Evde Probiyotik yoğurt nasıl yapılır? Doğal ev yoğurdu tarifleri
Bağışıklık Sistemi savunma sistemine geçtiği an Bağırsaklarımızda konuşlanan ve burada üreyen muhteşem savaşçılar Probiyotikler, adeta savaşın piyade askerleri gibi en önde giderler. Probiyotikler yani türleri 500’den fazla olan yararlı bakterilerin eksilmesi yada yapılarının bozulması, bağışıklık sistemini her zaman gelen saldırılara karşı daha çaresiz duruma sokar. Yazımızda Probiyotiklerin önemi hakkında bilgi verdikten sonra tüm aile bireylerinin tüketmesi gereken Evde Probiyotik yoğurt tarifini ve Doğal ev yoğurdu nasıl yapılır? anlatmaya çalışacağız.
Evde Probiyotik yoğurt nasıl yapılır? Doğal ev yoğurdu tarifleri
Bağırsaklar, bağışıklık sisteminin en önemli organıdır. Bağırsaklar herkes tarafından bilinen sindirim sistemi ve dışkı üretir düşünceleri aksine onun aslında hastalıklara karşı bağışıklık sorgularının cevaplarını verebilmesi ve hastalıklardan korunmada kilit organlardan biri olduğunu herkes tarafından artık bilinmesi gerekmektedir.
Sağlık otoriteleri artık Bağırsakların ikinci beyin olduğunu açıklayarak yıllardır saklanan itibarı sonunda geri verildi. Vücudun tüm organlarını koruyan hayati korunma sistemi olan Bağışıklık sisteminin en büyük organlarından biri Bağırsaklardır. Eğer çok fazla hasta oluyorsanız, bitkin yada halsiz, direnci kırık bir yaşamın nedenlerinden biri Bağırsaklardır.
Ona ikinci beyin demelerinin asıl nedeni ise kendine ait bir sinir sisteminin olması yani apayrı beyinden hariç sinir yapısı bulunuyor. Buna Enterik sinir sistemi deniyor. Yemek borusu ile Makata kadar tüm sindirim sistemini kaplar. 9 metre uzunluğa sahip ve yaklaşık 500 milyon sinir hücresinden meydana geliyor. Görevlerinden biri ise sindirimi düzenlemek.
Fakat son zamanlarda asıl görevlerinden birinin bağışıklık sisteminin bir parçası olduğu, koruma sisteminin adeta kilit oyuncularından biri. Sindirim ile gelen zararlı maddelerin boşaltılma yani atılma olayını organize ediyor.
Probiyotikler Enterik sinir sistemiyle beraber bağırsaklarda bulunan koruma bariyerini güçlendirerek, bağışıklık sisteminde düzenleyici görevini üstlenirler.
Probiyotiklerin bağırsakta eksilmesi bağışıklık sistemini doğrudan etkiliyor. Uzmanlar artık bu konuda hemfikir. Sağlıklı yaşamak istiyorsanız ve hastalıklarla mücadele için bizim lehimize çalışan Probiyotiklerin yani yararlı bakterilere çok iyi bakmak gerekiyor.
Fabrikasyon yapılan yoğurtların market raflarında uzun süreli kalması için katkı maddeleri ile yapılması, yararlı özelliğini yitirmekte faydasız bir gıda haline gelmektedir. Aslında yoğurt bir bakteri kültürü olmasına rağmen, marketten aldığınız yoğurdu buzdolabı dışında bıraksanız da bozulmadığını göreceksiniz.
Probiyotikler Anne karnında iken bebeğin bağırsağında bir tane bile bulunmazken, doğum ile ayrılan bebeğin ayrılış zamanında anneden geçerek bağırsaklarda yerleşik düzene geçerler. Ne kadar ilginç değil mi?
Yaşam boyunca yediğimiz gıdalar ile sadece biz beslenmiyoruz, aynı zamanda vücudumuzdaki bakterilerde besleniyor. Bununla ilgili daha önceki yazdığımız yazıda insan vücudunda 90 trilyondan fazla bakteri olduğunu anlatmıştık. Dilerseniz alttaki linkten okuyabilirsiniz.
İlgili Link: 90 trilyon bakteri ile her gün beraberiz!
Probiyotikler aldığımız gıdalarla devamlı arttırılıp, eksik edilmemelidir. Çünkü eksiklik başladığında alerjik hastalıklar ve romatizmal hastalıkların arttığını görürsünüz.
Probiyotikleri alabileceğiniz en iyi gıda yoğurttur. Fakat marketlerde satılan, hani şu ekşimeyen yoğurtlardan tabi ki bahsetmiyoruz. Dilerseniz Doğal sütten evde nasıl yoğurt yapılır?, Evde probiyotik yoğurt nasıl yapılır? tariflerini geçelim.
Doğal sütten evde yoğurt nasıl yapılır?
Evde yoğurt yapmak için öncelikle UHT sütlerden olmayacağını bilmeniz gerekmektedir. Doğal süt olacak yani pastörize edilmemiş olması gerekmekte. Artık marketlerde doğal süt yani çiğ süt satılmaya başlamıştır.
