Kahvaltıyı atlamak vücudu nasıl etkiler? Kahvaltı yaparak nasıl kilo verilir?
Beslenme dünyasının belki de en çok tartışılan konusu, kahvaltının gerçekten de günün en önemli öğünü olup olmadığıdır. Uzmanlar kahvaltı hakkında bir çok araştırma yaptılar. Bu yazımızda kahvaltının önemi hakkında geniş bir bilgiye sahip olabileceksiniz. Kahvaltıyı atlamak vücudu nasıl etkiler? Kahvaltı yapmak neden önemli? Kahvaltı yapmanın faydaları ve Kahvaltı yapmamanın zararları nelerdir? Kahvaltıyı öğlen yemeği ile birleştirerek yemek sağlıklı mı? Kahvaltı yapmayanlar kilo alır mı? Kahvaltı yaparak nasıl kilo verilir? sorularının cevabını yazımızın içinde bulabileceksiniz.
Kahvaltıyı atlamak vücudu nasıl etkiler? Kahvaltı yaparak nasıl kilo verilir?
Uzmanlar, kahvaltı eden insanların günün geri kalanında aşırı yemek tüketmediklerini söylese de yakın zamanda yapılan araştırmalarda kahvaltı eden ve etmeyen insanlar arasında herhangi bir kilo farkı gözlemlenmedi.
Amerikan Kalp Birliği, kahvaltı eden insanlarda kalp hastalıklarının, yüksek tansiyonun ve yüksek kolesterolün daha az görüldüğünü açıklasa da normalde kahvaltı etmeyen insanların bu alışkanlığı mutlaka edinmelerini önerecek kadar sağlam bir kanıt bulunmadığını da işaret ediyor. Hatta bazı araştırmalar sonucunda akşamları uzun süre yemek yememenin (yani akşam yemeğini erken yemenin) insanların kilo vermesine yardımcı olabileceği görüldü.
Kahvaltı etmediğiniz günlerde vücudunuz daha çok kalori yakıyor, fakat bunun bir alışkanlık haline getirilmesi, vücudunuzda tehlikeli iltihapların oluşumuna yol açabilir.
Öğün atlamanın sonuçları
Almanya Hohenheim Üniversitesi’nde araştırmacılar, 17 sağlıklı yetişkini üç ayrı günde inceledi. Bu günlerden biri kahvaltıyı atladıkları, ikincisi üç öğün yemek yedikleri, üçüncüsü ise akşam yemeğini atladıkları günlerdi.
Zamanlama farkına rağmen üç günde de kalori içeriği ve karbonhidrat, yağ ve protein oranı aynıydı. (Öğün atlanılan günlerde diğer iki öğüne fazladan kalori eklenmişti.)
Her gün, sabah 7’den akşam 9’a kadar kan örnekleri alınarak katılımcıların hormon seviyeleri, glikoz ve insülin yoğunlukları ve immün hücre aktiviteleri gözlemlendi.
Günde üç öğün yemek yerine öğle yemeğini (artı 41 kalori) veya akşam yemeğini (artı 91 kalori) atlayan katılımcıların akşamdan aç kaldıkları süreyi uzatarak gün içinde daha çok kalori yaktıkları görüldü. Bu bulgular, zaman sınırlı beslenme üzerine yapılan diğer araştırmaların sonuçlarıyla da uyumlu.
İnceleme yapılan 3 günde de, 24 saat içerisindeki glikoz seviyelerinde, insülin salgısında veya genel fiziksel aktivitede bir fark görülmese de glikoz yoğunluğu, iltihap göstergeleri ve insülin direncinin, öğle yemeğinin veya kahvaltının atlandığı günlerde daha yüksek olduğu görüldü.
Kahvaltı atlandığında denge bozuluyor
Ayrıca kahvaltı öğününün atlandığı günlerde kişilerin yağ rezervlerinden daha fazla yağ yakıldığı görüldü. Bu kulağa olumlu gelse de araştırmacılar bu durumun bazı sorunlara yol açabileceğine dikkat çekiyor: metabolizma esnekliğinde bir bozulma söz konusu olabilir; bu da yağ yakımıyla karbonhidrat yakımı ara-sında geçiş yapılamadığı için uzun vadede düşük dereceli iltihaba ve bozulmuş glikoz homeostazına sebep olabilir.
Araştırmacılar, kronik iltihabın insülin direncini etkilemesinden dolayı kahvaltıyı atlamak “metabolik bozukluğa” sebep olabileceğini, bunun da obezite ve tip 2 diyabet riskini arttırabileceğini söylüyor.
Birmingham’daki Alabama Üniversitesi’nde beslenme uzmanı Courtney Peterson, kahvaltıyı atlamanın iltihap seviyelerini etkilediğini söylemek için çok erken olduğunu belirtiyor ve araştırma yazarlarının verilerinin, kahvaltıyı atlamanın sağlığa zararlı olduğu iddiasını desteklemediğini de ekliyor. Araştırmada katılımcıların iltihap seviyesi öğle yemeğinden sonra ölçülmüştü.
Peterson, kahvaltı öğününü atlamanın öğle yemeği vaktinde iltihap seviyesini arttırıyor olabileceğini, fakat günün geri kalan saatlerinde bu seviyeyi yine düşürüyor olabileceğini iddia ediyor. Öğün atlamanın veya farklı şekillerde aralıklı beslenmenin herkes için uygun olmayacağını belirten Peterson, bu alışkanlığın ters teperek çok fazla abur cubur tüketimine veya bir süre sonra aşırı yemek yemeye sebep olabileceğini de vurguladı.
