Dünyanın farklı ülkelerinden ilginç düğün gelenekleri
Türkiye’nin bölgelerindeki düğün gelenekleri çeşitlilik gösterir. Kimi eğlenceli kimi zorlu etap olarak görse de bu sadece bizde böyle değil. Dünyanın farklı ülkelerinde değişik düğün gelenekleri var. Dünyanın farklı ülkelerinden ilginç düğün gelenekleri yazımızda 10 ülkenin adetlerinden bahsedeceğiz.
Dünyanın ilginç düğün gelenekleri
Evlilik, bütün kültürlerde yanında birçok geleneği ve ritüeli de getiriyor. İşte dünyanın dört bir yanından gelinlik ve duvağın ötesine geçen düğün gelenekleri.
1. Çin: Kıyafet değişikliği
Modern Çin’de gelinler yalnızca bir değil, üç giysi seçiyor. Bunlardan ilki geleneksel qipao veya cheongsam, yani nakışlı, dar bir elbise.
Çin kültürüne göre kırmızı gücü simgeleyen bir renk olduğundan bu elbiseler düğünler için genellikle kırmızı kumaştan dikiliyor.
İkinci olarak gelin, Amerikan düğünlerindeki gibi beyaz, kabarık bir balo elbise giymeyi tercih edebiliyor, bu da Batı modasına bir nevi selam niteliği taşıyor. Gelin, son elbisesini yemek servisi esnasında giyiyor.
Bu elbise de gelinin kendi seçtiği renkte bir elbise veya kokteyl kıyafeti olabiliyor.
2. Hindistan: Boyalı eller
Hintli bir gelin evlenmeden önce kız arkadaşları ve aile fertleri ile birlikte ellerini ve ayaklarını menhdi adı verilen şekillerle boyuyor.
Bu geçici şekiller kına ile yapılıyor ve yalnızca birkaç hafta kalıyor. Oldukça karmaşık olan bu şekillerin yapılması saatler alıyor.
Bu saatlerin içinde gelinin kınanın kuruyup derisine geçmesini beklediği süre dahil bile değil. Bugeleneği bir “mehndi partisine” dönüştürmek, olayı hem daha eğlenceli hale getiriyor hem de arkadaşlarının geline bu esnada yardımcı olmasını da sağlıyor.
3. Kökü Afrikalı olan Amerikalılar (Afroamerikan): Süpürge üzerinden atlamak
Keltlerden tutun Romanlara (Gypsies) kadar birçok kültürün düğün geleneklerinde bir süpürgenin üzerinden atlamak da var.
Günümüzde bu gelenek genellikle Afro- Amerikan düğünlerinde görülüyor.
Geleneğin kökeni ise köle erkek ve kadınların evlenmesinin yasak olduğu kölelik dönemlerine dayanıyor: İç Savaş’tan önceki bu dönemde köle erkek ve kadınlar birlikteliklerini bir süpürgenin üzerinden atlayarak ilan ediyorlardı.
4. İsrail: Mazel Tov! (İbranice Tebrikler!)
Yahudi düğünlerinde damat tören sonunda ayağıyla bardak kırar. Bu geleneğin kökeni oldukça belirsiz.
Bazıları camın kırılmasının, milattan sonra 70 yılında Kudüs’teki Kutsal Tapınak’ın yıkımını sembolize ettiğini söylüyor. Başkaları ise bunun, insana neşenin her zaman beslenip güçlendirilmesi gerektiğini hatırlattığını söylüyor.
Yine de bu gelenek genellikle mutlulukla ilişkilendiriliyor ve camın kırılmasından hemen sonra davetliler “Mazel tov!” diye bağırarak evli çifte iyi dileklerde bulunuyor.
5. İngiltere: Bebek nedimeler
Birleşik Krallık’taki kraliyet düğünlerinde normalden farklı bir şey var: Geline eşlik eden kişiler yaşıtları değil kendinden küçük kızlar oluyor.
Kraliçe II. Elizabeth’in 1947 yılındaki düğününde, 21 yaşındaki gelinden küçük sekiz nedime vardı. Diana’nın düğünündeki beş nedimenin ise en küçüğü 5 yaşındaydı.
Soylu gelin Kate Middleton ise 2011 yılındaki düğününde müstakbel kocasının 3 yaşındaki vaftiz kızını ve Camilla Parker Bowles’un yine aynı yaştaki torununu nedimesi yaparak bu yaş sınırını daha da aşağı çekmeyi başardı.
6. Peru : Pasta
Peru’daki düğünlerde bekar kadınlar, çiçek yakalamadan çok daha eğlenceli bir geleneğe dahil oluyorlar.
Pastanın katları arasına ipler sıkıştırılıyor ve pasta kesilmeden önce her kadın bu iplerden birini seçip çekiyor. Bir sonraki evlenecek kişinin de, ucuna sahte bir nişan yüzüğü takılmış ipi çeken kadın olduğuna inanılıyor.
7. Hindistan: İnek kesmek
Geleneksel Zulu düğünleri, canlı renkleri ve gelin ile damadın ailesi arasındaki dans yarışmaları ile ün salmıştır.
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi gelinler düğün günlerine Batı tarzı bir “beyaz elbise” ile başlayabiliyor ancak kilisede evlendikten sonra geleneksel bir kabile elbisesi giyiyor.
Geleneksel seremonide damadın ailesi, gelini bir inek keserek karşılıyor. Gelin de ineğin midesine para koyarak artık ailelerinin bir parçası olduğunu belirtiyor.
8. Lübnan: Neşeli ilahiler
Lübnan tarzı düğünler, damat odasının kapısında müzik, dans ve neşeli haykırışlar eşliğinde başlıyor.
“Zaffe” adı verilen bu geleneksel refakatçi grubu arkadaşlar, aile bireyleri ve bazen de profesyonel müzisyen veya dansçılardan oluşabiliyor.
Grup, damada gelinin evine kadar eşlik ediyor, ardından çifti hayır dualarına ve çiçek yapraklarına boğuyor.
9. Rusya: Gelin için fidye
Rus damatlar, gelinleri için çalışmak zorunda. Düğünden önce damat, gelinin evine giderek sevgilisini görmek istiyor.
Gelinin ailesi ve arkadaşları ise şakasına ona engel olup kendisinden hediye, para, mücevherat vermesini veya biraz rezil olmasını istiyor.
Komik danslar yapmak veya bilmecelere cevap vermek zorunda kalan damatlar, oyuncak bir bebeğe bez bağlamak gibi komik yeterlilik testlerine de tabi tutuluyor.
Damat, ancak ödediği fidyeyle, veya Rusların tabiriyle “vykup nevesty” ile gelinin arkadaşlarını ve ailesini etkileyebildiğinde gelinini görebiliyor.
10. Pakistan: Ayakkabılar için fidye
Rus erkekleri gelinleri için fidye öderken Pakistanlı erkekler de ayakkabılarını kaybetmek istemiyorlarsa bedelini ödemek zorunda kalıyorlar.
Bir Pakistan düğününden sonra çift, “yüz göstermek” adlı bir tören için evlerine dönüyor. Aile ve arkadaşları, çiftin başının üzerinde yeşil bir şal ve gelin gün boyu taktığı duvağını çıkarırken de ona ayna tutuyor.
Yeni evli çift birbirlerine bakmakla meşgulken gelinin kadın akrabaları damadın ayakkabısını kaçırıyor ve sağ salim geri dönmeleri karşılığında damattan para istiyor.