DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hava kirliliğinden dolayı kilo alınır mı?

Hava kirliliğinden dolayı kilo alınır mı?

Hava kirliliğinden dolayı kilo alınır mı?

Belki de kilo almanızın sebebi hava kirliliğidir. Hani derler ya su içsem yarıyor kilo veremiyorum, spor yapıyorum, kalori sayıyorum ama olmuyor söyleyenleri etrafımızda görmek mümkün.

Hava kirliliğinin insan vücuduna verdiği değişiklikler bilim adamlarınca incelendi. Sonuçlar ise şaşırtıcıydı. Evet hava kirliliği insanların kilo almasına sebep oluyor.

Havadaki partiküller, özellikle egzoz dumanı ve sigara dumanındaki minimal parçalar, solunum, diyabet ve kalp damar hastalıklarını sebep olduğu biliniyor. Aslında diğer bilinmeyen ise, havadaki bu kirlilik metabolizmanın yağ yakmasını da değiştiriyor.

Obezite’nin bir diğer faktörü : Hava kirliliği

Kısa vadeden bahsetmiyoruz, uzun süre devam eden solumalarda bu etki ciddi bir şekilde görülmekte. Solunumun kalitesiz olması aslında her hastalığın başında bir anektod gibi görünüyor.

Kanada’nın Ontario kamu sağlığı merkezindeki bilim insanları, kirli havanın vücutta dolaşıma girmesiyle sadece akciğerlerin etkilenmediğini görmüşler. Ontario bölgesinde yaşayan 62 bin kişinin  14 yıllık sağlık datalarını incelediklerinde, hava kirliliği arttıkça, diyabet riskli hastaların sayısı 14 yılda yüzde 11 oranında çıktığı gözlemlendi.

Egzoz Dumanı ve Trafik

ABD’deki Ohio Devlet Üniversitesi’ndeki bilim insanları, şehir ve köy ortamında yaşayan insanların farkını göstermek için bir araştırma başlattı. Şehirde yaşayanlar, köyde yaşayanlara göre daha çok kalp hastalıklarına sahipti. Dengesiz beslenme göz önünde bulundurmadan, acaba bunun sebebi kirli hava mı?, solunan havanın bir etkisi var mı? sorularına cevap arıyorlardı.

Laboratuvarda yapılan deneyde 2 grup fare incelemeye alınıyor. Birinci grup temiz havada tutuluyor, diğer grup ise trafikteki kirli hava ortamında bekletiliyor. Hem ağırlık hem de metabolizmaları ölçüme girdiğinde,bir grup fare temiz hava ortamında, diğer grup ise trafikteki hava ortamında tutuldu. Fareler tartılıyor ve metabolizmalarının işleyişi gözleniyordu. 10 hafta sürdü.

Deney sonucunda ise kirli havada yaşayan farelerde, bel kısmı ve iç organlarındaki yağlanma diğerlerine göre artmıştı. Şişmanlayan kirli hava soluyan farelerin yağ hücreleri 5’de 1 oranında büyümüştü.

Kirli hava soluyan farelerin, kan şekerini enerjiye çeviren insülin’in direnci kırılmış, şeker hastalığının başlangıç seviyesine kadar çıkmıştı.

Hava Kirliliği büyük şehirlerde insanları tehdit ediyor!

Beslenme ve Yaşam biçimi dışında kirli hava kilo aldırıyor!

Kötü havadaki minik maddeler, Akciğer’deki hava keseciklerin tahriş edip, bunun sonucunda stres tepkisi ile sinir sistemi bozuluyor. Sinir Sistemi bozukluğu anında farklı hormonlar üretiliyor ve insülin hormonunun kandaki etkisi azaltılıyor. Bu sefer kan şekeri enerjiye dönüşemiyor, sayısı artıyor ve diyabet hastalıklarına kapı aralanıyor.

Bununla bitmiyor.

Kirli havadaki bu minik maddeler, Bağışıklık Sistemimiz bir patojenle savaştığında, sitokin adı verilen bağışıklık sisteminin tüm hücrelerine haber veren tetikleyicinin yanlış alarmına sebep oluyor. Vücut savaş sistemine geçip bu sefer sağlıklı dokulara zarar veriyor. Bu da gereksiz bir Enflamasyon’a (inflamasyon, yangı veya iltihaplanma) sebep oluyor. Hormonlar bu işten etkilediğinde, beynin yeme alışkanlığını bozuyor. Bu sefer daha çok yemek yeniliyor ve şişmanlama başlıyor.

Özellikle kirli havalarda, şehir ortamında spor yapanlar, bir nevi intihar ettiklerinin farkında değiller. Yaptıkları spor ile fit yada zayıflarım düşüncesi, onları geri dönülmez bir çıkmaza sokabilir. Uyarmak ve bilinçlenmek gerekir.

Bulunduğunuz ilin havası ne kadar kirli?

Çocuklardaki Risk daha çok!

Hava kirliliği olan bölgelerde çocukların obez olduğu da gözlemlendi. Yapılan araştırma da evde sigara içen ebeynlerin çocukları daha hızlı kilo alıyor. Sadece kilo değil, ilerde kalp, damar ve solunum hastalıkları da kesin kez gözüküyor.

Bunlar kısa vadede değil, uzun vadede etkisi çıkmakta olduğu için dikkatli olmak gerekir. Türkiye’de betonlaşmaya hızla gidiliyor.Yeşil alanlar metropol şehirlerde giderek azalıyor. Gelecek nesiller eğer temiz hava imkanı düşerse, çok ağır bedeller ödeyebilirler. Aşağıdaki linkte ülkemizde, Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı hava kirliliğinin en çok olduğu illere ulaşabilirsiniz.

İlgili LinkTürkiye’deki en temiz hava Çankırı ilinde!

Çözüm yolu var mı?

  • Yeşil alanların sayısı artmalı, betonlaşma süreçlerine devlet düzeyinde kararlar alınmalı.
  • Dumansız hava ortamları genişletilmeye devam ediyor. Ama bu yetmez.
  • Elektrikli araçların bir an önce devreye girmesi gerekiyor.

Ağız maskeleri ile hava kirliğinden en azından korunabilirsiniz.

  • Ev ve iş yerlerine girilen havanın temizlenmesi için filtreli sistemler geliştirilmeli.
  • Kapalı ortamlarda ve çocukların olduğu oyun alanlarında sigara içilmemesi gerekir.
  • Çok kirli havalarda ağız maskeleri takılabilir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.