Jinekomasti Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Tedavisi
Jinekomasti Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Tedavisi
Jinekomasti Nedir? Jinekomasti, erkeklerde normal dışı iyi huylu meme büyüme hastalığıdır. Kelime kökü, Yunanca gyne (kadın) ve mastos (meme) kelimelerinin birleşiminden meydana gelir.
Jinekomasti erkek hastalığı özellikle ergenlik döneminde başlar. Yüzde 90’lık kısım bu durumdan kurtulurken geriye kalan oranda kalıcılık gösterir.
Bu yazı yalnızca bilgi verme amaçlıdır.Yazılanlar tıbbi makalelerden derlenmiştir.Belirtileri genel olarak anlatılmış olup,şüphe anında Hastanelerin Üroloji Bölümü ile irtibata geçiniz.
Jinekomasti , hormonlardan östrojen ve testosteronin bir dengesizlik nedeniyle erkek ya da erkeklerde meme dokusu, şişmesidir. Jinekomasti, bazen dengesiz bir veya her iki memede etkileyebilir. Diğer nedenler de var olsa yenidoğan, ergenlik ve yaşlı erkeklerde geçmekte erkek, hormon düzeyleri normal değişikliklerin bir sonucu olarak jinekomasti gelişebilir.
Genellikle, jinekomasti ciddi bir sorun değil, ama onunla baş etmek zor olabilir. En derin etkisi psikolojiktir. Karşı cinse ait olduğu bir seks organın kendinde olması psikolojik yönden tramva ya kadar gider. Bu hastalıktan kurtulmanın yolu ise belki ilaç tedavisi ama kesin çözüm cerrahi yada yağ çekme yani diğer adıyla Liposuction ‘dır.
Jinekomasti Hastalığı Nedir?
Jinekomasti Hastalığının nedeni tam bilinmemekle beraber, birden çok sebebi olabileceği düşünülmektedir. Bu hastalık göğüs dokusunun aşırı büyümesi, fazla olmayan yağ dokusu sebebi de olabilir. Genellikle seks hormonlarındaki dengesizlikten kaynaklandığı düşünülür. Ergenlik çağındaki erkeklerde rastlanan Jinekomasti hastalığının büyük çoğunluğunda birkaç yıl içinde kaybolur.
Yaşlılık, uyuşturucu madde bağımlılığı, alkol bağımlılığı, kronik karaciğer hastalıkları, hormon salımı yapan tümörler, vücudunu geliştiren streoid alıp sonradan bırakan kişilerde gözükebilir.
Jinekomasti Hastalığı herhangi bir sağlık tehlikesi yaratmamakla beraber, nadir durumlarda sağlığı tehdit edebilecek farklı bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Sıklıkla sosyal ve psikolojik sorunlara sebebiyet verir.
Jinekomasti Hastalığını oluşturan sebeplere göre tedavi uygulanabilir. Ancak birçok durumda tedavisi cerrahidir.
Jinekomasti Hastalığınının Glandüler, mikst tip, lipomatöz olmak üzere 3 farklı biçimi vardır
Glandüler tipte büyümeyi gerçek meme dokusu sağlarken, lipomatöz tipte ise yağ dokusu artışı oluşturmaktadır. Mikst (karışık) durumda ise hem bir meme dokusu artışı vardır, hemde yağ dokusunda artış bulunmaktadır.
Cerrahi tedavi yöntemi olarak liposuction ve meme bezinin çıkarılma teknikleri en uygun tekniklerdir. Bu tedavi yöntemleri memenin muayene bulgularına göre değişir. Meme dokusunda fazla miktarda yağ dokusu mevcut hastalarda yağ çekme yani diğer adıyla Liposuction yöntemi ile iyi sonuçlar alınabilir.
Fakat Yağ dokusu fazlalığı ile birlikte meme bezi fazlalığı olan hastalarda ise liposuction la birlikte meme dokusunun çıkarılması gerekir. Eğer yağ ve meme dokusu fazlalığının yanında deri fazlalığı da mevcutsa yağ ve meme dokusunun çıkarılması yanın da deride birlikte çıkarılır. Lazer Ameliyat sonrası 3 hafta bandajlama uygulanır ve hasta aylık kontrole çağrılır. Sonrasında görüntüde bir bozukluk görülmemektedir.
Jinekomasti Hastalığınının Belirtileri Nelerdir?
Jinekomasti tek meme yada her ikisinde de meydana gelebilir. Hassas olan meme, altında küçük bir şişlik olarak başlar. Göğüsler genellikle dengesiz büyüklüktedir. Jinekomasti ergenlik döneminde nadiren görülüp aylık bir süre içinde kaybolur.
