DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Erkek çocuk hastalığı Fimosis Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Erkek çocuk hastalığı Fimosis Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Erkek çocuk hastalığı Fimosis Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Fimosis (Fimozis), çocuklarda sünnet olduktan sonra, penisin başının eski halindeymiş gibi esnememesinden dolayı oluşan bir erkek hastalığıdır.

Fimosis (Fimozis) , sünnet derisinin geri çekilememesi küçük yaş gruplarında fizyolojiktir.Genellikle doktorlardan kaynaklı yanlış yönlendirme ve ailenin yaptığı yanlış uygulama ile, sünnet derisinin geriye çekilmeye çalışılmasıyla ağrıyla birlikte sünnet derisinde yaralanma, yırtılma ve kanamalarla sünnet derisi ucunda aşırı skarlaşma oluşur. Oluşan bu skarlı doku halkası fimozis olarak adlandırılır. Diğer edinsel nedenler, enfeksiyonun tekrar etmesi, kötü hijyen ve sünnet sonrası aşırı nedbe dokusudur. Fimosis (Fimozis) in ancak %5’i doğuştandır. Sünnet derisinin uçunun çapı dar olması ve işeme esnasında sünnet derisinin şişmesi tanı için anlamlıdır.

Erkeklerin çoğunluğu 16-17 yaş ile 95 yaş ve% 10 kısmı  Fimosis (Fimozis)  sorunu ile karşılaşabilirler. Fimosis (Fimozis)  genellikle sünnetsiz erkeklerde görülür ama herhangi bir aşırı deri sklerotik hale geldiği sünnet sonrası oluşabilir.

Erkek Bebek Doğum sonrası yapışıklık hemen her yenidoğanda şöyle veya böyle mevcuttur. Yani bebek doğduğunda sünnet derisi glans yani penis kafası ve prepüsyumun iç yüzünü döşeyen epitel tabakası arasındaki  bu doğal bağlantılar tahrip edilmeden geri çekilemez. Yapışıklığın derecesi, zamanından önce doğan bebeklerde bu sebepten daha sıklıkla görülür. Sünnet derisi yenidoğan bebeklerin ancak %4-5’inde tümüyle geri çekilebilir, %46’sında üretral meatusun görülmesi dahi mümkün olmaz. Bebek büyüdükçe, aslında fizyolojik bir durum olan yapışıklık giderek azalır. Glanüler salgılar ve dökülen epitel (buna smegma denir), sünnet derisi altında birikerek derinin glans epitelinden ayrılmasını sağlar.

Sünnet derisi 6 aylık bebeklerin %20-25’inde, 1 yaşındaki bebeklerin %50’sinde, 2 yaşındaki çocukların %80’inde ve 4 yaşına gelen çocukların %90’ında tamamen geri çekilebilir.

Bebek ilk doğduğunda penis üzerinde yapışık bir üst deri vardır. Pipinin üstünde olan bu üst deri ise idrar çıktığında tahrişten korur.

Fimosis Nedir?

Çocuğunuzun üstderisi sanılanın aksine işlevi olan bir dokudur.Bebek doğduğunda üstderi bebeğin pipi başına yapışıktır. 3 yaşına kadar koruyucu olarak duran bu üst deri zamanla erir ve yok olur. 3 yaş öncesi bu deriyi çıkartmak için uğraşmamak gerekir. Doğal korumanın olduğu bu dönemde sünnetin herhangi bir zorunluluğu olmaz.

Fakat doğuştan penis başı içinde kanaldaki bezlerin iltihaplı olması sebebiyle çıkarttıklar smegma denen madde eğer sünnet serisi içinde kalırsa, enfekte büyür ve hastalık balanit’e çevrilebilir.

