Işgın, Mürver ve Patates yanlış tüketilirse insanları zehirleyip öldürebiliyor!
Işgın, Mürver ve Patates yanlış tüketilirse insanları zehirleyip öldürebiliyor!
Işgın, Mürver ve Patates bitkileri Türkiye ve Dünyada çokça tüketilen bitkilerdir. Fakat bu bitkilerin tüketimlerini bilmediğimiz takdirde ölümcül zehirlenmelere neden olabiliyor. Eğer bu bitkileri tüketiyorsanız yazımızı kesinlikle okumalısınız.
Işgın yada Işkın nasıl tüketilmeli?
Işgın, Ravent, Doğunun Muzu yada doğunun Kivisi yada yayla muzu adlarıyla da bilinmektedir. Bahar geldiğinde yaylalara çıkan halk tarafından toplanan, nahoş tadı olan, kuzu kulağına benzeyen Işgın, dibinden kesilerek, şehirlerde satılmaya başlar.
Bu bitki Antioksidan bakımından çok zengindir. Özellikle saplarından reçel ve turta yapımında kullanılır. Fakat fazla tüketiminde böbreklerin düşmanı olan bitki, toksinlere neden olmaktadır. İçinde Etanol adlı madde, vücuttaki kas dokularının herhangi bir sebeple ani ve hızlı bir şekilde hasar görmesine sebep olan Rabdomiyoliz hastalığına sebep olmaktadır. Rabdomiyoliz, nadir de olsa, ölüme sebep olabilir.
Bu bitkinin yenmesi ile Zehirlenmeler çok olmakta. Resmi ve bilinen ölümlerden biri ABD’de 1919 yılında Hamile bir kadın ölmüştü. Kocası sap kısımlarını yemiş zor kurtulmuş, hayatta kalmış fakat karısı daha çok yapraklarını tüketmiş. Gece aniden burun kanaması hiç durmamış ve kan kaybından ölmüş. Doktorlar bunun nedenin Işkının içindeki oksalik asit (kuzu kulağı asidi) kaynaklı olduğunu söylüyor.
ABD’de zehirli 30 bitki arasında olan Işgın ( Uşkun | Işkın ), Amerikan Pediatri Akademisi kurumunca özellikle çocuklar için en zehirliler listesine alınmıştır.
İçindeki Oksalit asit, böbrek yetmezliği yapmaktadır. Fakat çok yemek gerekir. Aşırı yendiğinde bu etkiler görülür.
Patates nasıl seçilir? Nasıl Saklanır? Yerken neye dikkat etmeliyiz?
Patatesi tüketmeyi seven toplum olarak en bilinmesi gereken özelliği bir yeşillenmiş filizleri olmasıdır. Patates satıcıları genelde bu şekilde çimlenmiş patatesleri satmaz ama satın alırken patatesin üzeri düz olmalıdır, eğer filizlenmiş kısımları kesilmiş ise yada ufak ufak filizlendiyse kesinlikle alınmamalıdır.
Filizlenmiş patatesin içinde bulunan Solanin maddesi, hücrelerdeki iyon kanallarını adeta kitliyor ve sinir sistemini direkt etkiliyor. Yeşillenmiş patatesi ve patates yapraklarından da uzak durmak lazım.
Birçok zehirlenme olmasına rağmen, bilerek yenen yeşillenmiş patatesler genelde uzun süre depolarda kalan yada kilerde kalmasından dolayı olmaktadır. Patatesi depolamak yerine haftalık yada 2 haftalık bittikçe tüketme modeline geçilmelidir.
Evde Patatesi özellikle kuru ve güneş görmeyen yerlerde saklayabiliriz. Kullanmadan önce kesinlikle filizlenmiş patateslerden uzak durmalıyız.
Mürver Meyvesi nasıl yenmeli? Mürver Ağacı neden zehirli?
Mürver ağacı, Türkiye’de kara mürver olarak geçmekte, meyve suyu, reçel, marmelatı yapılmaktadır. Özellikle şarabıda bir çok ülkede üretilmektedir.
Fakat çok zararlı bir madde olan Hidrojen Siyanür, hem yapraklarında hemde olgunlaşmamış meyvesinde vardır. Saplarını ve yapraklarını ayırmak gerekmektedir. Sadece Meyveleri iyice kaynatıp, reçel yada marmelat yaparsanız içindeki zehirin etkisi gider.
Halk arasında mürver yaprakları ishal etkisi gösterdiğinden, kurutulup saklanır ama kesinlikle doktor kontrolü dışı kullanmayınız.
Anlattığımız 3 bitki doğru yendiği, saklandığı ve pişirildiğinde herhangi bir sorun çıkmaz.
Ayrıca Bakınız
- Uçkun (Reun Ribes) nedir? Uçkunun faydaları ve zararları nelerdir? (Uçkun aynı zamanda Işgın olarak bilinmektedir)