DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İş yerinde mikroplardan kaçınmanın yolları

İş yerinde mikroplardan kaçınmanın yolları

Zamanımızın önemli kısmı iş yerinde geçmekte. Ofisler genelde çok hareketli ve ortak yaşam alanları olduğu için sağlığımız konusunda da temiz ve havadar olması gerekir. Bilimsel araştırmalar ofislerdeki sağlığımızı etkileyecek tehditleri gözler önüne serdi. Yazımız iş yerinde temizlik/ofis temizliği konusunda düşüncelerinizi değiştirebilir.


İş yerinde mikroplardan kaçınmanın yolları

İş yerlerindeki mikroplarla ilgili haberler karşısında dehşete kapılmamak elde değil. 2012 yılında Arizona Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada New York, San Fransisco ve Tucson kentlerindeki ofisler taramadan geçirildi.

Bu ofislerde yer alan iskemleler, çalışma masaları, telefonlar, bilgisayar klavye ve fareleri bir çubukla silinerek her birinden örnekler alındı. Sonuçta, 500’ü aşkın farklı türde bakterinin izlerine tanık olundu. Bunlar insan derisinde, burun, ağız ve karın boşluklarında en çok tanık olunan bakteri türleriydi.

Geçtiğimiz yıl yapılan bir başka araştırma da, “ortalama bir çalışma masasının klozet kapağına oranla 400 kat daha fazla mikrop içerdiğini” ortaya koyuyordu.

2017 yılında İngiltere’de iş günü kayıplarının yarıdan çoğunun iş yerlerindeki olumsuz koşullarla bağlantılı, soğuk algınlığı, öksürük, grip, mide ve bağırsak yangıları gibi hastalıklardan kaynaklandığı görülüyor.

Durum böyle olunca, insanların iş yerlerine kendilerini zararlı maddelerden koruyan giysilerle mi gitmeleri gerekiyor?

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Fakültesi’nden Sally Bloomfield, iş çevresindeki mikropların çokluğuna odaklanmanın yanıltıcı olabileceğine ve bu yüzden de böyle bir çözümün hiç bir işe yaramayacağına dikkat çekiyor.

Bloomfield, “İnsan vücudu çevresine sürekli olarak bir şeyler saçar. Ancak bu organizmaların çoğu zararsızdır. İş yerinde paylaşımlı masalarda çalışmak zorunda kalmadığınız sürece, çalışma masanız sığınabileceğiniz en güvenli limandır. Zira oradaki mikropların çoğunu kendi bedenimizden çıkan mikroplar oluşturur” diyor.

Her gün evden işe giderken toplu taşıma araçlarından kapabileceğiniz mikroplar bir yana bırakılacak olursa, iş yerlerinde asıl tehlikeyi, kapı kulpları v.b ortak kullanım alanları oluşturuyor. Sık sık el yıkama ve masa başına dönünce elleri alkollü bir jel ile temizleme gibi basit birtakım önlemler mikrop kapma riskini azaltabilir.

Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların genellikle en çok yaşandığı kış aylarında hastalık kapma olasılığı da artıyor. Bu durumda, evden çıkmayıp mikrobun başkalarına bulaşmasını önlemek, öksürüp aksırırken ağzı ve burnu mendille örtmek gibi çok basit önlemler son derece etkili olabilir.

Nezle virüsünün uzun süre pusuda beklediğine dikkat çeken uzmanlar, kış aylarında iş gününün sonunda çalışma masasını temizleyip mikroplardan arındırmanın da yararlı bir çözüm olabileceğini belirtiyorlar.

Kaynak: https://www.newscientist.com/article/mg24132121-300-winning-at-work-how-to-avoid-getting-sick-in-the-office



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.