DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Grip Nedir? Nasıl Bulaşır? Gribin belirtileri nelerdir? Nasıl korunmalı?

Grip Nedir? Nasıl Bulaşır? Gribin belirtileri nelerdir? Nasıl korunmalı?

GripInfluenza adı verilen virüsün, solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlara neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Ölümlere neden olduğu için tedavi süreci aksatılması tehlikelidir. Sizlere bu yazımızda Grip Nedir? Grip Nasıl Bulaşır? Grip nasıl anlaşılır? Gribin belirtileri nelerdir? Gripten Nasıl korunmalı? Grip ve Soğuk Algınlığı arasındaki farklar nelerdir? Grip Aşısı kimlere yapılmalıdır? sorularına cevap vermeye çalışacağız.


Grip Nedir? Nasıl Bulaşır? Gribin belirtileri nelerdir? Nasıl korunmalı?

Grip Nedir?

Grip enfeksiyonu toplumun yaklaşık % 1’ini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Toplumun %10’undan fazlasını etkilemesi ise bir grip salgını anlamına gelir. Grip, tüm dünyada, işe devamsızlığın yüzde 10’undan sorumlu enfeksiyondur.

İspanya’da 1918 yılında büyük bir salgınla adını duyuran Grip Hastalığı, 20 milyona yakın insanı öldürmüştür. Bu salgınlar daha sonrada gözükmüştür. Adı İspanyol gribi olarak tarihe yazıldı.

Grip ciddi bir bulaşıcı hastalık olduğu yakın tarihte, Asya’da salgın olarak da kol gezmiştir. Hong Kong’da 1968 yılında grip salgınında yüzbinlerce kişi ölmüştür. Asya Gribi olarak Tıp Tarihine girmiştir.

Kuzey Amerika kıtasında ise 1957 ile 1985 yılları arasında 16 ciddi salgın olduğu bilinmektedir. ABD’de 50 bine yakın grip nedenli ölümler gerçekleşmiştir.


Grip Nasıl Bulaşır?

Grip de nezle gibi, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas (örneğin: tokalaşma) sonrasında kolaylıkla bulaşır.

Enfekte olanlar enfeksiyon başlamadan 2 gün öncesinden başlayarak belirtiler başladıktan 7 gün sonrasına kadar virüs yayarlar. Bağışıklık Sistemi çökmüş yada zayıf olan kişiler ise en riskli gruptadır.

Dünya nüfusunun tahmini olarak %10’u ile %20’si her yıl gribe yakalanmaktadır.


Gribin Belirtileri Nelerdir? Grip nasıl anlaşılır?

Gribal enfeksiyon bulaşmayı izleyen 1–3 gün içinde üşüme, titreme, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kırgınlık, baş ağrısı, boğaz ağrısı, gözlerde yanma ve kızarma, kas ve eklem ağrıları, burun akıntısı gibi belirtilerle kendisini gösterir.

Bağışıklık Sistemini zayıflatan en ciddi faktörler, dengesiz ve yetersiz beslenme, yorgunluk, uykusuzluk, stres, alkol ve sigara kullanımıdır. Korunma duvarımız Bağışıklık Sistemi zayıflarsa yada güçsüz kalırsa, grip virüsünün hedefine girilmiş sayılır.

Bebekler, yaşlılar ve kronik hastalığı (Kalp hastalığı, bronşit, şeker hastalığı vb.) olanlarda hastalık daha ağır seyrederek ölümlere bile sebep olabilmektedir.

Grip enfeksiyon belirtisi görüldüğünde hemen bir doktora gidilmelidir. Ölümcül bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.

Grip Nedir? Nasıl Bulaşır? Gribin belirtileri nelerdir? Nasıl korunmalı? | Grip öldürücü bir hastalıktır

Grip Nedir? Nasıl Bulaşır? Gribin belirtileri nelerdir? Nasıl korunmalı? | Grip öldürücü bir hastalıktır


Grip ve Soğuk Algınlığı arasındaki farklar nelerdir?

