Dünya genelinde en çok yapılan en iyi 7 diyet
Diyet yapmak kimilerine göre zor kimilerine göre bir yaşam felsefesi haline gelir. Diyet yapmanın faydaları gittikçe artıyor. Zaten sadece kilo vermek için değil sağlıklı kalmak için tercih edilmeye başlandı. Binlerce diyet vardır ama içlerinde en çok tutulan ve uzmanından tavsiye gören dünya genelinde en iyi 7 diyet hangileri merak ediyorsanız yazımız tam size göre.
Yazımızın içinde en iyi diyetler listeli bulunmakta ama uygularken sağlık uzmanından daha geniş bilgi almalısınız.
Uzmanlara göre en iyi 7 diyet
U.S News & World Report dergisinin en iyi beslenme düzenleriyle ilgili son yıllık sıralamasında, Akdeniz diyeti ile DASH diyetinin başa baş gittikleri görülüyor.
Uzmanlar bu sıralamayı yaparken 40 farklı beslenme düzenini, uygulama kolaylığı, kişinin kısa ve uzun erimde kilo vermesine ne denli yardımcı olduğu, beslenme düzeninin güvenli olup olmaması ve kimi başka ölçütler açısından değerlendirdiler.
Bu sıralamanın en alt kademesinde, Keto diyeti ile Dukan diyeti yer almaktaydı.
Keto diyetini uygulayanlar karbonhidrat tüketimini kesip yağlara yüklendiklerinden, bu kişilerde beden yağlarının aşırı miktarlarda yakıldığı “ketozis” durumuna tanık olunabilir.
Dukan diyeti, aralarında bol proteinli bir beslenmenin de olduğu, belirli aşamalardan oluşan ve son derece katı kuralları olan bir beslenme düzeni. Her iki beslenme düzeni de uygulanması son derece
güç diyetler olarak değerlendirildi.
Uzmanlara göre en iyi beslenme düzenleri hangileridir? sıralamalı listesine hep beraber bakalım.
1. DASH diyeti ‘Hipertansiyonu Önleyici Beslenme Yaklaşımları’
Yüksek tansiyonlu kişilerin kan basıncını düşürmek üzere tasarlanan bu beslenme düzeninde meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız protein ve az yağlı süt ürünlerine ağırlık veriliyor.
Bu beslenme düzenini uygulayanlara doymuş yağlardan, şekerli içeceklerden, tatlılardan, tam yağlı
süt ürünlerinden ve kimi yağlardan uzak durmaları ve genelde daha az miktarda tuz tüketmeleri öneriliyor.
2. Akdeniz Diyeti
Adını Akdeniz ülkelerinde yaşayanların beslenme alışkanlıklarından alan bu beslenme düzeninin sağlığa yararlı olduğuna ve yaşam süresini uzattığına inanılıyor.
Akdeniz beslenme düzeninde meyve ve sebzelerin yanı sıra, balık, fındık-fıstık ve zeytinyağı gibi, yağ içeren sağlıklı besinlere ağırlık veriliyor.
3. Esnek diyet (Fleksitaryen)
Esnek anlamına gelen flexible ve etyemez anlamına gelen vegetarian sözcüklerinden türetilen bu beslenme düzeninde insanlara daha sağlıklı bir yaşam için çoğunlukla meyve ve sebzelerle beslenmeleri, ancak eti de tümden kesmemeleri öneriliyor.
4. Kilo Bekçileri diyeti(Weight Watchers)
İlk kez ABD’de uygulanmaya başlanan bu beslenme düzeni, özellikle de Oprah Winfrey gibi ünlüler tarafından göklere çıkartılıyor.
Söz konusu beslenme programı, her yiyeceğin belli puanlarla değerlendirildiği bir puanlama sistemine dayanıyor ve insanlara gün boyunca belli bir puanı tutturmaları öneriliyor. Besin değerleri yüksek ve doyurucu olan yiyeceklerin puanları genelde düşük oluyor.
Öte yandan, tatlılar yüksek puanlı yiyecekler arasında yer alıyor.
5. MIND diyeti
DASH diyeti ile Akdeniz diyetinin bir birleşimi olan MIND diyeti, beyin sağlığının korunması ve Alzheimer hastalığının önüne geçilmesi amacıyla tasarlanmış bir diyet olmakla birlikte, bu beslenme düzeninin gerçekten de beyinde yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelen olumsuzlukları önleyip önlemediği konusunda kesin bir yargı yok.
O nedenle çok daha kapsamlı araştırmaların yapılması gerekiyor. Bu beslenme düzeninde insanlara beyin sağlığına iyi gelen şu 10 yiyecek türünü tüketmeleri öneriliyor: yeşil yapraklı sebzeler, tüm öteki sebzeler, fındık-fıstık, yaban mersini ve böğürtlen gibi etli ve zarlı kabuksuz meyveler, tam taneli tahıllar, balık, kümes hayvanları, zeytinyağı ve şarap.
Bunun dışında, kırmızı et, tereyağı, margarin, peynir, tatlılar ve kızartmalar ya da hazır yiyeceklerden
uzak durmaları da öneriliyor.
6. TLC diyeti (Sağaltıcı Yaşam Tarzı Değişiklikleri)
Beşinci sırayı ortaklaşa paylaşan beslenme düzenlerinden biri olan TLC diyetinde insanların yüksek kolesterol düzeylerinin düşürülmesi hedefleniyor.
Bu beslenme düzenini uygulayanlara yağı, özellikle de doymamış yağları, tümden kesmeleri ve lifli yiyecekleri daha çok tüketmeleri öneriliyor.
7. Enerji yoğunluğu diyeti (Volümetrik diyet)
Yedinci sırayı paylaşan bu beslenme düzenini uygulayanlardan yiyeceklerdeki enerji yoğunluğuna özen göstermeleri isteniyor. Bu da, belli miktarda bir yiyeceğin içerdiği kalori miktarı anlamına geliyor.
Enerji yoğunluğu yüksek olan yiyeceklerin çok azı bile bol miktarda kalori içerirken, enerji yoğunluğu düşük yiyecekler bol miktarda tüketildiklerinde bile kişinin daha az kalori almasına neden oluyor.