DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi

Her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi

Yeni anne olmuş kadınlar için bebeklerini en iyi şekilde büyütüp, sağlıklı bir çocukluk dönemi geçirmesi için elindeki her türlü bilgi kaynağını değerlendirir. Tabi en çok onu yönlendiren ise Anne, kayınvalide, komşular, akrabalar, daha önce anne olmuş arkadaşlar ve internet. Tecrübeye her zaman saygı vardır ama artık zaman değişiyor. Değişen zamana ayak uydurmak için de Çocuk gelişim uzmanlarından destek alınmalı. Bu yazımızda her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi ile daha kolay çocuk gelişimi, kendinden emin ve hızlı kararlar alabilen bir anne olacaksınız.

Her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi

1. Birlikte geçirdiğiniz zamanın keyfini çıkarın

Yeni anneler ilk yıllarda bebek için eşsiz bir besin olan anne sütü ile gece gündüz emzirir. Fazla gelen anne sütünü süt pompalama ile alma, uykusuzluk, bez değişiklikleri, çamaşırlar daha neler neler. Yeni anne çok endişe yaptığı için de bu yüzden bu gibi şeylere çocuğundan fazla zaman harcar. Bu yüzden endişelenmeyin ve bir daha bebeğinizin bu hallerini göremeyeceğinizi düşünerek daha çok vakit geçirin onla.

2. Sağlıklı yemekler yapın

Çocuklar yer yada yemez diye panik yapmayın. Kararlı olun ve ne de olsa aç çocuk önüne geleni en sonunda yiyecektir. Katkı maddeli, GDO’lu ürünlerden mümkün olduğunca kaçın.

Okumadan GeçmeParazit nedir? Parazitler nasıl oluşur? Parazitlerden Nasıl kurtulabiliriz?

3. Uykuya erken yatırın

Uyku düzeni çocukluğun ilk yıllarında başlar. Uyku çocuklar için gelişim aşamasının kilididir. Kesinlikle uyku saatinden taviz vermeyin. Bu arada onun erken uyanması, annenin dinlenme süresini arttıracaktır.

4. Hayır demeyi öğrenin

Çocuğa yararlı olmayan hazır gıdalar, katkı maddeleri, zekasının ilerlemesine zarar verir. Ayrıca hormonsal  düzenini de bozar. Bu yüzden ona zarar verecek gıdalara hayır demeyi öğrenin. Belki ağlayacak ama bunu kesinlikle duygusal olarak değerlendirmemeli. Bir kaç kez hayır demeniz zor olsa da sizin kararlığın, sizi onun gözünde yükseltecektir.

5. Küçük gelenekler yaratın

Çocukla kendi aranızda, sadece size özel gelenekler yapın. Mesela asansörde yalnız kalındığında tuşa basarken komik ses çıkarmak, hani amerikan filmlerinde değişik el tokalaşmaları uydurmak, doğum gününden önceki geceden mutfağı süsleyerek, onun özel olduğunu hissettirin.

6. Kusmalara ve gece ateşine hazır olun

Gece yarısı ansızın kusmalara ve ateş çıkmalarına karşı doktorundan tavsiyeler alın. Mesela kusma için Rehidrasyon içecekler bulundurmalısınız.

7. Çocuğunuzu tanıyın

Her çocuk güçlü özellikleri ve zorlukların eşsiz bileşimidir. Çocuğa verilecek tepkiler, onun ayarında olmalı. Fazla tepkilerle onun psikolojik yönden etkileyebilirsiniz.

İlgili Link: Okul öncesi Çocuklarda beslenme sorunlarını nasıl çözebiliriz?

8. Anneler takımını kurun

Birine dert yanacağınız, sizinle aynı dertten muzdarip bir kişi yada kişiler bulun. Sizi anlayacak en iyi biri tıpkı sizin gibi yeni anne olmuş kişidir. Etrafınızda yoksa, kendi arkadaşlarınızdan, Yardımınıza koşacak, yardımına koşacağınız, sinirlilik hallerinizi anlayabilecek bir grubunuz olsun.

9. Çocuk için Anne modeli olun

Bir rol modeli olmalısınız ki oda size bakarak anneliğin ne kadar güzel olduğunu anlasın. Asık suratlı, huysuz bir Anne olursanız, çocuğun bilinçaltında öylede kalırsınız. Kendisi de anne olduğunda size benzeyecektir.

Her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi | Yeni babalara da görev verin

Her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi | Babalara da görev verin

10. Eşinizle görev paylaşımı yapın

Yeni anne kadar yeni baba da heyecanlıdır. Ona fırsat verilip, banyo, okuma ve yemek yedirme gibi eylemlerde izin verin. Böylece hem o sevinecek, hem de size zaman kalacak.

