölümü öğretim üyesi Bahram H. Arjmandi’ye göre 2011 tarihli bir araştırmada altı ay boyunca her gün 75 gram elma kurusu yiyen kadınlarda kötü LDL kolesterolünde % 23 oranında bir düşüş, iyi HDL kolesterollerinde de % 4 oranında bir artış görülmüştü.

Flores, polifenollerin ve antioksidanların hücre içlerindeki oksidasyonu azaltıp kardiyovasküler hastalık riskinin azalmasına yardımcı olduğunu belirtiyor.

Başka bir araştırmada da 9208 kişinin nasıl beslendiği 28 yıl boyunca izlenmiş, daha çok elma yiyenlerin beyin kanaması geçirme riskinin daha az olduğu görülmüştü.

Araştırmacılar bu sonucu elmada bulunan bir antioksidan olan kuersetine bağlamışlardı.

Elma yemenin solunum sistemi için de faydaları da var.

Flores, elmada bulunan antioksidanların astıma yakalanma riskini azalttığını söylüyor. Ayrıca, Galler’de 2500 orta yaşlı erkek katılımcıyla yapılan bir araştırmada, her gün bir elma tüketenlerin akciğerlerinin daha iyi çalıştığı ortaya çıktı.

Brezilya’da yapılan başka bir araştırmada ise kadınların günlük beslenme düzenine üç elma eklemesi durumunda daha kolay kilo verdikleri görüldü.


Elma ve kanser

Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü, başta elma olmak üzere bol miktarda meyve sebze tüketilmesini öneriyor. Elma, içerisinde en yüksek oranda antioksidanın bulunduğu bir meyve.

Araştırmalara göre antioksidanlar kanseri önlüyor. Flores’e göre elmada bulunan antioksidanlar sayesinde özellikle akciğer kanserine yakalanma riski azaltılabiliyor.

Hawai’de yapılan bir araştırmada düzenli olarak elma, soğan ve beyaz greyfurt yiyen insanların akciğer kanserine yakalanma risklerinin yarıya indiği ortaya çıkmış.


Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.