DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri

İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri

Modern çağın getirdiği sorunlardan biri yalnızlık olarak görülmekte. Dünya genelinde yapılan araştırmalar insanların giderek yalnızlaştığını gösteriyor. Peki neden İnsanlar giderek yalnızlaşıyor? Yalnızlık nedir? Yalnızlık çeşitleri nelerdir? Yalnızlık hissi neden oluşur? Neden kimileri yalnız kalmak ister? Yalnızlık insanı nasıl etkiler? Yalnızlığı olumlu ve olumsuz özellikleri nelerdir? Yalnızlık öldürür mü? Yalnızlık giderek yaygınlaşıyor mu? Yalnızlık sağlığı bozar mı? Yalnızlık hakkında aklınıza takılan tüm sorular yazımızda.

İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri | Yalnız kalmak olumlu mu olumsuz mu?

İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri | Yalnız kalmak olumlu mu olumsuz mu?


İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri

Teknoloji ilerledikçe, artık uzaklıklar da giderek küçüldü. Eskiden bayramlar büyüklere ziyaret öncelikli özel günlerken şimdilerde tatil ve dinlenmek için kaçamak halini aldı. Bayramlaşma da görüntülü video konferansları ile çözüldü. Bu iş daha da ileri gideceğini biliyorsunuz değil mi? Artık hologram teknolojisi ise hayali görüntünüzü karşınızdaki kişiyle sanki baş başa sohbet ediyormuş gibi olacak. Artık kapılar eskisi gibi çalmayacak ve yalnızlık gittikçe daha da ağırlaşacak.

Dünya genelinde durum hemen hemen böyle. Nüfusun giderek yaşlı olduğu toplumlar giderek artıyor. Ortalama 60 yıl dediğimiz ömür artık tıbbın gelişimi ile bazı ülkelerde ölüm yaşı ortalama 80 ve 90 yaşa kadar uzayabiliyor. İnsanların gelişmiş ülkelerde giderek yaşlanması evliliklerin azalması ve çocuk yapmamak gibi görülmekte.

Şimdiye kadar hep yaşlılar yalnız kalıyor gibi hava söz konusu. Ama durum böyle değil her insan her yaşta yalnız kalabiliyor. Yalnız kalmak ile yalnızlık hissi birbirine benzer ama bir o kadar da farklı anlamlar taşımaktadır. Hayatı yaşarken, tek başına devam ettirerek, paylaşacak bir eş dost olmayışına yalnızlık, sizi anlayan ve destekleyen, yanlışlarınızı size hatırlatacak birinin olmayışı, hayatında bir çok kişi olmasına rağmen sanki yokmuş gibi olması kısaca hayatın içinde sanki tek insan kalınmış gibi bir psikolojik duruma, yalnızlık hissi deniyor.

Acaba yalnızlık kötü bir şey mi? Kimileri der ya yalnızlık adam öldürür! gerçekten de böyle mi? Yaşlandığında yalnız ne yaparsın! Aman yalnız kalma! Tek başına kalma, taş olursun! gibi daha bir çok söz bize yalnızlığın çok kötü bir şey olduğunu empoze etmekte. O zaman gelin yalnızlık insanı nasıl etkiler? geniş bir şekilde uzman kişiler ve araştırmalar nezdinde anlatalım.

İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri | Yalnızlık hem kişiden kişiye değişir hemde her yaşta gözükebilir

İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri | Yalnızlık hem kişiden kişiye değişir hem de her yaşta gözükebilir


Yalnızlık modern çağın getirdiği bir sorun mu? İnsanlar gün geçtikçe daha çok mu yalnızlaşıyor?

Kim olursa olsun İnsan doğası gereği bazı dönemlerde yalnız kaldığını hisseder. Yalnız kalmak, yalnızlık hissi ile aynı değildir. İnsanlarla kurmak istenilen iletişim sorunu ve akabinde karşıdaki beni anlamıyor diyerek içe dönük bir yaşam yalnızlık hissi ile oluşan psikolojik yalnızlıktır. Eğer hayatta kimsesi kalmayıp ta tek başına yaşam mücadelesi veren insanlara da yalnız yaşıyor da denmektedir.

