İtalya’da Türkçe bilmeyen Türk köyü: Moena
İtalya’da Türkçe bilmeyen Türk köyü: Moena
2017 yılı ile tam 324 senedir Türk gibi yaşayan ama Türkçe bilmeyen , Moena köyü İtalya’nın kuzey-doğu bölgesinde kalan, 1948 tarihinde resmi olarak kısmi bölgesel özerklik verilmiş Trentino-Alto eyaletine bağlı bir içe kapalı bir topluluktur.
Trento’nun 60 km kuzeydoğusunda yer alan Moena, İtalya’nın Manzori Dağları’nın eteğinde, Fascia Vadisi’nde yer alan en büyük köylerden biridir.
Resmi dilleri Ladin Dili’dir.
19-21 Ağustos tarihleri arasında bir “Festa de Turchia” (Türk Festivali) düzenlendiği ise tüm dikkatleri üzerinde topladı. Neden bu insanlar Türk günlerini kutluyor?
325 yıl önce, 1683 yılında, 2. Viyana kuşatması sırasında yaralı bir Osmanlı yeniçerisi bu köye sığınır. Köyde tedavi olur, köyde kalmayı ister ve bir kızla evlendirilir.
Köydeki derebeylik sisteminde dükalığın yüksek vergilerle halkı bezdirmesi, bizim yeniçeri’nin zoruna gider ve halkı organize ederek ayaklandırır. Kendilerinin korumayı öğretir. Halk bu yeniçeriyi çok sever ve adalet sistemlerinden tut yaşayışına göre her şeyi Türk örf ve adetlerine uygun yapmaya başlar.
O kadar çok severler ki ölümü sonrası her yıl köye geliş zamanını kutlarlar. 325 yıldır ise hala bu fedakarlığa gösterdikleri saygı devam ediyor.
Yüzyıllardır süregelen adetler gereği Ağustos ayının ilk haftasında geleneksel olarak yapılan festivallerde bütün köy Türk bayrakları ve Osmanlı resimleri ile süsleniyor.
Türk olduklarını söyleyen bu köy, Türk dostları için kapılarını açmış durumda.
Eğer kışın bir tatil düşünüyorsanız, Türk dostluğunu seven ve sizi krallar gibi karşılayacak bir doğa şehrinden bahsediyoruz. Kış ayları köyün nüfusu 7 katına çıkarak neredeyse 15.000’i buluyor.
Köyün adı “La Turchia” diye anılıyor.
İtalya’daki Türk köyünden davet var
İtalya’nın Manzori Dağları’nın eteğindeki ‘La Turchia’ adıyla da bilinen Moena Köyü, türkçe bilmiyor ama Türklerin gelmelerini çok istiyor. Moena bizim Türkiyemiz diyorlar ve biz Türkiye’de doğduk diyen köyün insanları ile hiç yabancılık çekmeyeceksiniz.
Sadece festivallerde Türk kıyafetleri giyinmiyor. Evliliklerde de özel Türk kıyafetleri giyiniliyor. Türk geleneklerine göre kız isteme halen devam ederken, birde başlık parası istenmekte. Buna töre diyorlar. Köyden dışarıya gelin giderken ‘Alabastia’ adlı bir tören düzenleniyor. Bu törende köyün yaşlılarından kızın istenmesi ve onaylanması gerekiyor.
TV ve internetten Türkiye’yi devam takip ediyorlar. Yılın ağustos ayının ikinci haftası “Moena Türk Festivali’ne belediye başkanı dahil herkes Türk gibi giyiniyor, ata biniyor ve semazen gösterileri yapılıyor.
Moena Belediye Başkanı Riccardo Franceschetti, Türkiye’lilerin buraya gelmesini istiyor. Bizi ziyaret etsinler ve aramızdaki bağları kuvvetlendirmemiz gerektiğini özellikle belirtiyor.
Hem kış hemde yaz için yaşanacak bölge de ise sanayi ile ilgili bir şey yok. Bu yüzden doğa tamamen doğal.
Tarihi olarak ise Gotik mimari yapısıyla San Vigilio Kilisesi ve San Valfongo Kilisesi,bulunmakta. 18. yüzyıldan kalan Valentino Rovisi’nin resimlerini de görebilirsiniz. Giovanni Guadagnini tarafından yapılmış barok tarzındaki iç kaplamalarıda Moena’da görebilirsiniz.
Yazın soğuk dereleri ve serin yüksekliklerde doğa gezisi yapabilirsiniz. Gezi için telefiriği de düşünebilirsiniz.