Fimosis (Fimozis)  bazen, sadece koronayla sınırlı olsa da, 8-10 yaşlarına kadar devam edebilir. Aslında doğal bir süreç olan fimozis sıklıkla yanlış yorumlara neden olur. Smegma birikintileri, sünnet derisi altında dışardan da kolaylıkla görülebilen sıklıkla aileyi endişelendiren ve elle hissedilebilecek şişlikler haline gelmektedir. Bunlara sünnet derisi incileri adı verilir ve bunların temizlenmesi gibi bir zorunluluk yoktur. Zamanla penis başı sünnet derisi birbirinden ayrıldıkça dışarı boşalırlar. Bu olay sıklıkla ailenin çocuklarının pipisinden iltihap geldiği zannedilerek doktora başvurulur.

Mikroorganizmalar için oldukça uygun bir kültür ortamı olan bu birikintiler balanit’in sebebidir. Balanit denmesi için sünnet derisinin şiş, hiperemik ve boşalan sekresyonun kokulu olması gerekir.

Fimozis Hastalığı Nasıl Anlaşılır? | Tanı | Teşhis

3 yaştan sonra sünnet derisinin  geri çekilememesi bu hastalığın en basit görünen şeklidir. Fiziksel kontrol ile tanımlanır.

Fimosis (Fimozis) tanısı fizik muayeneyle konulur. Eğer sünnet derisi geri çekilebilirlik özelliğine sahip değilse ya da kısmen sahipse ve penis kafasının üstünde geriye çekildiğinde sıkıştıran bir halka gösteriyorsa, sünnet derisinin genişliği ile penis kafasının çapı arasında bir orantısızlığın olduğu kabul edilmelidir. Sünnet derisinin büzülmesine ek olarak, sünnet deri iç Yüzeyleri ile glanuler epitelyum veya frenulum arasında yapışıklıklar da olabilir. Frenulum breve, sünnet derisi geri çekilince penis başının öne doğru eğrilmesine (ventral deviasyonuna) neden olur.

Eğer uç kısım dar kalırsa ve glanuler yapışıklıklar ayrılmışsa, o zaman bu boşluk işeme sırasında idrarla dolarak sünnet derisinin dışa doğru balon yapmasına yol acar. Parafimozis, sünnet derisinin geri çekilerek sulkus düzeyinde sıkıştıran halka oluşturmasıyla karakterizedir; bu halka sünnet derisinin glans üzerinde tekrar yerleşmesini önler.

Fimosis’in belirtileri nelerdir?

  • Fimosis (Fimozis)  ,özellikle idrar yaparken sünnet derisinin şişkinliğinden belli olur.
  • Tamamen 3 yaş sünnet derisinin geriye doğru boy olarak  yetersizlik (bazı çocuklarda bu süreç daha uzun sürebilir)
  • Fimozis genellikle ağrısız bir durumdur. Enfeksiyon şişlik, kızarıklık ve akıntı her alanda hassas ve ağrılı hale mevcut olabilir ve bu durumda bölgede etkili temizlik yürütmek için bir yetersizlik ortaya çıkabilir.

Her zaman bir tanı için çocuğunuzun doktorunuza danışın.Çocuğunuzun doktor tarafından dikkatli bir fizik muayene normal bir tanı koymak için yeterli bilgi sağlar.Size düşen görev tanı konulduktan sonra kullanılacak ilaçlar,süre,etki,tedavi bilgisini takip etmektir.

Fimosis’in Tedavisi Nedir?

Fimosis (Fimozis)  tedavisi , doktor tarafından belirlenecektir. Çocuğunuzun yaşına, genel sağlığına ve tıbbi durumuna, hastalığın aşamasına göre farklı tedavi şekilleri vardır.

Fimosis (Fimozis) Tedavi gerekli ise, üç temel tipi bulunmaktadır:

  • Steroid ve steroid olmayan tropikal kremler, sünnet uygulanır.
  • Kademeli genişleme ile fiziksel sünnet derisini açarak genişletme
  • Cerrahi bunu daha geniş yapmak Üstderinin yeniden şekillendirilmesi.

Fimosis Erkek Hastalığı için Üroloji bölümünden bilgi ve teşhis alabilirsiniz. Erkek çocukların üreme sistemini etkileyen bu hastalık için Bir Uzmandan Destek almanız gerekmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.