Kalabalık içinde bazen çekinir, bazen yalnız kalınmak istenir. Yalnız başına bazen kalmak istemek, kişiyi mutlu edebilir. Bunun psikoloji bazında bir sorun teşkil etmez. 2016 yılında İngiltere’de yapılan dinlenme ana başlıklı bir ankette, ilk sırada insanların kendi başlarına kaldıkları andaki geçirdikleri zaman en dinlendirici zaman olarak seçildi.

Bazen insan yalnız kalmak ister. Ancak buraya dikkat; Sizi anlayan insanlarla beraber zaman geçirmek istediğinizde, eğer bu tercih yoksa yalnızlık denen o his kendini yavaş yavaş hissettirir.

Yalnızlık her geçen sene biraz daha hissedilmeye başlandı. Hatta ilk defa dünyada bir “Yalnızlık Bakanlığı”, İngiltere’de vatandaşlara hizmet vermeye başladı. Tracey Crouch İngiltere’nin il Yalnızlık Bakanı olarak da tarihe geçti.

Yalnızlık ilk defa 1948 yılında Brunel Üniversitesi’nden Christina Victor tarafından yapılan araştırmalarda görülmeye başlandı. Devamlı yapılan araştırmalarda son 70 yıldır, yaşlıların kronik yalnızlık hissinin yüzde 6 ile 13 düzeyinde olduğu görülmekte. Bu oran nüfusun artmasıyla da doğru orantılı olmadığı görüldü. Yaşlılarda yalnızlık hissi mutsuz olmalarının en büyük sebebidir diyebiliriz.

Yalnızlık her zaman kötüdür denmez. Acı verdiği, mutsuz ettiği konusunda hem fikir olunabilir ama bu sürekli değildir. Yalnızlık çekme insanlarda yeni sosyalleşme yeni kişilerle tanışma, yeni arkadaşlıklar kurmanın bir öncüsü olarak da görülebilir.

İnsanda yalnızlığı araştıran sosyal nörolog John Cacioppo, yalnızlık hissi, bir başkasına karşı ilişkiyi koruma adına atılmış bir savunma olduğunun görüşünde. Tıpkı susamış bir insanın su araması gibi. Kişi kendini yalnız hissettiğinde, farklı insanlara doğru yönelir. Bu binlerce yılda böyle işlemektedir. İnsan bu mekanizma ile başkalarıyla iletişim kurarak toplu kalmayı başarmış ve üremiştir.

İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri | Yalnızlık kalmak için çaba sarf edebiliyor musunuz?

İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri | Yalnızlık kalmak için çaba sarf edebiliyor musunuz?


Yalnızlığın zararları nelerdir? Yalnızlık sağlığı bozar mı?

Araştırmalar, yaşlı nüfusa sahip toplumların sosyal izolasyonun giderek büyüyen bir kamu sağlığı sorunu haline geldiğini gösteriyor.

Yalnızlık geçici olduğunu söylemiştik. Ama ruh halini etkileyip, uyku düzenini bozuyorsa, üzüntü, kedere neden oluyorsa ve hiç gitmiyorsa bu bir sağlık sorunu olmuştur.

Sosyalleşme sorunu olup, kendini içine doğru kapatıp, bu bir seneyi bulduğunda, uzmanlara göre depresyona neden olduğunu söylüyor.

Karamsarlık beyin fonksiyonlarının yanında, kalp hastalıkları ve felç geçirme riskinin yüzde 40 arttırıp, yüksek tansiyon ile yaşam süresinin de kısalabileceği görülmekte. Yalnızlıktan mutsuz olan kişilerin bu yüzden hastalanma riski yüksektir.

Yalnızlık yaşlıların başına gelen en mutsuz olaylardan biridir. Araştırmalara göre her iki yaşlıdan biri kesin bu yalnızlık sorunu ile karşılaşıyor.

Fakat bir başka araştırma, Manchester Üniversitesi bilim insanlarından Pamela Qualter’in ergenlik yada buluğ çağında, yalnızlığın en üst seviyeye çıktığı açıklama da sadece yaşlıların bu hissi yaşadığı düşüncesini ortadan kaldırmıştır.

Görülüyor ki Yalnızlık insanın ruh sağlığını bozar ve beyin sağlığı da bundan etkileniyor. Sürekli yalnız kalma hissi var ise kesinlikle psikolojik bir desteğe ihtiyaç olacaktır.