Jinekomasti Yeni doğan bebeklerde görülebilir. Bu durum genellikle birkaç hafta sürer, ancak çocuk 2 yaşına gelene kadar nadir durumlarda sürebilir.
Ergenlik sonrası Eğer bir şüpheniz varsa, aşağıdaki işlemleri göre kontrol ederek bir Üroloji bölümüne gitmelisiniz.
- Her iki memede şişlik, ağrı, ya da bir genişleme
- Meme ucunda koyu veya kanlı akıntı olması
- Meme üzerinde bir deri yara veya dökülme varsa
- Herhangi bir memede yumru sert veya sert hissediliyorsa.
Jinekomasti Hastalığınının Nedenleri Nelerdir?
Androjenler gibi saç büyüme, kas boyutu ve derin bir ses gibi erkek özelliklerinin oluşturmak hormonlardır. Östrojen kadın özellikleri oluşturmak hormonlardır.
Bütün erkeklerde androjen ve östrojen ikisi de vardır. Bu hormonların veya vücudun bu hormonları kullanan veya yanıt nasıl düzeylerindeki değişiklikler erkeklerde büyümüş göğüslerin nedeni sayılabilir.
Bu hastalık Özellikle ergenlik döneminde gelişir. Ama zamanla yok olur bazılarında kalır. 14-15 yaşlarındaki ergenlerin yüzde 65’inde gözükmektedir. İlerleyen yıllarda kendi kendine düzelme göstermekte, ancak yüzde 7’isinde kalıcılık görülür. Kendi kendine geçenlerin ise ilerleyen yaşlarda görülme oranı yüzde 30 civarındadır. (Prof. Dr. Mustafa Keskin)
Bazı ilaçların kullanımı sonrası da oluşabilir. Mariyuana, tansiyon ilaçları, cimetidine, ve steroid hormonlar memelerin büyümesinin sebeplerinden olabilir.
Türkiye’de son zamanlar da çok hızlı büyüyüp satılan Antibiyotikli tavuklardan kaynaklı olabileceği de sanılmaktadır. Abur cubur gıda çok tüketmek, Fast food beslenme Vücudun hormonsal yapısını bozduğu uzmanlarca söylenmektedir.
Jinekomasti Hastalığının diğer nedenleri şunlardır:
- Yaşlanma süreci ve yaşlılık,
- Kanser tedavi süreci ve kemoterapisi,
- Kronik karaciğer hastalığı,
- Aşırı Alkol tüketimi ve Uyuşturucu madde bağımlılığı,
- Anabolik steroid hormonlar kullanımı,
- Östrojen hormonu alımı,
- Böbrek yetmezliği, siroz ve diyaliz,
- Testesteron eksikliği,
- Prostat kanseri tedavisi için hormon tedavisi,
- Testis ya da böbrek üstü bezleri tümörleri, Testis hastalıkları tedavisi olan hastalarda,
- Bazı ilaçların yan etkileri (ketokonazol, amfetamin, simetidin, spironolakton, metronidazol, simetidin (Tagamet)).
- Kötü diyet ile birden çok zayıflamada,
- HIV enfeksiyonu geçiren kişilerde,
- Hermafroditizm (çift cinsiyetlilik).
Jinekomasti Hastalığının araştırılan nadir nedenleri şunlardır:
- Genetik etmenler,
- Tiroid bozukluğu,
- Kist, ur, Tümörler.( Karaciğer tümörleri
Jinekomasti Tedavisi Nasıl Yapılır?| Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Jinekomasti Hastaları genelde 3 tedavi şeklinde incelenir.
1. İlaçla Tedavi | Hormon Tedavisi
Bu hastalığın önce nedeni bulunur. Eğer hasta ergenlik döneminde yada bu hastalığın nedeni bir hastalıksa bu gibi durumlarda cerrahi müdahale gerekmez. Hormonsal bozukluktan gelen bir durumsa ilaçla yapılan bu tedavilerin asıl amacı Östrojenlerin etkilerini bloke etmek içindir.
Cerrahi öncesi ilaçla tedavi olmak seçeneği vardır. O zaman testesteron, clomifen ve tamoksifen gibi östrojen karşıtı ilaçlar ve danazol ile belli çözümler bulunmuştur. Ancak bu ilaçların çok fazla yan etkileri olduğu unutulmamalıdır.
