Fazla maden suyu içmek sağlığımıza zarar verir mi?
Fazla maden suyu içmek sağlığımıza zarar verir mi?
Fazla maden suyu içmenin özellikle mideye zararları olduğunu, hatta kemik ve diş içinde tehlikeli olduğu söyleniyor.Peki bu doğru mu?
Fakat Türkiye tam bir doğal maden suyu deposu.vSoda ile maden suyunu karıştırmayalım. Soda tıpki bir gazozun şekersiz hali, doğal maden suyu ise yer altından çıkar. Biz burada aslında sodadan bahsediyor olacağız.
Maden suyundan önce gazlı içeceklere bir bakalım. Mesela kola, içine atılan madeni para 1 yada 2 saatte temizleniyor. Bu bir sihir değil tabi ki kolanın içerisinde bulunan fosforik asit demirle reaksiyona geçip oksitlenen kısımları eritir.Gazozların tehlikeli olmadığını iddia eden yoktur zaten. İçerisine karbonizasyon ile asit koyup ayrıca şekeri de fazla fazla koyuyorlar.
Maden suyu ile gazoz arasında sadece şeker içerik farkı var.Bunun anlamı Maden sularıda karbonizasyon ile asit eklenerek yapılıyor.Şimdi biz iddia edilen mide,diş ve kemik sağlığına maden suyunun etkisini yapılmış bilimsel araştırmalarla sizlere anlatacağız.
Fazla maden suyu mideyi deler mi? Mideye zararlı mı?
Aşırı yemek yemek hazımsızlık yapar ve ülkece bu durumda maden suyuna sarılırız. Japonya’da araştırma yapılmış ve hazımsızlık yaşayan kişilerden 15 gün buyunca yarısına maden suyu diğer yarısına su içirtmişler. Maden suyu içenlerde hazımsızlıkta iyileşme gözükürken, su içenlerde sorun düzelmemiş.
Fazla maden suyu içenlerde de şişkinlik söz konusu.Bunla ilgili de bir araştırma yapılmış.Geceden aç kalan kadınların bir grubuna sabah açken maden suyu diğerine su içirmişler. Maden suyu içen kadınlar kahvaltı bile yapmaya gerek duymadan aç olmadıklarını söylerken durum su içenlerde tam tersi olmuş. Maden suyu içenlerde midelerinin doluluk hissini veren şişkinlik yani gazdı.Zararlı mı sorusuna cevap ise herhangi bir zarar görülmedi.
Fazla maden suyu kemiklere zarar verir mi?
Mideyi rahatsiz etmeyen maden suyunun, kemiklere zarar verdiği ile ilgili bir tek kanıt bulmak bile zor. Kola gibi gazlı içecekler içeriğinde gaz dan dolayı değil, fosforik asid ve kafein gibi kimyasallar, kemiklerin güçlenmesi için aldığı kalsiyumu engellemektedir. Maden suyunda bu kimyasallar yok.
Fazla maden suyu diş minesini eritir mi?
2007 ‘de bir araştırma bulduk.Diş minesine zarar veren asitli içecekler hakkında deney yapılmış.Fakat içinde maden suyu yok.Araştırmada kola ,diet kola ve kahvenin birincil diş minesi düşmanı olduğu belirlendi.Ayrıca şekerli içecekler, gazlı şekerli içecekler, boyalı gazlı içeceklerde bulunmaktadır.
2009’da diş minesini eritmeyi kanıtlayan bir araştırma yapıldı.Tabi ki kola içen bir denekle ilgili.Deneğin kola yi sürekli içmesi ile ön dişlerinin deforme olduğu belirlendi.
İlginç başka bir araştırmada İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi yaptı. Herhangi bir çürüğü olmayan sağlam dişlei yarım saat meyveli maden sularında bekletmişler.Diş minelernin yumuşadığı açıkça görüldü. Fakat hiç bir araştırma sadece maden suyu ile yapılmamış.Çünkü herhangi bir geri dönüş bulamamışlar.
Maden suyu içmekte görülüyor ki bir sıkıntı yok.Ama içmek isterseniz, gönlünüz rahat olsun diye bir bipet alın ve maden suyunu böyle için. Fazla maden suyu içmek sağlığımıza zarar verir mi? hayır diyebiliriz.