Gazlı ve şekerli içecekler erken bunamaya neden oluyor! Asitli içeceklerin zararları
Genel adları Asitli içecekler olan Gazlı içeceklerin içindeki şekerler ister normal ister diyet olsun, İnsan için tam bir tehlikeli madde. Şimdiye kadar gazlı, asitli şekerli yada diyet içecekler Mide ve bağırsak hastalıkları, Gastrit, ülser, kemik erimesi rahatsızlığı, osteoporoz, diş çürüme, meme kanseri, adet düzensizliği, karaciğer yağlanması, östrojen hormonu düzensizliği, obezite, diş çürükleri ve diş eti rahatsızlığı, felç riski, damar tıkanıklığı ve kalp hastalıkları ile ilgili bağlantıları bulunmuşken, farklı bir hastalığa neden olabileceği kanıtlandı. Gazlı ve şekerli içecekler erken bunamaya neden oluyor! Asitli içecekler grubundaki tüm içecekler buna dahil.
Gazlı ve şekerli içecekler erken bunamaya neden oluyor! Asitli içeceklerin verdiği zararlar
Asitli, gazlı, şekerli yada diyet içecekler her gün tüketildiğinde, Bunama yani demans hastalığı riskini yüzde 300 arttırdığı ve bu hastalığı daha erken zamana çektiği gözlemlendi.
Bunla ilgili yapılan araştırma ABD’deki Boston Üniversitesi tarafından uzun süren bir deneyden sonra keşfedildi. Bunama ile ilgili çalışma yaparken, dünyada ilk defa bu tip içeceklerin göreceli zararları bulundu.
Asitli içecekler daha masum gözükmesi için yapay tatlandırıcıya geçip, İnsanlar üzerinde bir algı etkisi yapıyordu. Halbuki yapay şeker İnsülin’in salgılanmasına ciddi engel olduğu görülmeye başladı. Daha açıkca anlatırsak vücuda alınan şekeri düzene çeken İnsülin hormonu, yapay gelen şekeri algılayamıyor ve salgılanmıyordu. Zaten sorun bununla başlıyor.
Bilim insanları her defasında asitli, gazlı, şekerli yada tatlandırıcılı içeceklerin içilmemesi için uyarılarını tekrarlıyor. Özellikle Çocuklar ve Kadınların daha çok dikkat etmesi gerekmekte.
Dilerseniz 2017 yılına kadar 17 senelik, erken bunama ve Alzheimer için yapılan bu araştırmanın içeriğine girelim.
Tatlandırıcılı içecekler Alzheimer ve Felç Riskini Arttırıyor!
2000 yılından beri 4 bin kişinin yediği ve içtikleri 7 yıl boyunca değerlendirmeye alındı. Sonrasında 2007 ve 2017 yılı arasında 10 yıl boyunca da izlendi.
Sonuçlar ise Alzheimer’s & Dementia and Stroke (Alzheimer, Bunama ve Felç) isimli dergide yayınlandı. Raporda en dikkat çeken net bilgi günde en az 1 tane tatlandırıcılı içecek alan kişilerin, Alzheimer riski içmeyene göre 3 kata varan riski arttırıyor ve aynı zamanda felç olma riskini de aynı oranda arttırdı belirlendi.
Şekerle ilgili daha önceki yazımızda da en tehlikeli madde olduğunu belirtmiştik. Şekerin kanıtlanmış zararlarının içine doğal yada yapay olmasının hiç bir farkı yok. Hatta diyet içeceklerin daha da zararlı olma riski apaçık ortada. Bu içecekleri üreten algı ile tatlandırıcılı içecekler “kalorisiz” ve “şekersiz” oldukları reklamlarda bilinçli bir şekilde, bir çok kişiyi bu ürünlere çekiyordu.
Bundan sonra özellikle ABD’de gazlı yada asitli, şekerli yada diyet içeceklerin azalması yönünden bir eğilime gidileceği ortada.
