Hyundai ve Kia otomobillerinin bazı modellerinde güvenlik açığı var!
Güney Kore’nin lider otomobil markalarından Hyundai, şirket çalışanlarından birinin yaptığı bilgi sızdırma ile yaklaşık 240 bin arabasını kullanıcılardan geri almak zorunda kaldı. Hyundai ve Kia otomobillerinin bazı modellerinde güvenlik açığı var! diyerek bu bilgiyi dünyaya sızdıran kişi işten kovulmuş ve dava açılmıştı. Fakat işin gerçeğini bir türlü Kabul etmeyen Hyundai şirketi, haksızlığını kabul etti ve ihbar eden kişiyi hem geri çağırdı hemde ödüllendirmek zorunda kaldı.
Hyundai ve Kia otomobillerinin bazı modellerinde güvenlik açığı var!
26 yıldır Hyundai şirketinde çalışan Kim Gwang-ho, en son kalite kontrol müdürü pozisyonunda çalışıyordu. Şirket içi ihbar ve kötü durumlar, özellikle Güney Kore’de pek iyi karşılanmıyor. Kim Gwang-ho bunu çok iyi biliyordu ve yaşanan bu üretim hatasını içine sindiremiyordu. Eğer bu hatayı söylemezse yaşanan kazalarda en az kendi de suçlu olacağını düşünüyordu. Tam bir vicdan muhasebesi yani.
Dayanamadı ve yıllardır çalıştığı şirketi Ulaştırma Bakanlığına gizliden ihbar etti. 55 yaşındaki Kim Gwang-ho, insanların hatalı üretim sonucu güvenlik riski taşıyan bu otomobillere binmesini istemiyordu. Hyundai ve Kia marka otomobilinin 12 farklı modelinin tehlikeli olduğunu ihbar dilekçesinde yazmıştı.
Şirket ihbar eden kişinin Kim Gwang-ho olduğunu öğrendikten sonra, hemen işten kovdu. Kovmakla yetinmeyip birde dava açtı.
Olay gittikçe büyüyordu. Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı soruşturmayı başlattı. Hyundai tarafı ise bu suçlamaları asla kabul etmedi ve bizim hiç bir zaman güvenlik açığımız olmadı diyerek basına açıklama yaptı.
Devlet, Hyundai’dan arabalarını geri çekmesini ve hatasını düzeltmesi konusunda baskısını sürdürürken, Hyundai şirketi asla geri çağırmayacağını söylemişti.
2017 yılının Mayıs ayında bu kargaşa bitti ve en sonunda Hyundai şirketi, Hyundai ve Kia marka 12 modelini geri çağırmak zorunda kaldı. 240 bin sayıya ulaşan bu modellerin güvenlik açıkları giderilecek.
Şirket üretilen bu modellerini kullanan kişilerin, ölümle sonuçlanan bir kaza olmadığını da basın açıklamasında ekledi.
Hyundai ve Kia’nın hangi modelleri geri çağrıldı?
İhbarda yer alan bilgilere göre, Güvenlik açığı olan 12 modelden Hyundai markasının en çok bilinen ve satılan i30, Elantra, Sonata ve lükse binek aracı olan Genesis bulunuyor.
Kia tarafında ise Mohave ve küçük minibüsü Carnival modeli bulunmakta.
Hyundai ve Kia otomobillerinin bazı modellerinde güvenlik açığı var! diyerek ihbar eden Kim Gwang-ho’ya ne oldu?
Hyundai, alışılagelmedik bir şekilde kendisi sırtından bıçaklayan Kim Gwang-ho’yu işten atmış ve dava süreci de başlamıştı.
Fakat hatasını kabul ettikten sonra, Kim Gwang-ho’dan özür diledi. Açtığı davayı geri çekti. Kovduğu günden beri, alamadığı maaşları geri verdi ve tekrar işe aldı.
Kim Gwang-ho Güney Kore şirket kültüründe bir ilki başardı. Vicdanını dinleyen çalışan, belki ihbar kültürü zayıf olan ülke de bazı kişilere örnek olabilir.
Hyundai markasının tarihçesi
1947 yılında Chung Ju-Yung tarafından Güney Kore’de kurulan şirketler grubudur. Kurulduğunda ilk işi İnşaat sektörüydü. Daha sonra otomobil, gemi üretimi, sigorta, elektrik ve elektronik ürünlerin imalatı, iş makineleri üretimi, savunma sanayisi, demir çelik üretimi,havacılık, finans ve lojistik işlerine girdi. Dünyanın 5. büyük otomobil üreticisi olarak, ismini dünyaya yayan ise grup şirketi olan Hyundai Motor Şirketi’dir.
1940 yılında tamir atölyesinde Chung Ju-Yung tarafından başlanan bu serüven, Kore’nin savaş sonrası sanayi gelişimini, 1947 yılında şirkete çevirerek önemli rol oynamıştır. Ağır sanayi’de sürekli yeni üretim alanlarına giren Hyundai, gemi ve elektronik alanlarında da ülkenin gelişmesinde köklü bir adı vardır. 1967 yılında şirket içinde yeni bir bölüm açılmış ve otomobil alanına girmiştir. Hyundai Motor Company şu anda hem Kore’nin otomobil lideri, hemde Dünyanın ilk 5’i içindedir.
52 binden fazla çalışanı olan firmanın, Kore’deki otomobil sektörünün yüzde 70’ini elinde bulundurmaktadır. Sadece Kore’de üretim tesisi değil, ABD, Türkiye, Çin ve Hindistan’da üretim fabrikaları vardır.
Hyundai grubu içinde 45 şirket olup Dünya çapında ise 190 bine yakın personeli vardır. 200 milyar dolarlara ulaşan geliri vardır.
Hyundai Holdingine bağlı Hyundai Motor, Hyundai Electronics, Hyundai Assan, Hyundai Heavy Industries, Hyundai Capital, Hyundai Elevator, Hyundai Engineering and Construction, Hyundai Merchant Marine, Hyundai Logistics, Hyundai Research Institute, Hyundai UNI grup şirketleri dünyaya yayılmıştır.
Türkiye’de Otomobil Üreten Hyundai kimle ortak?
1997 yılında yüzde 50’lik payı ile eşit ortaklık statüsünde Kibar Holding ile Hyundai Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. kurulmuştur. Yıllık üretim kapasitesi 125 bin araç olan büyük bir üretim sahası, olan Ali Kahya tesisleriyle otomobil sektöründe öncü konumundadır.
Kia markasının tarihçesi
1944 yılında Kore’de ilk bisiklet ve ilk otomobili üreten firma Kia şirketidir. 1998 yılına kadar daralan piyasada durumu kötüye gidiyordu. 1998 yılında Kia firması tüm hak ve üretim fabrikalarını, Hyundai ve Daimler-Chrysler ortaklığındaki konsorsiyum tarafından satın alınmıştır. Bu satın alma ile Kia markası ciddi bir yükselişe geçti. 2007 ile 2014 yıllarında Fifa ile sponsorluk yaparak son zamanlarda ismi her yerde duyulur olmuştur.