İnsanların Konforu İçin Teknoloji Neler Sağlar? Nesnelerin İnterneti Nedir?
İnsanların Konforu İçin Teknoloji Neler Sağlar? Nesnelerin İnterneti Nedir?
Sizlere günümüzde artık çok değerlenmiş bir konudan bahsedeceğiz. Teknoloji günden güne, evdeki eşyalarımıza da gelmeye başladı. Şöyle bir düşündüğümüzde; 2020 yılına gelindiği zaman on milyarlarca cihazın birbirleri ile haberleşebilmek için internete bağlı olacak. Ve bunun için bizlerden izin bile almayacak. Belki farkında değilsiniz ama bu cihazlar, şimdiden hayatımızı öyle değiştirmeye başladılar ki.
İlk çağlardaki teknoloji taş ve tahtaların yontulması ile başlamıştı. Teknolojinin gelişmesindeki temel aslında merak duygusudur. Buradaki heyecan ve merak duygusu asırlardır hiç değişmemiştir. Bu amaç tabi ki de insanların hayatlarını kolaylaştırmak ve konforunu arttırmaktır.
Şimdi geldiğimiz bu noktada, şüphesiz en büyük ve güncel adımın nesnelerin interneti olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Burada nesnelerin interneti dediğimiz olayı sizlere yazımız ile ve bazı örnekler ile aktarmaya çalışacağız. Günlük hayatımızda pek sık yaptığımız ve işlerimizi artık onlarsız yoluna koyamadığımız ev aletlerinin teknolojilerinden bahsediyoruz aslında.
Ev ve Ofislerde Nesnelerin İnterneti
20 yılı aşkın süredir konuşulmakta olan konular mevcuttur. Mesela; sütümüz bittiği zaman marketten otomatik olarak sipariş verecek olan buz dolapları. Bunlar eskiden beri anlatılıyor. İlgili birçok ürün de IFA fuarı ve CES fuarında büyük lansmanlar ile duyurulmuştur. Yine de bir marka çıkıp ta bu ürünlerini piyasaya sürmüş değildir.
Bir diğer nesnelerin interneti konumuz ise, ısıtma ve aydınlatma sistemlerimizi uzaktan kontrol etmektir. Bu çözümler şu anda oldukça yaygındır. Buna örnek olarak akıllı ev sistemleri gösterilebilir. Hatta alışkanlıklarımızı kaydederek ona göre davranan akıllı ev sistemlerine sahip olan kaç kişi tanımaktasınız?
Verdiğimiz ve daha da çoğaltabileceğimiz bu örnekler, şu an için bir kırılma noktasından geçtiğimizi göstermektedir. Çok gelişmiş olan nesnelerin interneti sayesinde, akıllı ev ve ofisler için her gün yeni çözümler geliştirilmektedir. Sürekli de yenileri gelmektedir. Ama şöyle bir durum var ki; insanların ihtiyaçları, yeterli bir talep oluşturmamaktadır. Yine de yakın gelecekte büyük bir yaygınlaşma hızına ulaşacağı beklenmektedir. Beklenen gerçekleşmeli, çünkü teknoloji gerçekten hayatlarımızı oldukça kolaylaştırıyor.
Şehirler İçin Nesnelerin İnterneti
Bugün dünya üzerinde bir genel tabloya bakarsak; nüfusunun yarısından fazlasının çoğunun şehirlerde yaşadığını görmekteyiz. Yıl 2050’li dönemlere geldiği zaman bu oranın üçte ikisine yaklaşması beklenmektedir. Bu şu anlama geliyor. Yönetimler; iki buçuk milyar insanın yeni ev sahibi olmasına, iş ve ulaşım ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak ile yüz yüze kalacaktır.
Yukarıdaki söylediklerimizden yola çıkarsak, şu anda bile trafik, suç oranları, hava kirliliği konularında zaman zaman çözüm üretmekte zorlanan belediyeleri oldukça zora sokacaktır. Buradan da şu sonuca ulaşılıyor. Kesinlikle sadece nesnelerin interneti ve M2M iletişim ile geliştirilmiş yeni çözümler sayesinde şehirlerin yaşanılabilirliği ve yönetilebilirliği arttırılabilir.
Buna küçük bir örnek vermek gerekirse; yalnızca trafik ışıklarına yerleştirilecek akıllı sensörler ve kameralar ile ışıkların trafiğin yoğunluğuna göre yanmaları sağlanabilir. Bununla da kalmayarak hem hava kirliliğine hem trafiğe hem de yüzde 11.7’lik gibi bir yakıt tasarrufu sağlayabilir. Bu çözümün trafik yoğunluğuna da büyük bir katkı sağlayacağı ortadadır.
Üretim İçin Nesnelerin İnterneti
Bildiğiniz gibi fabrikalardaki üretim, sanayi devrimi ile birlikte toplu hale getirilmiştir. Nesnelerin interneti sayesinde de ikinci devrimlerini yaşamaktalar. Bunları söylerken üretimin otomatikleşmesi ya da robotlaşmasından bahsetmiyoruz. Tüketim ve üretim dengesinin akıllı cihazların birbirleri ile haberleşmesi sayesinde anlık olarak takip edilir. Bu sayede de toplu üretimden ihtiyaç kadar üretim modeline rahatlık ile geçiş yapılabilecektir.
