DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Japonya’ya 2016 yılında Türkiye’den 1143 kişi sığınma talebinde bulundu!

Japonya’ya 2016 yılında Türkiye’den 1143 kişi sığınma talebinde bulundu!
A+
A-

Japonya’ya 2016 yılında Türkiye’den 1143 kişi sığınma talebinde bulundu!

Japonya’ya iltica edenlerin sayısı 2015 yılına göre neredeyse yüzde 50 oranında arttı. 11 bin sayısına ulaşan iltica yani sığınma talebinde bulunan kişilerin arasında ilk dördün içinde olan Türkiye’den 1143 kişi bulunmakta. 

Japonya mülteci konusunda ciddi elemeler yapan bir ülke. 11 bin’e yaklaşan sığınmacılardan bu sayılardan maalesef şu ana kadar 28 kişi mülteci olarak kabul edildi. Geçen sene 6 bine yakın iltica başvurusu yapılmasına rağmen 27 kişiye mültecilik statüsü verilmişti.

Reuters’ın yaptığı araştırmada Türkiye’den giden ilticacılardan Kürt asıllı bir sığınmacı 32 yaşındaki Süleyman Yücel’in çalışma izni yok. Hayatı ile ilgili her şeyi Japonya Hükümeti belirliyor. 3 kez başvuru yapmasına rağmen mülteci olamayan Süleyman Yücel, hayatının tüm iplerinin hükümetin elinde olduğunu ve kural dışına çıkılması halinde sınır dışına çıkarttıklarını belirtiyor. Sığınmacıların seçme şansının olmadığını ve inşaat işlerinde çalıştırıldığını belirtiyor.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, 2015 yılında açıklamasında Göçmenlerden önce ülkedeki kadınların çalışma hayatına daha aktif katılmaları ve doğum sayısındaki artma arzusundan bahsetmişti. Son zamanlarda ABD Başkanı Trump ile başlayan göçmen tartışması ülkelerdeki sığınma sorunlarını bir kez daha gündeme getirmişti.

Hatta Şubat 2017’de Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ABD’ye gitmiş ve Trump’ı tebrik etmesi, yüzde 70 Japon halkı tarafından olumlu görülmüştü.

Ülkemizde de benzer sorunlar yaşanmakta. İşsizliğin 3 ve 5 puan artma sebebinin 5 milyona yakın Suriye’li sığınmacıdan kaynaklandığı söylenmekte. 2016 yılının sonlarına doğru Cumhurbaşkanı tarafından Suriyelilere kısa bir süre sonra TC vatandaşlığı da verileceği açıklanmıştı.

Japonya’ya 2016 yılında Türkiye’den 1143 kişi sığınma talebinde bulundu!


Japonya’ya hangi ülkelerden daha çok sığınma geliyor?

Bu ülkelerin başında Endonezya 1829 kişi ile birinci konumda. Nepal 1451 kişi ile ikinci, 1072 kişi ile Vietnam üçüncü, Türkiye ise 1143 kişi dördüncü konumda.

Japonya’nın Mülteciler Derneği başkanı Eri Ishikawa, Japonya mültecilik konusunda çok ciddi bir süreçten geçirildiğini söylüyor. Böylece göç kontrolünü sağlayıp, önce kendi vatandaşının haklarını koruduğunu belirtiyor.

Dünyadaki tek tip yani homojen toplum olma özelliğini kaybetmeyen Japonya nüfusu ise hızla yaşlanıyor. Bu konuda önlemler almaya çalışıyor. Diğer taraftan gelen Uluslararası derneklere sığınmacılar için ciddi ödenekler veren Japonya, diğer taraftan sığınmacılara kök söktürmesi de pek anlaşılır gibi değil.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.