Soğuk algınlığı ve grip çok sık birbirine karıştırılmaktadır. Bu nedenle ölümcül sonuçlar doğurabilen grip ile soğuk algınlığı ayrımı mutlaka yapılmalıdır.

SOĞUK ALGINLIĞI

GRİP

Ateş

nadir

38-39-40 C°

Başağrısı

nadir

sürekli

Genel ağrı ve sızı

az

genellikle

Yorgunluk

hafif

2-3 hafta

Tıkalı burun

genellikle

bazen

Hapşırma

genellikle

bazen

Boğaz Ağrısı

genellikle

bazen

Öksürük

nadir

genellikle

Komplikasyonları

sinüzit ve kulak ağrısı

bronşit, zatürre

Engellemek

hiç bir şey yapılamaz

Aşılama ve antiviral ilaçlar

Tedavi

belirtiler geçici olarak ortadan kaldırılır.

Belirtiler görülmeye başlandıktan sonraki ilk 48 saatte antiviral tedavi başlanması ve belirtileri gidermeye yönelik tedavi


Gribin Tedavisi nasıl yapılır? Grip Enfeksiyonları Tedavi Yolları

Gribal enfeksiyonun tedavisi için antibiyotik kullanımı yapılmaması gerekir. Antibiyotikler sadece Zatürree, orta kulak iltihabi vb. gelişmiş hastalıklarda doktor tarafından kullandırılabilir. Ayrıca gereksiz antibiyotik kullanımının bir zararı da bakterilerin direnç geliştirmesi ve daha ağır durumların ortaya çıkmasıdır.

Grip hastalığında tedavinin ana yolları, yatak istirahati, sıvı takviyesi almaktır. Ayrıca üst solunum yolundaki salgıları yumuşatmak amacıyla ve ateş varsa doktorun verdiği ilaçlar kullanılmaktır. Belirtiler başladıktan sonra ilk 48 saat içinde oseltamivir, zanamivir gibi antiviral ilaçlarla da hastalık tedavi edilebilmektedir.

Bu arada bağışıklık sistemini güçlendirmek de gerekmektedir. Bu öyle bir anda olacak bir süreç olmadığını bilinmeli ve uzun sürecek bir beslenme süreci başlatılmalıdır. Fakat hasta iken doktordan bilgi alınmalıdır. Çünkü Kronik destek ile Akut destek birbirinden farklıdır. Bunu bir örnekle açıklarsak; C Vitamini ve Çinko düşük dozlarda alınması Kronik destek sağlarken, yüksek dozlarda alınması Akut destek olarak yeni patojenlere karşı bağışıklık sistemini korumaktadır.

Okumadan Geçme: Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 altın yöntemi nedir?

Grip hastalığında özellikle su alımına dikkat edilmelidir. Enfeksiyonu vücudumuzdan atmak için daha fazla sıvıya ihtiyacımız vardır. Vücudumuz patojen mikroorganizmaları atmak için bir çok yol kullanır, mukus oluşumu da bu yollardan biridir. Sıcak içecekler mukusun akışkanlığını artıracaktır. Aynı zamanda gribin neden olduğu  ishal ve kusma da sıvı kaybına neden olmaktadır. Ne kadar sıvı kaybı varsa onların yerine alınmalı ki direnç artsın. Mesela Sıcak tavuk suyu çorba iyi bir tercih olabilir.

Grip Nedir? Nasıl Bulaşır? Gribin belirtileri nelerdir? Nasıl korunmalı? | Grip Virüsü influenza

Grip Nedir? Nasıl Bulaşır? Gribin belirtileri nelerdir? Nasıl korunmalı? | Grip Virüsü influenza


Grip Hastalığından Korunma Yolları

Bağışıklık sistemimizi ayakta tutmanın anahtarı enfeksiyonları vücudumuza girmeye çalıştığı yerde önlemekte yatmaktadır. Virus ve bakterilerin vücudumuza girerken en sık kullandıkları yol “İkincil temas” dır. Bu patojenlerle enfektebirinin dokunduğu, kapı koluna, havluya, toplu taşıma araçlarındaki tutunma yerlerine dokunarak farkında olmadan karşılaşırız. Ellerimizden, gözlerimiz veya burnumuz yoluyla vücudumuza giren patojenler vücut sıcaklığımızdan da yararlanarak hızla çoğalmaya başlar. Sık el yıkama bu patojenleri vücudumuza girme şansını oldukça azaltacaktır.