Bu söylediğimiz model inanın çok ta uzak değil. Bu gelişim, yalnızca üretim adetlerini değil, üretim ve fabrika makine üretim tasarımlarını da değiştirecek. Bugüne kadar yapılan üretim toplu iken, bundan sonrakiler akıllı üretim sayesinde küçük üretim merkezleri ile bölgesel olacak. Burada da nakliye olsun, hammadde stoğu olsun, birçok tasarrufu gözle görülür şekilde olacaktır. Bunları yaşamamıza inanın çok uzun zamanlar kalmadı.
Taşıtlar İçin Nesnelerin İnterneti
Nesnelerin internetinin olmadığı bir dünyada sürücüsüz taşıtlar da var olamazdı. Hava taşıtları ve nakliye araçlarındaki tasarrufları bir kenara bırakalım. Burada yalnızca otomobilleri ele alalım. Araba kullanmayı çok sevenler, bunu çok beğenmeyecekler. Ancak önümüzdeki 15 yıl gibi bir sürede şoförlü bir otomobil kalmayacak gibi görünüyor. Hatta satışı dahi yapılamayacak gibi görünmektedir.
Otonom otomobiller sayesinde bireysel otomobil ihtiyacı da ortadan kalkmış olacak. Şehir merkezlerinde de pod kod adı ile tarif ettiğimiz paylaşılır otomobiller kullanılmaya başlanacak. Yalnızca ihtiyacınız olduğunda GPS’inizden sizi bulabilecek olan araç sizi alacak. Buna da muhtemelen aylık bir sabit hizmet bedeli ödeyeceksiniz.
Genel bir değerlendirme yapıldığında, bugünkü UBER ve bitaksi uygulamalarından çok ta farklı olmayacak. Yeni pod’ların esas etkisi otopark ve trafik üzerinde olacak. Çünkü bu taşıtlar, elektrik ya da güneş enerjisi ile çalışacak ve enerji tüketimleri daha az olacak. Onlar için en çabuk ve trafiksiz bir yol seçimi çok daha kolay olacak. Bu hareket te ana arterler üzerindeki yoğunluğu bir hayli azaltacak.
Pod aracı sizi gideceğiniz yere bıraktıktan sonraki süreçte, şehir merkezindeki otoparklardan gelen sinyaller yardımı ile kendisine en yakın olan boş yeri bulacak. Orada yerini ayırtacak. Bir sonraki gelecek çağrıya kadar orada bekleyecek. Böyle olunca; binaların altında ya da sokaklarda ekstra otopark alanları yaratmaya gerek olmayacak.
Sağlık İçin Nesnelerin İnterneti
Sağlık sektörü, nesnelerin internetini en mükemmel şekilde hissetmeye başlayan ve aynı zamanda insanların hayatlarına direkt olarak dokunmayı sağlayacak olan endüstri olacaktır. Düşünün ki; kronik bir rahatsızlığa sahip bir hasta var. O hastanın vücuduna takılan bir uyarı sistemi ile hastada oluşabilecek anlık bir rahatsızlık durumunda en yakınındaki sağlık kuruluşunun haberdar olması ne kadar güzel olmaz mı? Bunlar inanın çok uzak şeyler değildir.
Bunların yanında mesafe tanımadan yapılabilecek olan tahliller, vücudunuzun kimyasal dengesini ve ihtiyacınız olan ilacı en yakınınızdaki eczaneye gönderecek olan kişisel asistanlar, bunlara sadece birkaç örnek olarak gösterilebilir. Bu sayede hem ilaç sanayi, hem hastaneler hem de doktorluk mesleği nesnelerin interneti ile birlikte yeniden yapılanacaktır.
Enerji İçin Nesnelerin İnterneti
Enerji sektörü ile ilgili en büyük problem; tüketilen enerji ihtiyacının anlık olarak ölçülemiyor olmasıdır. Ve dolayısıyla anlık takip edilemiyor olmasıdır. Şimdi ise enerji tüketimini akıllı sensörler sayesinde, anlık olarak ölçülebilir bir hale gelmiştir. Bu teknolojiler henüz çok yaygın olmasalar da aramızda olduklarını bilmelisiniz. Nesnelerin internetinin enerji sektöründe kullanımı, kompakt enerji üretim tesislerinin sayısını da bir hayli arttırmış olacaktır.
Son olarak yukarıda bahsetmiş olduğumuz, nesnelerinin internetinin kullanımı ile ilgili yalnızca birkaç örnektir. Bunların yanında eğitim, tarım, madencilik gibi aklınıza gelebilecek her alanda nesnelerin interneti ve makinelerin birbirleri ile iletişimde olması yeniden yapılandırılacaktır. Bundan böyle yapay zeka, akıllı sensörler, dijital asistanları çok daha sık duyacağız. Biz daha yolun başındayız. Ancak istesek te, istemesek te, teknolojik cihazlar hayatımızı kolaylaştırmak için var. Ve peşimizi de kolay kolay bırakmaya niyetleri yok gibi. Adeta bizi arkamızda bir yerlere çekiştirir gibiler…
Rise of the machines
Umarim hep boyle devam eder mukemmel yazilar super bilgiler artik bir hobi haline geldi gelgez.net dürüst,ahlaklı bir site tam aradığım.