Her gün dükkandan cips aşıran Martı: Steven Seagull
Her gün dükkandan cips aşıran Martı: Steven Seagull
Martıları Türkiye’de tanımayan yoktur. Aslında etçil hayvan olmasına rağmen simitle yada ekmekle beslediğimiz gerçeğini kimseden saklayamayız. Fakat sadece ülkemizdeki Martılar değil bu alışkanlığın başka bir versiyonu İskoçya’da altı yıldan beri her gün düzenli bir şekilde cips aşıran Martı Steven Seagull’da da var. Martı Steven Seagull patates cipsi hastası!
Meşhur martının ismi Steven Seagull. Bu ismi dükkan çalışanları koymuşlar. Seagull İngilizcede Martı anlamına geliyor. Geçen sene Rus vatandaşlığına geçen dövüş sanatı aikodo ustası ve filmlerde bunu kullanan ünlü aktör Steven Seagal’ın isminden esinlenmişler. Soyadı martının İngilizcesine benzerken yaptığı hareketlerin hızlı, dikkatli ve sabırlı olması nedeniyle bu isimi yakıştırmışlar.
İskoçya’nın Arbroath kentinde Sandviç satan bir dükkana, son altı yıldır en az günde 10 kere giren Martı Steven Seagull, önce etrafı süzüyor. Kimsenin ona bakmadığını gördüğü an dükkan girişindeki cips standından en sevdiği Patates cipsinden bir tane alıp çıkıyor. Dükkan çalışanları, Martı Steven Seagull iş yeri açıldığından beri devamlı cips aşırdığını söylüyor.
Martı Steven Seagull tabi martıların biraz masum olanlarından.
Son zamanlarda Martıların insanlara ve hayvanlara saldırdıkları yönünde haberler mevcut.
Martılar özellikle denize kıyı olan ülkelerin en çok bulunduğu hayvanlar. Balıkla beslenen bir hayvan olduğu için kıyı kesimlerini tercih ediyorlar. Son zamanlarda martıların beslenme alışkanlıkları insanlar tarafından değiştirilmeye başlandı. Bu durum aç kalmalarında saldırganlıkları ile de söz ettirmeye başlandı.
Geçtiğimiz senelerde Martı Nüfusunun kalabalık olduğu ülkelerden biri olan İngiltere’de köpeğe ve kaplumbağaya saldırarak ölümüne neden olduğu görülmüştü.
Özellikle açık alanlarda piknik yapan insanların yiyeceklerine ve çöplere saldırmaları normal olarak görülüyor. Karınlarını doyurmak için bu yollara başvurdukları gözleniyor.
İngiltere’de Martılardan korunma yolları araştırılıyor. 2017 Ocak ayında Martılar ile ilgili İngiliz meclisinde tartışıldı. Martılar ile ilgili nasıl bir çalışma yapılacak önümüzdeki zamanlarda belli olacak.
Eğitilmiş şahinlerle Londra’daki Trafalgar meydanında ve bazı binalarda, güvercinleri uzaklaştırılabiliyor. Güvercinler gibi martılarda yasalarla korunması gereken hayvanların içinde.
Martıların Genel Özellikleri
15 sene kadar yaşayabilen, cesur uzun gagalı ve perdeli ayaklı iri kuşlardır. Boyları 80 cm’ye kadar uzayabilir. Deniz yıldızları, Balıklar ve yengeçler sevdikleri yemekler olmasına rağmen, günümüzde önüne ne gelirse yerler.
Hatta denizdeki insan pisliklerini ve denize atılan plastik parçalarını bile yerler. Fakat bu çöpler onlar için ölümcül olmaktadır. Ölü martıların çoğunun midesinde, plastik cisimler bulunmuştur. Mideleri plastiği eritemediği için uzun süre açlık hissi alamadıkları için ölürler.
Sahil şeridinde yaşarlar, özellikle insanların yaşadığı yerleri tercih ederler. Denizden uzak yaşayamazlar ama denizde de uzun süre kalamazlar.
Martılar tüm işlerini topluluk olarak beraber yaşayarak yaparlar. Birlikte avlanırlar. Beraber yuva yaparlar.
Küçük ağaçlar ve evlerin çatılarına yuva yaparlar. Çoğu birlikte yuva yapmayı tercih eder. Bazen geniş koloniler kurarlar. Birkaçı alçak ağaçlara yuva yapar, deniz yosunu ve çevredeki diğer bitkilerden büyük yuva oluşturur.
Zeki kuşlardır. Tehdit algıladıklarında saldırırlar. Yırtıcı kuş ve diğer davetsiz misafirlere karşı dikkatlidirler.
Gürültücü kuşlardır. Üreme dönemlerinde cırlak ses çıkartıp rahatsızlık verirler.
Dişi martılar 2 yada 3 yumurta bırakıp, erkek ve dişi ortaklaşa kuluçka dönemini paylaşırlar. Beslemeyi de beraber yaparlar. Yavru martılar 6 haftaya ulaştığında uçmaya başlarlar.