Johann Friedrich Blumenbach Kimdir?
Johann Friedrich Blumenbach Kimdir
11 Mayıs 1752’de Almanya’da doğan Johann Friedrich Blumenbach (doğum tarihi :11 Mayıs 1752 – ölüm tarihi. 22 Ocak 1840), Alman hekim, Alman doğa bilimci, Alman fizyolog ve Alman antropologtur.
Johann Friedrich Blumenbach, doğa tarihininde ilk defa insanlığı inceleyen bilim adamlarından biriydi. Onun araştırmasına göre her ırkın kendine göre bir Kafatası şekli vardır.Kafataslarının ölçümünde yaptığı araştırma da, dünyada beş tür insan ırkının olduğunu buldu. Bu ırklar:
- Kafkas veya beyaz ırk
- Moğol veya sarı ırk
- Malay veya kahverengi ırk
- Etiyopyalı veya siyah ırk
- Amerikan veya kızıl ırk
Johann Friedrich Blumenbach’in insanlık tarihine hediye ettiği en önemli eserleri Collectio craniorum diversarum Gentium Illustrata ( 1790) ve On the Natural Variety of Mankind ( 1795 )’dir.
Johann Friedrich Blumenbach Hayatı-Biyografisi
17 yaşında Jena Üniversitesi’nde tıp okumaya başlayan Johann Friedrich Blumenbach, üniversitedeki Mineralogist Walch Emanuel’in, katıldığı derslerde öğrendiği fosiller ilgisini uyandırdı. Ailesi ile başka bir şehre taşındığında, yeni üniversite hayatına Göttingen Üniversitesi’nde devam etti. Göttingen Üniversitesi’nde öğretmeni Büttner, ona yaptığı seyahatleri ve keşfettiği yeni bilgileri anlattı. Doğaya ilgisi artan Blumenbach, artık kafasında neler ile uğraşacağı hakkında bir yol çizdi.
1775 yılında Göttingen Üniversitesi’nden mezun olmuştu. Artık bir tıp doktoruydu. 1775’in Ekim ayında ilk dersini verdi. 1778 yılında ise Tıp Profesörü oldu. 1812 yılında Royal Society üyesi ve kurumun daimi sekreteri oldu. Antropoloji’ye ilgili olarak insanlık tarihi ve ırklar hakkında derin araştırmalar yaptı. Bilim adamlarınca bir çok ortak kuruluşa üye oldu. Fransa Enstitüsü, Royal Society, Londra Linnean Derneği, Berlin Kraliyet Akademisi, St Petersburg’daki İmparatorluk Akademisi ve Amerikan Felsefe Derneği üyeliği başarılarından sonra gelmiştir.
Johann Friedrich Blumenbach insan ırklarını belirlemiş ve bilimsel olarakta kanıtlamıştır.İyi bir öğretmen olduğu için öğrencileri, kendisinden sonra bilime katkı vermeye devam etmiştir. Von Humboldt, Prens Wied Alexander Philipp Maximilian, Karl Ernst von Hoff gibi bilim adamları hem onun öğrencisi hemde onların fikirlerinin temelini hazırlayan bir öğretmendi.
Blumenbach’ın gibi dünya çapında bilinen yönü, bilimsel antropolojinin kurucusu olmasıdır.