11. Ekonomik olduğunuzu gösterin

Beraber alışverişe gittiğinizde pahallı ürünler yerine aynı kalitede ucuz ürünler almayı anlatın. Mesela bir çanta alacaksanız fiyata bakıp, pahallı olduğunu, aynı işlevi görecek daha ucuz çanta bulabilirim diyerek düşüncelerinizi sesli paylaşın.

12. Her gün ona kitap okuyun

Çocuğunuzun hayal gücünün gelişmesini istiyorsanız, kendi okuyana kadar ona hikayeler okuyun.

Ayrıca Bakınız: Zamanında çocuk istemeyen annenin şimdi 16 çocuğu var!

13. Büyük değişimlerde yavaş olun

biberonla beslenen bir bebeğin, birden alıştırma bardağına geçmesi yada beşikte yatarken birden yatağa geçmesi gibi büyük değişmeler, çocuğunuzu rahatsız eder. Bunun yerine biberonu bırakmadan alıştırma bardağı ile oynamasına izin verin. Yeni alınan yatağa geçmeden önce, üzerinde beraber vakit geçirin. Kısaca alıştırın.

14. Kendi kendine uykuya dalmasına yardımcı olun

Banyo, Kitap yada kucak sonrası uykulu yada uyanıkken yatağına koyun. Onu uyuyana dek sallayıp yada beslerseniz, alışkanlık yapacak ve bu şartlar olmadığı sürece uyumayacaktır.

15. Ona görevler verin

Odasındaki çöp kovasını boşaltmak, oyuncaklarını yerden toplamak, sofrayı kurarken yardımcı olmasını istemek, yataklarını toplamayı öğretmek gibi küçük sorumluluklar verin. Böylece kendine güveni oluşacaktır.

16. İçgüdülerinize güvenin

Çocuğunuzun kendini iyi hissetmediği zamanlarda, annelik duyunuza güvenin.

Her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi | Çocukların uşakları olmayın

Her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi | Çocukların uşakları olmayın

17. Uşakları olmayın

Çocukların kirli eşyalarını sepete atmasını, odasındaki bardağı mutfağa götürmesi gibi işlerde onun sizin işiniz gibi göstermeyin. Çocuklar kabiliyetlerini geliştirecek düzeyde olduklarını unutmayın.

18. Hata yaptığınızda kabullenin ve ondan özür dileyin

Çocuğunuza karşı alakasız tepkiler vererek kırdıysanız, yaptığınızın hatalı olduğunu söyleyerek ondan özür dileyin. Böylece hata yapmanın telafisini öğretmiş olacaksınız.

19. Kendinize mola hakkı verin

Öfkeli durumda hemen tepki vermeyip, biraz kendinize mola verin. Öfke ile kalkan zararla oturur atasözü aklınızdan çıkmasın. Kısa aralar verdiğinizde sakin olup, düşünmeniz sağlıklı olacaktır. Sonuçta karşınızdaki bir çocuk.

20. Kardeşler arasında uyum sağlayın

Her gün yaş sıralamasına göre büyük küçüğe bugün neler yaptığını anlatsın, nelerin hoşuna gittiğini birbirlerine anlatsınlar. Bunu aşılarsanız, kardeşler birbirini tanıyıp, huzursuzluk çıkaran olumsuz hareketler yapmayacaktır.

21. Pencereleri üstten açın

Çocukların farkına varmadıkları pencereden sarkma eylemleri en ürkütücü, aklınızı başından alan kötü eylemlerden biridir. Bu yüzden pencerelere kilit takın. Eğer havalandırma yapılacaksa üstten açın.

22. Dışarı çıktığınızda hazır olun

Gezmeye çıktığınızda altına kaçırma gibi durumlar çocukların başına gelir. Yada parkın en çamurlu yerlerini onlar rahatlıkla bulabilirler. Bu yüzden her zaman yedek kıyafet yanınızda bulunmalı.

Her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi | Özel zamanlar yaratın

Her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi | Özel zamanlar yaratın

23. Çocuklarını öven ebeveynlerden uzak durun

Çocuklarını devamlı öven gizliden böbürlenen ebeveynler sizin canınızı sıkabilir. Büyük bir ihtimalle bu tipler çok abartıyor yada yalan söylüyorlardır. Genelde ortak alanlarda tanımadığınız bu tiplerler görüşebilirsiniz. Bu durumda sakin olun ve uzaklaşın.

24. Yaş hikayelerini anlatın

Çocuğunuza uyku vaktinde iken onun daha küçükken ne yaramazlıklar, ne şakalar yaptığınızı anlatın.

