Gözde uçuşan nesneler mi görüyorsunuz?
Gözde uçuşan nesneler mi görüyorsunuz?
Gözde uçuşan nesnelerin belki tıbbi olarak ismini duymamış olabilirsiniz. Çizgiler, zigzaglı şekiller yada örümcek ağı gibi şekiller olabilir. Bir çok kişi bu nesneleri yada şekilleri gördüm diyebilir.
Bunun bilimsel açıklaması ise bunların gerçek olduğu ama gözün dışında değil içinde olduğudur. Bu hastalığa miyodizopsi deniliyor.
Miyodizopsiyi anlatmak için, biraz gözün çalışma prensibine bakalım.
Gözün ön kısmında yer alan kornea, arkasında siyah bir göz bebeği ve onu kuşatan renkli iris tabakası vardır. Göz sıvısı bu tabakaların içinde yer alır.
Gözün retina tabakası sinir hücrelerinden oluşur ve ışığa karşı hassastır. Işığı gören sinir hücreleri, algıladığı şeyleri optik sinir yolu ile beyne gönderir. Gözdeki lens ile retina arasında ise vitreus jeli adında dışardan alınmayan ve doğduğunuzda size kaynak olarak verilen saydam bir madde vardır. Eğer vitreus jeline kan yada dışardan yabanci madde girdiğinde artık orada hapsolur.
Her ışık retinadan geçtiğinde gölge oluşmaya başlar. Gözünüzde bir nesnenin hareket etme algısını oluşturan sebep budur.
Yaş ilerledikçe bu maddeler bir araya gelerek daha çok problem çıkarabilir.
İngiltere’de akıllı telefon uygulaması ile 603 kişi ile yapılan göz hastası kişilerde, yüzde 75’i böyle nesneler gördüğünü söylemiş.
Tedavisi Nasıl?
Uzmanlar bunun alışıldıktan sonra kendi kendine geçebilen bir hastalık olduğunu söylüyor. Çoğunlukla bir sorun teşkil etmez.
Ama yaşlılarda bir den bire gözde yabancı nesnelerin uçuştuğunu görmek, vitreus jelin retinadan ayrılmasının nedeni olabilir. Bunun sonucunda retina yırtılması ve sonrası körlük olabilir.
Bunla ilgili halen bir çok kurumca onaylanmayan itriyum alüminyum garnet (YAG) lazer tedavisinden bahsedilmekte. Lazer tedavide vitrektomi adında bir model yapılmış. Gözdeki vitreus jeli yok olduğunda onun yerine, tuzlu su solüsyonu eklenmektedir. Böylece retina yırtılması ve katarakt gibi ciddi risklerden kurtulmanın son çaresi olarak gözüküyor.
Eğer böyle bir durum başa gelirse Uzmanlarımıza hemen gidin. Ama unutmayın ki bu hastalıkla alışıldıktan sonra, kafaya takmamalı ve ileri derecede olmadığı sürece göz sağlığınızı tehdit etmemektedir.