Vitality adlı bir şirket Kanada’nın dağ havasını kutulayıp internet üzerinden satıyor. 160 kez soluk yapacağınız sekiz litrelik sıkıştırılmış dağ havasını 24 dolardan satıyor.
İstanbul °C
Nüfusların bir çoğu gelecek 50 yılda daha da metropol yani büyük şehirlere taşınacak. Bu bölgelerde yaşanan çevre kirliliği çok büyüyecek ve neredeyse temiz hava bile bulmak zorlaşacak. Belki özel ağızlıklar keşfedilecek kim bilir! Şimdi bir çok kişinin aklından geçen şu olabilir. Bu durumu fırsata çevirip, gelecekte para kazanabilir miyim? Sadece gelecekte değil Şimdi bile para kazanabilirsiniz. Nasıl mı? O zaman size Geleceğin işlerinden biri olan Hava Satmak nasıl yapılır? anlatalım.
Dünyada 7 milyona yakın insan hava kirliliği sebebiyle her yıl öldüğü açıklandı. Dünya nüfusunun yarısına yakını Çin ve Hindistan’da düşünüldüğünde, nüfusa göre kapladıkları alan daha az olmasına rağmen, Hava Kirliliğinden ölenlerin yarısı bu iki ülkeden çıkıyor.
Gelişen sanayi ülkelerinde, fabrikalardan yayılan zehirli gazlar, çok fazla otomobil kullanımı ve egzos dumanının birikimi daha çok yayılan zehirli gazlar gittikçe büyüyor. Bunun yanında artan nüfus ve gelecekte artacak nüfusun çoğu büyük şehirlerde olacak. Zehirli gazlar dünyayı terk etmediğini umarım biliyorsunuzdur.
Peki bunun çözümü var mı? Yenilenebilir enerji ve doğa dostu arabalar bu süreci belki yavaşlatma gösterir ama sonlanacağı da düşünülmüyor.
İlgili Link: Ağaçlar gerçekten havayı temizliyor mu?
Mesela Çin her türlü ürünü üretiyor ve risk aldığı çevre kirliliği ona yavaş yavaş hava kirliliği olarak dönmeye başlıyor. Birde nüfusun yaşlandığı ve ömürlerinin de arttığını düşünürsek, bir parça temiz hava belki ilaç olabilir.
Biz Geleceğin işlerinden biri olan Hava Satmak nasıl yapılır? diye yazıyoruz ama bu işi şimdiden yapmaya başlayan bir kaç girişimci var. İşleri Hava Satmak ama ciddi bir şekilde para kazanıyorlar. Yani Allah’ın havasını, hava kirliliği olan ülkelere şişe şişe satıyorlar. Hemde internet üzerinden.
Kırsal alanlarda şişelere hava doldurup internet üzerinden pazarlayan şirketlerin sayısı ve yanlarında hava maskesi seçeneği olan şirketlerde giderek artıyor.
Vitality Şirketin genel müdürü Moses Lam, şişelenmiş hava satışını ise daha çok şaka niyetine başladığını, belki armağan olarak alınıp, satın alınacağını önceleri düşünmüş. Fakat internet üzerinden ciddi teklifler gelmeye başlayınca şaşkınlığını gizleyememiş. Teknoloji satan ve nüfus bakımından hayli yüksek olan Çin, Hindistan ve Güney Kore’den ciddi şekilde alım yapılmaya başlamış.
Vitality şirketi ayda Çin’e sadece 10 bin şişe temiz hava satıyor. Sayıyı 40 bine çıkarmak için de girişimlere başladıklarını söylüyorlar. Hindistan piyasasına yeni girmelerine rağmen ilk hedeflerinin 10 bin şişe olacağını düşünüyorlar.
Vitality Şirketin genel müdürü Moses Lam, şimdilerde alımların hediyelik eşya niyetine alındığını ama ilerde şişe suyu gibi şişe hava satıcılığın markası olacaklarını belirtiyor.
Sizlere hayal gelebilecek bu işi yapan diğer bir şirketi de örnek gösterebiliriz.
Aethaer adındaki İngiliz şirketi, kır havasını şişeleyip 103 dolara satıyorlar. Aethaer adındaki şirketin kurucusu Leo De Watts, ise aynı diğer şirket gibi işin gırgırında olarak başlamış. Kendilerinin yaptığı işe Hava Çiftliği olarak değerlendiriyor. Aslında şirket sattıkları şişe havadan elde ettikleri para ile hava maskesi yapıyorlar.
Şirketin kurucusu Leo De Watts, alınan şişelerin hediyelik eşya olarak alındığını, bazılarının ise ev yada iş yeri süsü olarak dekor amaçlı aldıklarını düşünüyor. Şirketin en çok sattığı ülkelerden biri ise tabi ki Çin.
Çin’den gelen müşterilere 2 çeşit ürünleri olan şirket, parası olanlara temiz hava şişesi, olmayanlara ise hava maskesi sattıklarını söylüyorlar.
Airinum adlı şirket hava maskesi üretiyor. İsveçli 2 girişimci olan Fredrik Kempe ile Alexander Hjertström bu işe girmeden ciddi bir şekilde pazar araştırması yapmışlar. Piyasa ürünlerine göre daha estetik ve renk çeşidine girmişler. Şirket üç filterisi olan renkli maskeleri 66 ile 75 dolardan satışa sunmuşlar.
Özel hava maskesi satıcısı şirketler internet pazarında gittikçe artmaya başlıyor. Hava Maskelerin fiyatlarının 33 dolar ile 100 dolar arasında değiştiği görülmekte.
Satarken ürünleri hakkında Metropol yaşamlarına uygun ibareleri kullanılıyor.
Fakat Uzmanlara göre ise hava maskelerinin, egzoz gazlarından Nitrojen dioksit’e karşı pek etkili olmadıkları söyleniyor. Bu konuda uzman kişiler hava kirliliği için bu maskelerin devamlı kullanılması gerektiğini bildiriyorlar.
Gelecekte bir çok kişisel kullanım ürünleri Hava Kirliliği ile ilgili olacağı görüşündeyiz. Çünkü Electrolux Design Lab tasarım ödüllerinde ikinciliği alan Litvanyalı bir tasarımcı, Hava Kalkanı adındaki Bebek Arabası ile almıştı. Hava Kalkanı bebek arabasını örtüyor ve iç kısma filtre edilmiş hava veriyor.
Gelecek dönemde dediğimiz gibi Hava Kirliliği, Küresel Isınma nedeni ile daha da etkisini gösterecek. Yaşantı büyük şehirlere kayacağından, temiz nefes almak gerçekten zor olacağı düşünülüyor.
Ülkemizde şehirleşme de yeşil orman sayısı gittikçe azaldığını hepimiz görmekteyiz. Şehirde yaşayan herkes temiz hava almak için yeşil alanlara koşuyorlar. Gelecekte görünen ise Küresel Isınma yeşil alanları da etkilerse, 100 nefeslik Toros Dağları havası, yada 200 nefeslik Kaz Dağları havası için ne kadar para ödenir acaba!