Yada evlere de haftalık olarak servis edilmeye de başlanmıştır. İkinci önemli nokta ise mayadır. Eskiden annelerimiz evde yoğurt yaparken, bir önceki yoğurttan biraz ayırırdı. Bu ayrılanın içindeki bakteriler yeni yapacağınız yoğurt sütünün içine atılıp, mayalanma ile yani bakteri kültürünün oluşması ile yeni yoğurt meydana gelir. Bir sonrasına yine ayırarak böyle zincirleme sürer.
Eğer yeni başlamış iseniz bu mayalanacak yoğurdu sütü dağıtan kişilerden, yada evde yoğurt yapan kişilerden araştırıp bulabilirsiniz. Eğer hiç bulamazsanız diğer tarifimize bir bakın.
Evde doğal yoğurt yapılması için gerekli olan malzemeler;
- 1 litre günlük süt,
- 1 yemek kaşığı yoğurt mayası.
Nasıl yapılır?
İlk tercihimiz çiğ süt yani herhangi bir işlem görmemiş direk sağılıp getirilen süt olmalı. Çiğ sütün içinde sağlığa zararlı bakteriler olduğu için önce 15 dakika kaynatılması gerekmektedir. Kaynatılırken karıştırılması unutulmamalıdır.
Çiğ süt yada doğal süt bulamıyorum diyorsanız Pastörize edilmiş günlük sütleri marketlerde bulabilirsiniz. Kaynatılmasına gerek yoktur.
UHT yani uzun ömürlü paketlenmiş sütleri yoğurt yapmada kullanmayın. Çünkü yüksek basınç altında pastörize edildiği için hem yararlı hemde zararlı tüm bakterileri yok ettikleri için, besleyici değerleri de düşmüştür.
Şimdi evde doğul yoğurdun yapılış adımlarına geçelim.
- Eğer çiğ süt aldıysanız kaynama işlemi bittikten sonra, cam kavanoza yada derin bir kaseye, sıcak iken doldurun ve soğumaya bırakın.
- Kaseyi yada camı tuttuğunuzda eliniz yanmıyorsa, rahat tutabiliyorsanız, yoğurt mayasını kullanma zamanı gelmiştir.
- Az öncede anlattığımız gibi edindiğiniz yoğurt mayasından 1 kaşık koymanız yeterlidir. (Tercihen kaşık olarak tahta kaşık kullanınız)
- Kaşığı sütün içine sokarken dipten yukarı doğru yavaş yavaş çevire çevire çıkartınız. Fazla çalkalamadan kavanozun yada kasenin kapağını kapatın, onu sıcak tutacak bir örtü yada battaniye ile sarıp akşamdan uykuya bırakınız. Mümkünse kapalı bir sıcak odada, sarılı bir şekilde sabaha kadar durmalıdır.
- Sabah kalktığınızda sarılmış örtüden çıkartıp, hemen buzdolabına koyun. Artık işlem bitti, akşam doğal yoğurdunuzu yiyebilirsiniz.
- Bundan sonra yoğurt mayasını artık kendiniz de saklayabilirsiniz. Yoğurdun kalan kısmından bir kaç kaşıklık dibinde bırakarak, bir sonraki yoğurt yapımında kullanabilirsiniz.
Evde probiyotik yoğurt nasıl yapılır?
Eğer yoğurt mayası bulamadınız yada bulduğunuz yoğurt mayasından emin değilseniz, eczanelerden probiyotik kapsüller yada poşetlerde satılan tozlardan alabilirsiniz. Ücreti sizin bütçenize ağır geliyorsa, doktorunuzdan reçeteye yazdırmasını da isteyebilirsiniz. Alınan probiyotik takviyelerle cidden çok iyi yoğurtlar elde ediliyor. 1 litre süt için 1 kapsül probiyotik yada 1 poşet toz yeterlidir.
Yapılışı ise yukarıda anlattığımız adımlarla aynıdır. Sadece yoğurt mayası yerine, kapsül probiyotiği bir kaşığa açıp dökün yada toz probiyotik poşetini yırtın kaşığa dökün. Kaşığı sütün dibinden yukarı çıkarana kadar hafif hafif çevirin. Sonraki işlemler yukarıdaki 4. adımdan sonra aynısıdır.
Fermente gıdalar ve Doğal sağlık ürünleri listemizdeki Probiyotik yoğurt ile tüm aileniz için şifalı ve ilaç gibi bir yoğurt yaptınız. Afiyet olsun.
Ayrıca Bakınız
- Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 altın yöntemi nedir?
- Vücuda yararlı mikropları tanıyor musunuz? Yararlı bakteriler nelerdir?
- Kefir nasıl oluşur? Kefirin içinde neler var? Kefir alkollü mü?
- Evde Probiyotik sirke nasıl yapılır? Doğal ev sirkesi tarifleri
- Prebiyotikler ile Probiyotikler arasındaki fark nedir?