2. Liposuction ile Cerrahi Yöntem | Ameliyatlı Çözüm
Fakat yukarıda saydığımız özel durum yoksa en iyi kesin net çözüm cerrahidir. Cerrahi yapılan bu müdahale ile sonsuza dek bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.
Doktor tarafından kontrol edilen göğüste yağ doku fazlalığı ön planda ise sadece liposuction yeterlidir. Ancak meme dokusunda artış ön planda ise meme başı çevresinden yapılan yarım daire şeklindeki kesiden girilerek meme dokusu çıkarılır.Bu cerrahi operasyon tek başına veya liposuctionla kombine edilerek yapılabilir. Alınan meme yağlarından doğan deri sarkmaları varsa bir miktar deri çıkarmak da gerekebilir. Ameliyat hastane koşullarında ve bazen lokal bazen de genel anestezi ile yapılabilmektedir.
Ameliyat gecesi, dokuların altına verilen uzun etkili lokal anesteziklerden dolayı hiç ağrı olmamaktadır. Sonrasında 1-2 gün çok hafif ağrılar olabilmektedir.
Bu hastalığın Ameliyatından korkmayınız.Ameliyat süresi ortalama 1-2,5 saattir.Hasta aynı gün veya ertesi gün taburcu olur.Duruma göre hemen bazı durumlarda 2-3 gün içinde normal hayatına dönebilir.
Ameliyat sonrası, meme dokusu yeni yerine yapışması için Korse kullanılır.Korse Kullanımı 3-4 hafta süreyle baskılayıcı bir korse giyilmesi önerilir. Hastanın durumuna göre 2 hafta ile 1 ay arasında değişebilmektedir.
Ameliyat sonucunda meydana gelen morluklar 10-15 gün içinde kaybolur, şişliklerin bütünüyle ortadan kalkması 2-3 ayı bulur. Kanama ve enfeksiyon erken dönem asimetriler ise geç dönem komplikasyonlar arasında sayılabilir.
Bir daha tekrarlanmaz şayet kilo almaya devam ettiğiniz sürece şişmanlık sonucu göğüs yağlarında artış gözükebilir ama bu tekrar hastalığın başladı anlamına gelmez. Özellikle bu hastaların kilo almamaları ve sporla göğüs kaslarını güçlendirerek öz güven kazanılabilir.
Peki Ameliyat sonunda iz kalır mı?
Göğüslerin büyümesinin nedeni bu bölgede yağlanmanın artışı ise liposuction ile fazla yağ dokusu alınınca göğüsler küçülür. Liposuction yapıldığında işlem küçük deliklerden yapıldığı için ameliyat izi oluşmaz. Deride sarkma eğilimi olan fazlalıklar varsa bu fazlalıkların çıkarılması durumunda iz kalır.
Not: henüz ergenlik ulaşmış olmayan çocuklarda jinekomasti görülürse bir sağlık kuruluşu tarafından kontrol edilmelidir.
3. Vazer ve Lazer Liposection Yöntemleri
Gelişen teknolojiyle beraber, lazer liposuction ya da vaser liposuction (ultrasonic liposuction) adında ki modern teknikler kullanılmaktadır. Bu teknikler sayesinde estetik sonuçlar çok daha etkili olurken, jinekomasti sorunu yaşayan kişilerin endişelendiği önemli bir konu olan yara izi sorunu da görülmemektedir.
Meme dokusunun artmasına bağlı olarak görülebilen meme büyümelerinde, vaser cihazının kuvvetli etkisiyle sertleşmiş meme dokusunu üzerinde de oldukça etkilidir.
Bu işlemin ücreti diğerine göre daha fazla olabilir. Ama Estetik benim için önemli derseniz bu konu ile ilgili araştırma yapmanızı öneririz.
Estetik merkezlerine gitmeden önce bir kaç Üroloji Uzmanı ile görüşüp birlikte karar vermek en doğru yoldur.
Kaynaklar ve Dış Bağlantılar
- Narula HS Carlson, HE. Jinekomasti. Endocrinol Metab Clin North Am . 2007,
- Prof. Dr. Kutlu Sevin | Estetik ve Plastik Cerrahı Uzmanı,
- Prof. Dr. Akın Yücel | Estetik ve Plastik Cerrahı Uzmanı,
- Erkekler için Göğüs küçültme (jinekomasti). Plastik Cerrahlar American Society,
- Braunstein GD. Jinekomasti Nedenleri ve Jinekomasti değerlendirilmesi, Jinekomasti tedavisi,
- Nordt CA, et al. Ergenlerde Jinekomasti Pediatrics Current Opinion,
- Türk Pediatri Derneği bilgi dökümanı.