Sağlık Bakanlığı, sigara ile ilgili yaptırımlarını aynısı, bu içeceklerin tüketimlerinin zararlarından da bahsedeceğini umuyoruz. Toplum olarak çocuk yaştakilere doğal sıkma meyve suları ve ayran gibi sağlıklı içecekleri aşılamalıyız.
Asitli İçeceklerin Zararları nelerdir?
Su içilmediğinde, toksik maddeler vücutta birikime başlar. Fakat su yerine daha çok asitli ve şekerli içeceklere yöneliriz. Bu içecekler alkol gibi bedene zarar verip, kötü mikroorganizmaların gelişimini tetiklemektedir. Doğal olarak Bağışıklık sistemi ileride her türlü baskıyla savaşamadığından çöker ve kanser tipi ölümcül hastalıklar ile genç yada yaşlılıkta ölüme doğru gidilir.
Madem bu kadar apaçık zararlı olan bu içecekleri neden halen tüketiyoruz? Tüketicinin beynini yakan ve etkisi altına alan reklamlar olabilir mi?
Gazlı İçeceklerin içinde neler var? İçindeki kimyasallar ve zararları nelerdir?
Asitli yada Gazlı içeceklerin içinde Fosforik Asit, Şeker, Aspartam, Karbonik asit, Kafein, Fosfor, sodyum benzoat gibi bir çok kimyasal madde vardır. Dışındaki ambalajındaki kutularda, Bisefanol A zararlı madde bulunmaktadır.
Gazlı içeceklerde bulunan Fosforik Asit, kalsiyumun vücütta emilimini engellemeye başlar. Kalsiyum emilimi düşünce neler olur? Kemik erimesi, osteoporoz, diş ve iskelet problemleri başlar. En belirgin araştırma ise 1994 yılında Harvard Üniversitesinde genç sporcular üzerinde yapıldı. Hergün tüketilen asitli yada gazlı içecekler, sporcularda kalsiyum oranlarının düştüğünü, kemik hastalıkları yakalanma oranları yüzde 500 daha riskli olduğu görüldü.
Ayrıca Fosforik asit düzenli alımında, böbrek taşı oluşumuna neden oluyor ve böbrek yetmezliğine neden oluyor.
İçeriğindeki en tehlikeli hatta besinlerin en tehlikelisi olan Şeker için aşağıdaki yazımızı okumanızı öneriyoruz.
İlgili Link: Besinlerin en tehlikelisi Şeker!
Gazlı içeceklerde bulunan şekerler, günlük tüketilebilecek seviyelerin çok üstüne çıkar. Şeker fazla alındığında, başınıza ne geliyorsa ana sebebi budur. Kolesterol, damar tıkanıklığı, diyabet, obezite, kanser, yüksek tansiyon, kalp sorunları, erken yaşlanma, hormon bozukluklarının ana sebebidir. Diş ve Diş etine ne kadar zarar verdiğini anlatmaya herhalde gerek yoktur.
Amerikan Diyabet Örgütü tarafından, özellikle kadınlarda yapılan bir araştırmada, 4 yıl boyunca en az her gün 1 bardak içenler, içmeyenlere göre 2 kat daha fazla şeker hastalığına yakalanabileceği belirlendi.
Gazlı içeceklerde bulunun diğer tehlikeli madde Aspartam’dır. Doğal tatlandırıcı denmekte ama verdiği zararları duyunca belki de şok olacaksınız. Gebelikte düşük, depresyon, sara hastalığı, şeker ve kalp hastalıkları ile beraber 100’e yakın hastalığın neden olduğu görülmektedir. Dediğimiz gibi bu şekerler vücuda girdiğinde, normal şeker gibi algılanmıyor ve onu parçalamak için insülin salgılanmadığı için, kötü bakterilerin beslenmesini sağlarlar.
