IIS Backup ve Restore Nasıl Yapılır?
IIS Backup ve Restore Nasıl Yapılır?
Web siteleri ile ilgilenen kullanıcıların olmazsa olmazı elbette IIS olacaktır. Açık hali ile Internet Information Services. Gün geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe yenilenen yazılım ve uygulamalar vardır. IIS de bunlardan biridir. Ancak ne kadar arayüz yenilemesi yapılsa da temel ayarlarında çok büyük değişiklik yoktur.
Peki IIS backup işlemi nasıl yapılır?
Başımızı IIS ile ilgili büyük bir problem geldiğinde, bilgilerinizi kaybetmemeniz gerekmektedir. Sizler hem bilgilerinizi kaybetmemek, hem de en kısa zamanda problemi çözmeye çalışmalısınız. Öncelikle diyelim ki; ortamınızda bir adet IIS Server mevcut olsun. Üzerinde de bir adet FTP, iki tane de web sitesi bulunuyor olsun. Öncelikle yedekleme işlemlerine başlamak için IIS konsolunu kullanmanız gerekmektedir. IIS konsolu açtıktan sonra, ilgili server üzerinde sağ click, all tasks ve backup/restore configuration demelisiniz. Size yedek alacağınız yer otomatik olarak açılacaktır. Create backup diyerek, yedeğinizin ismini yazacağınız ekran ile karşılaşırsınız. Dilerseniz, bu backup dosyasına şifreleyebilirsiniz. Ancak şunu kesinlikle unutmamalısınız. Eğer IIS backup alırken şifreleme kullandıysanız, bu şifreyi size restore ederken yani geri yüklerken de soracaktır. Ama şifrelemek, her zaman için dosyanızı güvenli hale getirmek demektir.
Yapılacak ikinci hareket ise yukarıda yaptığımız kurgudan yola çıkarak, web sitelerinizi yedek almak olacaktır. Bunun için yapmanız gereken de ntbackup aracını kullanmaktır. Eğer çalıştıra gelerek ntbackup yazarsanız, karşınıza sitelerin içeriklerinin bulunduğu klasörler gelecektir. Hatta burada IIS üzerinde almış olduğunuz yedeği de görüntülüyorsunuz. Bir isim vererek start backup diyeceksiniz. Evet, yedek alma işlemi tamamlanmıştır.
IIS Restore İşlemi Nasıl Yapılır?
Şimdi sıra geldi IIS restore etmeye. Yani geri yüklemeye. Restore işlemine geçmeden önce IIS üzerinde görüntülediğiniz tüm web sitelerini silebilirsiniz. Restore işlemine geçmeden önce sanki ilk kez kurulmuş gibi boş bir IIS konsoluna bakıyor olacaksınız. Yani ilk başta backup almış olduğunuz ekrana geleceksiniz. Bu sefer de almış olduğunuz backup dosyasını seçerek restore diyeceksiniz. Size servisin duracağı, akabinde tüm bilgilerin geri yükleneceği ve sonrasında servisin başlatılacağına dair bir uyarı verecek. Bu alanı yes diyerek onaylamalısınız. Yedek alırken belirlemiş olduğunuz şifreyi yeniden girmeniz istenecek. Bunların sonucunda işlem tamamlanmıştır uyarısını alacaksınız.
Son olarak IIS konsolunu yeniden açtığınızda bütün sitelerin ve FTP sunucuların geldiğini göreceksiniz. Her ihtimale karşı bir web tarayıcısına girerek sitenizin çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Sizlere IIS backup ve restore işlemini anlattık.