DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İki dil bilenlerin Alzheimer’dan etkilenmedikleri görüldü!

İki dil bilenlerin Alzheimer’dan etkilenmedikleri görüldü!

İki dil bilenlerin Alzheimer’dan etkilenmedikleri görüldü!

İtalya’nın kuzeyinde Avusturya ile sınır bölgesinde bulunan yaşayan insanlar hem Almanca hem İtalyanca konuşuyorlar. Yapılan bir araştırmada geniş bir araştırma yapıldı. Araştırma sonunda ise iki dil konuşan kişilerin beyin sinirleri, tek dil konuşanlara göre çok iyi durumda idi. Bu durum onları Alzheimer’dan koruyordu.

Amerika’da yayın yapan  Tıp dergisi PNAS’ta  bu araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırma ekibinin başkanı Profesör Dr. Daniela Perani yapılan araştırma hakkında ilginç detayları ve önerilerini sıraladı.

Araştırma ya göre, İtalya ile Avusturya arasında kalan sınır bölge Alto Adige adındaki bu bölgedeki insanlardan 85 kişi seçildi. 85 kişinin 45’i iki dil, 40’ı ise tek dil biliyorlardı. Kendi rızaları alındıktan sonra, beyin sinirlerinin uçlarının sağlığı ve yaşanmış hasarları tespit etmek için FDG ve PET yöntemleri kullanılarak beyin sağlık haritası çıkartıldı.

Araştırma titizlikle incelendi. İki dil konuşanların beyinde bazı hasarları diğer tek dil konuşanlara göre fazlaydı. Ama iki dillilerin sinirleri çok iyi durumdaydı. Tek dillilere göre çok çok iyi konumdaydı.

Alzheimer beyin sinir uçlarının birbirleriyle iletişimsizliğinden meydana geldiği için, tek dillilerin yakalanma şansları daha yüksekti. Ortalama beyin yaşına göre de iki dil konuşanlar 5 yaş diğerlerine göre daha gençti.

İki dil bilenlerin Alzheimer’dan etkilenmedikleri görüldü!

Alzheimer, bunama hastalığının en ciddi olanlarındandır. 65 yaş üzerindeki grubun %2-4’ünde, 85 yaş üzerinde ise %20 oranında görülmektedir.

Profesör Daniela Perani, iki dilli kişilerin Alzheimer’dan koruyucu etkisinin, bu dillerin kullanımı ne kadar fazla olursa o kadar daha iyi olacağını söyledi. İki dili kullanarak, beyin sağlığına katkı yapılabilir. Demans yani bunamanın başlangıcını daha da geciktirmek için, toplumların artık sosyal teşvik programları hazırlamasını ve bir çok kişide daha erken Alzheimer’a yakalanmasının önüne geçilebileceğini söyledi.

Erken bunama ile ilgili aşağıdaki linkten daha çok bilgi alabilirsiniz.

İlgili Link: Erken bunamayı tespit edebilen mobil oyunu: Sea Hero Quest!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.