Gazlı içeceklerde neden Soğuk içiniz uyarısı bulunur?
Nedenlerinden biri, Aspartam’ın sıcakta saklandığında metanol formuna döndüğü belirlendi. metanol de kanserojen etkisi bulunan formaldehit ve formik aside dönüşmektedir.
Gazlı içecekler yada Asitli içeceklerin içeriğindeki karbonik asit midenin PH değerini bozar. Şişkinliği artırarak, besinlerin düzgün parçalanmasını engeller. Çocuklarda ise mide krampları, bağırsak rahatsızlıkları ve ishalin sebebi olabilir. Aynı zamanda bu içeceklerde asitler, kemiklerdeki mineral yoğunluğunu azaltır.
Asitli içeceklerdeki şeker, dişlerdeki bakterilerle etkileşime geçer ve çürümeyi hızlandırır.
Gazlı içeceklerde bulunun diğer gizli tehlikesi bulunabilen Kafein, tüketimi arttığında uyku düzeni bozukluğu ile, ruhsal bozuklukları başlatmakta, Vitamin ve Minerallerin emilimini azaltıyor. Kalp atışı ve tansiyon bozukluğunun nedenlerinden biride fazla kafein tüketimidir. Ayrıca Erken yaşlanmayı da unutmamak gerekir.
Gazlı içeceklerde bulunun içerdiği fosfat maddesi ciddi seviyede yüksek. Erken yaşlanmanın ana sebebidir.
Gazlı içeceklerde, Asitli içeceklerde bulunan sodyum benzoat, mantar ve egzama gibi cilt hastalıklarını tetiklerken, diğer taraftan astım için çok tehlikelidir.
Diğer taraftan gazlı yada asitli, şekerli içeceklerin kutularıda sıkıntılı. Çünkü en çok kullanılan plastik şişelerde Bisefanol A maddesi bulunmakta. Bu madde erkeklik hormonu seviyesini düşürüp, sperm kalitesizliği, kısırlık gibi sorunlar zincirine dönüştürebiliyor. Kadınlarda ise meme kanserini tetikliyor.
Dilerseniz Gazlı içeceklerin vücuttaki zararlı etkilerini listeleyelim.
Asitli İçeceklerin Zararları
- Mideye verdiği zararı bağırsaklarda da göstermekte. Her gün tüketilmesi uzun yıllarda Bağırsak iltihabı ve kolon kanserine riskini arttırıyor.
- Şekerli gazlı yada asitli içecek içildiğinde, vücut normalden 7 kat daha fazla insülin salgılamaya başlar. Bu kadar insülin salgılanması, diyabet hastalığının habercisidir.
- Bu tip içecekler, Ağız ve diş sağlığını direkt etkilemekte. Dişlerin kalsiyum kaybı, diş minesi zayıflaması, çürüklerin oluşumu, ağız kokularına neden olmaktadır.
- Midenin kendi öz asitlerini salgılamasını etkilediğinden, işlevini bozar. Sürekli alımı ile mide duvarının delinmesine kadar uzayan bir süreç başlar.
- Şekerli gazlı yada asitli içecekler sürekli tüketildiğinde, dopamin salgılanmasını sürekli arttırdığından, bağımlılık yapar. Fazla dopamin, beyin fonksiyonlarını bozar ve depresyona neden olabilir.
- Ergenlik dönemine giren kızlarda hormon seviyelerini bozduğu için, adet dönemine erken giriyor. ABD’de yapılan araştırma da erken adet dönemli kızlarda beslenmelerine bakıldığında ortak özelliği her gün bir yada birden fazla asitli içecekler içmesiydi.
- Bir başka araştırmada günde yarım litreden fazla içen kişilerin, hücrelerinin 5 yıl daha erken yaşlandığı belirlendi.
- İçinde meyve suyu var olarak bildiğiniz asitli içecekler, karaciğer yağlanmasına neden oluyor.