Grip aşısı her yıl Ekim-Kasım aylarında (1 Aralıktan önce) yapılmalıdır. Virüsün sürekli değişken yapısı nedeniyle aşının koruyuculuğu 1 sezondur. Bu nedenle her yıl yenilenmelidir. Aşının koruyuculuğu %67-92’dir. Aşılanan kişilerde enfeksiyon gelişse bile hafif seyreder.

Grip Aşısı kimlere yapılmalıdır?

  • Yaşlılara,
  • Kronik hastalığı olanlara (Diyabet, akciğer, böbrek vs.),
  • Sağlık personeline,
  • Ayrıca aşı olmak isteyen kişilere.

İlgili Link: Grip insanı öldürür mü? Grip Aşısı nedir?


Grip ve Egzersiz

Düzenli ve aşırıya kaçmayan fiziksel egzersiz, güçlü bir bağışıklık sisteminin temel dayanakları arasındadır. Haftada 4 gün, günde 1 saat tempolu bir egzersiz yapmak, Kalp-Damar sağlığı yanında, enfeksiyonlara yakalanma riskleri de yarı yarıya düşmektedir.


Grip ve Beslenme 

Önemli besin yapı taşlardan herhangi bir tanesinin bile azlığı bağışıklık sistemimizin zayıflamasına yol açabilir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için genel kanı multivitamin tabletlerinin alınmasıdır.

Peki bir multivitamin tabletinde nelere dikkat etmemiz gerekir?

Multivitaminlerin günlük alımı ile ilgili Dünya standartları var. Ama bunları alırken uzman desteği ile tahlile göre neyin eksiği var ise ona göre alınmalıdır.

Bağışıklık sistemi Kuvvetlendirici besin

Yetişkinlerde günlük alınması gereken miktar

Bağışıklık sistemi desteği için alınması gereken miktar (Hamilelerin doktoruna danışmadan bu miktarları alması önerilmez)

Vitamin A

5,000 IU

5,000-10,000 IU
(HAMİLELERDE ÖNERİLMEZ)

Vitamin C

60 mg

250 – 1,000mg
(YÜKSEK DOZLARI İSHAL YAPABİLİR)

Vitamin E

30 IU

200 – 800 IU

Karotenler

5-6 mg

5 – 50 mg

Demir

18 mg

18 mg

Selenyum

62 mcg

100 – 200 mcg

Çinko

15 mg

14 – 45 mg


Probiyotikler diğer anlamı ile Yararlı bakteriler, Bağışıklık Sisteminin beyni olan Bağırsakların olmazsa olmazıdır. Onlar ne kadar fazla olursa zararlı bakterilerin yok oluşu hızlanmaktadır. Sağlıklı insanlarda yararlı bakteriler her zaman fazladır.

Lactobacillus, Acidophilus ve Bifidobacteria bifidum en sıklıkla kullanılan probiotiklerdendir. Probiotiklerin akyuvar sayılarını artırarak bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Probiotikler aynı zamanda sindirim sistemine yerleşen patojen bakterilerin yerini alarak hastalık oluşturmalarını önlemektedirler.

Zararlı bakterileri ağız yoluyla almak ellerden geçer. Sık el yıkama alışkanlığı bizi bir çok zararlı bakteriler yani patojenlerden uzak tutacaktır.

Ayrıca Bakınız: Eller nasıl doğru yıkanır? El neden yıkanmalı? El temizliği nasıl yapılmalı?



Kaynaklar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.