Evde doğal Müsli nasıl yapılır?
Evde doğal Müsli nasıl yapılır?
Güne güzel başlamak için kahvaltı yapmak şarttır. Kahvaltı yapmadan zayıflamak yada kahvaltı yapmadan fit bir vücut sahibi olmak çok zor. Çünkü metabolizmanın iyi çalışabilmesi için sağlıklı bir kahvaltı ile vücudu desteklemeniz gerekir. Sabah alınamayan kahvaltı ile sindirim ve dolaşım sistemini tehlikeye soktuğunuzu biliyor muydunuz?
Spor yapanların ve diyet yapan kişilerin sabahları vazgeçemediği en iyi protein ve lif kaynağı yulaf ezmesidir. Çünkü yulaf düşük bir glisemik indeksi olan kaliteli bir enerji kaynağıdır. Glisemik indeks ile ilgili geniş bilgiyi aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İlgili Link: Glisemik İndeks nedir? Glisemik Yük Nedir? Bazı Gıdaların Glisemik İndeks ve Yük Değerleri Nelerdir?
Yulaf ezmesi sabahları sütle yada yoğurtla sade olarak yiyebilirsiniz. Fakat yulaf ezmesi ile yapılan marketlerde hazır satılan müslileri bilmeyen yoktur. Çoğunda işlenmiş gıda ve şeker takviyesi olduğundan en zor şartlarda yiyebilirsiniz ama bunun daha sağlıklı şeklini evde de yapabilirsiniz.
Yulafın içindeki beta-glucan isimli lifler kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, kan şekerini düzenler ve kalp hastalıklarının doğal engelleyicisidir. Aynı zamanda beta-glucan ile ilgili Bilimsel çalışmalar, düzenli yulaf tüketiminin tip 2 diyabet riskini azalttığını bildiriyor.
Müslimizin içindeki başrol oyuncusu Yulaf hem sizi uzun süre tok tutacak hemde cebinizi tok tutacak. Paket müslilerin fiyatları ne kadar da pahallı! Evde yaptığımız müsli ile neredeyse yarı yarıya cebinize kar kalacak.
Şimdi sizlerle Buğdaygillerden kaliteli bir karbonhidrat ve lif kaynağı Yulaf ile evde doğal müsli yapmanın tarifine başlayalım.
Evde doğal Müsli yapmanın tarifi
Malzemeler
- Yarım paket yani 250 gram kalın taneli yulaf ezmesi
- 100 gram çiğ badem
- 100 gram ceviz
- 100 gram çiğ fındık
- 100 gram kuru üzüm
- 25 gram kabak çekirdeği
- 25 gram ay çekirdeği
- 25 gram yaban mersini
- 25 gram kuru dut
- 5 tane kuru incir
- 5 tane kayısı
Nasıl yapılır?
- Yulaf ezmesini bir tavaya koyup 5 dakika kadar kısık ateşte kavuruyoruz. Sürekli kaşıkla döndürmek gerekir aksi takdirde yanabilir. Yanması sağlık açısından iyi değildir.
- Badem, fındık, ceviz gibi sert kuru yemişleri ufalamadan yarım fındık büyüklüğünde kırıyoruz.
- Kuru İncir ve kuru kayısıyı küçük parçalara bölüyoruz.
- Geri kalan üzüm, dut, yaban mersini, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve üstteki kuru yemişleri bir derin kaba koyup karıştırıyoruz.
- En üstüne kavurduğumuz yulaf ezmesini döküyoruz ve iyice karıştırıyoruz.
- Bu kadar! Doğal Müsliniz hazır.
- Şimdi cam kavanozlara (ağzı kapanan hava almayan cinsten olması gerekir) Müslimizi depoluyoruz.
- Elinize Sağlık! Afiyet Olsun.
Doğal Müsliyi Kahvaltılarda Nasıl tüketmeliyiz?
Genelde bir kase sütün içinde 3 kaşık atmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer sabahları yoğurt yiyorsanız, sütle değiştirebilirsiniz. Tercihen üstüne çilek, muz, elma ,armut, nar, portakal gibi meyvelerden de küçük dilimleyerek tercihlerinizi arttırabilirsiniz.
Müslinin bir porsiyonu 3 kaşık 45 gram kadardır. Besin değeri ise 26 g karbonhidrat, 4.7 g lif, 6.5 g protein, 6.5 g yağ’dır. Öğlen yemeğine kadar sizi çok rahat idare eder ve enerjiden geri kalmazsınız.
Kolay ve hızlı sağlıklı kahvaltı çözümü olan Müsliyi her gün tüketmenizde bir sorun olmaz.
Her gün aynı kahvaltının da bıktırdığını göz önüne alın. Sabah Kahvaltılıkları için başka harika sağlıklı tariflerimizde var isterseniz tüm yazılara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Kahvaltılıklar için Tüm Tarifler