İngiltere’de uzmanlar yalnızlık sebepli erken ölüm riskinin diyabete bağlı ölüm sayılarına ulaştığını söylüyor.

Bilişsel fonksiyonların, motor fonksiyonu ve bağışıklık sistemi açısından güçlü sosyal ilişkiler büyük önem taşıyor. Tek olarak hapishanedeki mahkumların, ruhsal dengesizlikler ve halüsinasyonlar görmeye başladıkları görülmüştür.

Peki yalnızlığın faydası olabilir mi?

İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri | Yoga gibi meditasyonlar kişinin hayat bakışını değiştiriyor

İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri | Yoga gibi meditasyonlar kişinin hayat bakışını değiştiriyor


Yalnızlığın faydaları nelerdir?  Yalnızlığın getirdiği olumlu özellikler nelerdir?

Yalnızlık kendi iradesi dışında kendi başına kalan kişilerde ciddi sorunlara neden olur. Ama bazı kişilerde bilerek yalnız kalmak ister. Böylece daha çok iş üretebilen ve duygusal yönden daha olumlu olacağına dair araştırmalar var. Şimdi yalnızlığın nelere faydalı olabileceğine bakalım.

Yeni fikirler üretmek isteyen kişiler yalnız kalarak, yeni deneyimler tatmak, yeni düşüncelere açık olmak, kişisel güveni sağlamlaştırmak ve kişilik özelliklerini çıkartmak için bu yola başvuruluyor.

Yeni fikirler ve projeler üreten kişiler bu yüzden sosyal olmayı sevmez. Yalnız kalmak ve kişinin kendi ile vakit geçirmesi, daha iyi düşünme ve gözlem yapabiliyor.

Psikolog Julie Bowker, sosyalleşmeden uzaklaşan kişileri, Korku ve kaygılarından dolayı çekinenler, sosyalleşmeyi sevmediği için kaçanlar ve yalnızlığı kendi isteyenler olarak 3 şekilde tanımlıyor. Yalnızlığı kendi isteyenler olan 3. grup, diğerlerinden farklı olup, yalnızlığı kendi rızası ile yapıp, istediklerinde sosyalleşen bu kişilerin ortak özellikleri yeni fikir, düşünce ve geleceğe dönük üretebildiği görülmekte.

Yalnızlık sadece üretebilen insanlarda işe yaramıyor ayrıca içe dönük olan liderlerde de etkili olduğu görülmekte. 2011 yılında yapılan bir araştırma, içe dönük liderlerin daha kararlı olduğu, karşıdaki insanı sonuna kadar dinleyebilme özelliği, sağlam fikirleri ve güçlü önerileri olduğunu, kendileri ile barışık oldukları için başarılı olduklarını göstermekte.

Eski çağlardan beri din kültürlerinin hepsinde, yalnız kalarak, beyni dinlendirmek ve temizlenmek için bu tip tevekkül yada meditasyon örnekleri de bulunmaktadır. Belli süre yalnız kalınması bedendeki olumsuzlukları yok ettiğini ve insanlarla daha iyi iletişim sağlanabileceği, daha çok konsantrasyon sağladığı söylenir.

Uzmanlar hiç bir zaman yalnız kalmamak, kişinin kendi benliğini anlayamamak ve rahatlamasına engel olacağını söylüyor. Bu yüzden istemeden değil isteyerek sessiz bir yerde kafa dinlemek yada tek başınıza vakit geçirmek, ruhunuzu ve beyni rahatlatacaktır.

Eğer içe dönük yada yalnızlığı seçen bir kişiliğe sahip olan birinin kendini değiştirmek yerine, bir kaç sağlam arkadaş edinerek kendinizi  daha iyi hissedebilirsiniz. İçe dönük kişilerin daha az dostları olmasına rağmen, daha kalıcı ve uzun sürelidir.

İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri | Yalnız kalarak doğa da en son ne zaman tek başınıza kitap okudunuz?

İnsanlar giderek yalnızlaşıyor mu? Yalnızlığın olumlu ve olumsuz yönleri | Yalnız kalarak doğada en son ne zaman tek başınıza kitap okudunuz?



Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.