DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Japonların 3D yazıcı kullanmadan elle yaptıkları “sahte yemek” sanatı

Japonların 3D yazıcı kullanmadan elle yaptıkları “sahte yemek” sanatı

Herhangi bir teknolojik alet kullanmadan elle “sahte yemekleri” kataloglara bakarak hazırlıyorlar. Japonya’da artık son yüzyılda restoranların önündeki vitrinlerde bu sahte yemeklerden çok var. Dışarıdaki müşteriyi cezbeden bu maketler, hayatını bu işe adayan Usta kişilerin ellerinden geçiyor.

Elleriyle çalışan, gerçekliği bozduğu için hiçbir teknolojik alet kullanmadan yapılan bu “sahte yemekler” bir nevi usta-çırak ilişkisi ile uzun zamandır devam ediyor. Bir önceki versiyonlarında balmumu kullandıklarını söyleyen ustalar, şimdi silikon ve plastik kullanarak daha canlı bir görünüm sağlıyorlar.

Kesilen ve fırınlanan parçalar, fırınlara sokulup üzerileri tıpkısının aynı gibi boyanıp, vernikle göz alıcı hale getiriliyor.

Atölye Çalışanları siparişlerini müşteri tarafından gönderilen kataloglar üzerinden birebir aynısını yapıyor. Sıkıntı ise bazen porsiyonlar birebir tutmuyor. Fakat Müşteri bu konuda bilinçli olduğu için pekte sorun gözükmüyor.

Japonların 3D yazıcı kullanmadan elle yaptıkları “sahte yemek” sanatı | Noriyuki Mishima

1920’lerde Japonya’da Tıp öğrencileri eğitimi için Vücut organları yapmak için başlayan bu sanat, sonrasında restoranlara doğru kaymaya başladı. Bunun sebebi ise gelişen ekonomi ile köydekilerin şehire taşınmasından kaynaklanıyor. Köyden gelen kişiler şehir yemeklerine aşina olmadığı için, retoranlar vitrinlere günlük yemeklerin sahtesini yaparak tanıtmaya başladı.

Bu işin en eskilerinden biri de 79 yaşındaki Noriyuki Mishima, neredeyse 60 yıldır “sahte yemek” (fake food) yapıyor. Onun en çok sevdiği sahte yemek ise pişmiş etler. Noriyuki’ye göre en zor yapılan sahte yemek taze yiyeceklerin olduğu ve canlı renklerini tutturmanın ise çok zor olduğunu söylüyor.

Bu yapılan sanatın ürünleri çokta ucuz değil. Parçasına göre 500 dolara kadar çıkabiliyor. Kiralama yapılması var ama oda 50 dolar civarında.

İlginç ustaları izlemek istiyorsanız aşağıdaki videoyu tıklayabilirsiniz.

İyi Seyirler.


Haberi İzle


Japonların 3D yazıcı kullanmadan elle… paylaşan: gelgez.net

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.