Kahvaltı yapmayanlar kilo verebilir mi? Kahvaltısız Zayıflama Mümkün mü?
Kahvaltı yapmayanlar kilo verebilir mi? Kahvaltısız Zayıflama Mümkün mü?
Sağlıklı ve Dengeli Beslenme, 3 ana öğünün zamanında ve es geçilmeden, sağlıklı besinlerin alınması ile mümkündür. Aksini iddia eden bulmak çok zor. Kahvaltı güne zinde başlamanın ilk başlangıcı. Fakat bizim kültürümüz de olsa gerek, biz köy kahvaltıları düşünürken, Avrupa ve ABD’de durum farklı. Çoğunluğu Genç kızlar toplamda tüm halk neredeyse 3’te 1’ine yakın kısmı fit kalma düşüncesi ile kahvaltı yapmıyor. Zayıflamak için bu yola başvuranlar gerçekten kilo kaybederler mi?
Taylan Kümeli’ye göre Kahvaltı yapmayan kişilerin kilo aldığını söylüyor. Uyandığımızda çok düşük olan metabolizma hızı, kahvaltı ile yüzde 30’lara kadar hızlanır. Kahvaltıyı es geçtiğimizde bir sonraki öğünde alacağımız besinlerdeki yağları depolamaya başlar.
Çoğu kişi ise sabah kalktığında Vücudun bu rolanti halini spor ile değerlendirip mevcut yağ yakmaya çalışır. Sabah aç karnında su ve açık alanda spor ile kahvaltıdan önce 1 saati böyle geçirirek yağ yakımını hızlandırır. Bu doğru olabilir ama köy ortamında yaşayanlar için çok güzel. Ama insanların neredeyse yüzde 70’i şehirlerde yaşıyor. Bu düşünce ile serbest radikallerin tavan yaptığı şehir ortamında yapılması ne kadar doğru? Düşünün ki 1. viteste giden bir arabayı bir anda 5. vitese geçiremiyorsunuz. Yoksa şanzımanına hasar verirsiniz. Daha sonrada yenisi. Uykudan kalkan biri aynen 1. vitesteki gibi başlar. Kahvaltı ile yakıtını alır ve güvenli bir şekilde güne başlar.
Kilo kaybedersiniz ama yağdan mı kastan mı verdiniz?
Kahvaltı yapmayarak spor yapanlar ve zayıflama için harıl harıl çalışanların kilo kayıpları görülür.Yalnız buradaki hata hepsinin yağdan verdiğini zannetmektir. Aslında yüzde 50’i yağ, yüzde 50’si kastır. Kas ağırlığını kaybetmek size ciddi kemik hastalıklarını ilerde yaşamınıza neden olacaktır.
ABD’de ise çoğu kişi kafein bağımlısı olmuştur. Sabah uyandıklarında halkın neredeyse yüzde 30’lık kısmı ya kahvaltı yapmaz yada kahve içer. Kafein metabolizma hızlandırıcı olabilir ama bir sağlıklı besleniyor anlamına gelmez. Kafein enerji kaynaklarını hareket ettirir. Kası çalıştırır ama siz çalışan kası gün içinde protein almassanız kas ve eklem ağrıları başlar. Kas güçsüz ise durum,şekil bozuklukları, ortopedi rahatsızlıkları ve iskelet sisteminin kabiliyetine zarar verirsiniz.
Kahvaltının Kilo almaya etkisi var mı?
Kilo üzerindeki doğrudan etkisi var demek doğru olmaz. Yapılan araştırmalarda kahvaltı yapan çocuklar ve yapmayanlar arasında gözle görülebilir bir fark görülmedi. Bazılarında Beden Kitle indeksi farkları vardı.
Başka bir araştırmada ise kahvaltı yapmayan şişman çocukların kilo vermediklerini gösteriyor. Diyet yaparak 3 sene sonra ki izlenimlerde kilo verdikleri gözüküyor.
Başka bir araştırma da 3 öğünle beslenen bir grup kadın diğer tarafta 2 öğünle beslenen yani kahvaltı verilemeyen grupla teste girdiler.3 öğünle 2 öğün alanların kalori değerleri yanıydı. Burada kahvaltı yapmayan gruptan bazılarının kilo kaybettikleri görüldü. Fakat genede hepsinde aynı etkiyi göstermedi. Apaçık bir sonuç olmasa da kahvaltınını kilo aldırdığının da kanıtı değildir.
Açlığınızı Dinleyin!
Zayıflamak isteyen biri kahvaltı yapmalı mı yapmamalı mıdır? Bu sorunun cevabı sizin yaşam tarzınıza bağlı. Ortada herhangi bir kilo alma ile ilgili kesin bir araştırma yok. Zayıflayacağım diye sağlığınızı etkileyecek Kahvaltıdan vazgeçmeyin.
Özellikle beyin için gerekli enerji alacağınız kahvaltıya bağlıdır. Özellikle çocuklarda ve bilgisayar ile çalışan kişilerin daha çok dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı gibi sorunlar yaşanabilir.