25. Telefonu bırakın

Çocuğunuz yanınızda ise mesaj, e-posta, aramalar, sosyal medya bekleyebilir. Dikkatinizin ondan ayırdığını fark ederler. Biraz büyüdüklerinde onlarda bu tip ilgisizlikleri size yapacaktır.

26. Tavansız durun

Ev ortamına çocuğunuzu hapsetmeyin. Her gün en azından bir kaç dakikalığına bile dışarı çıkartın ve gökyüzünü görmesini sağlayın. Ekranlardan ve oturarak yapılan faaliyetlerden kaçış fırsatı olur. Bu tip hareketler, onun ilerde ki yaşamını da etkileyecektir.

27. Komik davranın

Her zaman ciddi olmayın. Çocuğunuzun gülmesini izlemek için ona komik şakalar yapın. Komik tiplemeler yapıp, onu ev içinde kovalayıp, gıdıklayabilirsiniz.

28. Arabayla gitmek yerine yürüyün

Parklara giderken yada kısa alışveriş yürüyüşlerinde onunla beraber yürüyün. Yolda yürürken onu kaldırım çizgilerinden atlatıp, karo taşlar üzerinden zıplamasını gösterebilirsiniz.

Her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi | Oyun oynamalarını izlemek bile keyif vericidir

Her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi | Oyun oynamalarını izlemek bile keyif vericidir

29. Arkadaş olmayın, ebeveyn olun

Herkes haddini bilecek derler ya, siz onun bir arkadaşı değilsiniz. Sizin göreviniz popüler olmak değil, onun istemediği kararlar da alacaksınız. Belki o anlar sizi sevmeyecek bile. Ama beklentilerinizi netliğe kavuşturursanız, bu böyle olacak gibi, onun yararına işleri istediğinizi açıklarsanız, size karşı derin sevgisi oluşacaktır.

30. Matematiği eğlenceli hale getirin

Matematiği küçükken öğretin. Bunun için market alışverişlerde aldığınız elmaları poşete koyarken sayarak koyun ve ona da sayması için fırsat verin. Etraftaki şekilleri anlatın. Mesela topun bir daire, saatin ise yuvarlak, yediği tost ekmeğinin de kare olduğunu anlatın.

31. Kurallarınızdan taviz vermeyin

Kurallar koyarken hem kendiniz uymalı hemde adil olmalı.

32. Dans etmelerine, şarkı söylemelerini izleyin

Sonu gelmeyen talepleri karşılamaktan ve cevap vermeye yorulduğunuz anlarda, müzik açın ve onlarla beraber dans edin. Onlar dans ederken sizin alacağınız keyfin para karşılığı yoktur.

33. Neden sorularını asla yanıtsız bırakmayın

Konuşmaya başladıktan sonra çocuklar etrafındaki her şeyi sorgularlar. Bırakın sorsunlar, eğer sormalarına engel olursanız, sorgulamayı bırakacaktır. Hayatı sorgulamayan bir çocuk, özgür olamaz. Kararlarını verirken, hep birilerin etkisi altında kalır.

34. Fotoğrafları ve videoları, telefon ve bilgisayarlardan alıp yedekleyin

Dijital anılarını kaybetmek sizi çok üzecektir. Bu yüzden bu anılar yıllar sonra izlediğinizde ne kadar da mutlu olacaksınız. Bu yüzden kesinlikle cep telefonu yada dijital makinelerdeki verileri, yedek taşınabilir hard disk alın yada bulut üzerinden yedekleme alanları alın.

35. Çocuğunuza selam vermeyi öğretin

Çocuklarınıza toplumun kurallarını öğretin. Selam, merhaba yada günaydın derken gülümsemelerini öğretin. Selam vereceği kişi ile göz teması kurulduğunu öğretin.

36. Gün içinde yapılan iyi şeyleri hatırlatın

Gün içinde yapılan en iyi şeylerin üzerinden geçin. İyi şeyler düşünen, mutlu olur kuralını unutmayın. Yapılan iyi şeyleri hatırlamak, çocuğun mutlu ve iyimser biri olmasını sağlayacaktır.

37. Ona “Seni Seviyorum” diyin

Onu sevdiğinizi söylemek için herhangi bir zamanı beklemeyin. Hem yaptığınız hareketlerle hemde sözle onu sevdiğinizi söyleyin. Onun güzel taraflarını ortaya çıkarıp, özel çocuk olduğunu hissettirin.



“Her yeni annenin ihtiyaç duyabileceği uzman tavsiyesi 37 yararlı bilgi” yazımızın eksiklikleri için bizlere yorum atabilir yada beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.