Hangi öğünden vazgeçeceğinizi de tekrar düşünmeniz gerekebilir: Yapılan araştırmada kahvaltının değil akşam yemeğinin atlandığı günlerde kişilerin daha çok kalori yaktığı görüldü.
Kilo vermek için kahvaltıyı değil akşam yemeğini atlamanın daha iyi olacağını belirten Peterson, bu durumun, insanların iç saatiyle ilgili bilinen bir gerçeği de tekrar vurguladığını ekledi: Metabolizmamız ve kan şekeri kontrolümüz sabahları daha iyi olduğundan akşam yemektense sabahları daha çok yememiz son derece mantıklı.
Sabah uyandığınızda güne sağlıklı kahvaltı ile başlamak, iştahın düzenlenmesine ve kilo verme sürecinde kalori alımının özenli bir biçimde azaltılmasına olanak tanıyabilir
Kahvaltı yaparak kilo verilebilir mi?
Kilo vermeye çalışıyor ve kahvaltıda en çok hangi yiyeceklerin kilo vermenize yardımcı olabileceğini merak ediyorsanız yazımızın devamını not etmelisiniz.
Kilo verme sürecinde ilk adım, neleri yemeniz gerektiğini belirlemek ve yaşam tarzınızı değiştirmekten geçiyor.
Sabah uyandığınızda güne sağlıklı kahvaltı ile başlamak, iştahın düzenlenmesine ve kilo verme sürecinde kalori alımının özenli bir biçimde azaltılmasına olanak tanıyabilir.
Doğal olarak, herkes farklı yapıda bir bedene sahiptir. Kimilerinin metabolizmaları daha hızlı çalışırken, kimilerininki daha yavaştır.
Ancak Chicago’lu cerrah Dr. Charles Galanis ile Northwestern Üniversitesi Plastik & Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü uzmanlarından Dr. Robert Dorfman, kişinin yaşı ve metabolizma hızı ne olursa olsun, sağlıklı bir kahvaltının genelde aynı yiyecekleri içerdiğine, yalnızca bu yiyecekleri tüketme miktarlarının bedenin yapısına, cinsiyete ve hedeflenen beslenme düzenine göre farklılıklar gösterebileceğine dikkat çekiyorlar.
Kahvaltıda kilo vermeye yardımcı ortak gıdalar hangileri?
- Yumurta: Protein ve temel amino asitler açısından, yumurtanın var olan en iyi kaynak olduğuna dikkat çeken Galanis ve Dorfman, et ve kümes hayvanlarındaki protein oranının yaklaşık yüzde 70 olduğunu, buna karşılık, yumurtadaki net protein oranının yüzde 93’e vardığını belirtiyorlar. Galanis ve Dorfman’a göre, yüksek oranda protein içeriği kişinin çok daha uzun bir süre tok kalabilmesi anlamına geliyor.
- Tavuk sosisi: Az yağlı etlerin yumurta ile birlikte tüketilmesi kahvaltının protein ve demir içeriğini daha da arttırabilir. Galanis ve Dorfman, kırmızı et sosisinin yüksek miktarlarda kalori ve sağlıksız yağlar içerdiğini, oysa tavuk sosisinde de aynı oranda yüksek protein olmakla birlikte, kalori ve yağ düzeylerinin çok daha düşük olduğunu belirtiyorlar.
- Fındık, fıstık: Galanis ve Dorfman, “Badem ve ceviz gibi besinler, çoklu doymamış yağlar içeriği açısından son derece zengin kaynaklardır. Ancak bu besinler yoğun miktarlarda kalori içerdiklerinden, bir avuçtan fazlasını tüketmemeye özen göstermek gerektiğini de unutmayın” diyor.
- Meyve: Galanis ve Dorfman, taze meyvelerin “yağ ve kalori içerikleri düşük, ancak lif ve C vitamini gibi, daha başka temel besin oranları yüksek” yiyecekler olduklarını belirtiyorlar.
Ancak, genellikle katkı maddeleri içeren ve daha az besleyici olan konserve ya da dondurulmuş meyvelerden kaçınmamız gerektiğinin de altını çiziyorlar. - Yağsız yoğurt: Galanis ve Dorfman, yağsız yoğurdun B vitaminleri, kalsiyum, protein, potasyum ve çinko açısından son derece zengin bir kaynak olduğuna dikkat çekiyorlar.
- Sade kahve: Galanis ve Dorfman, “Yaklaşık 500 gramlık bir fincan kahve 300 miligram kadar kafein içeriyor. Kafein, insan bedeninde kalorilerin yakılmasına olanak tanıyan düzeneği hafiften devinime geçirerek kilo vermede etkili olabiliyor (bu durum termojenez olarak da biliniyor).
Özellikle de kilo vermeye çalışanların, besin değeri sıfır olan “boş kalori” alımını önlemeleri için, kahveye kre-ma ve şeker eklemekten kaçınmaları gerekiyor. Kimi araştırmalar kahve tüketiminin Tip 2 şeker hastalığına karşı da koru-yucu bir etki yaratabileceğini ortaya koyu-yor,” diyorlar.
Kahvaltıda kilo vermeye yardımcı olabilecek bir öğün için, Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi uzmanlarından Susan Berkman, fıstık ezmeli bir dilim kızarmış tam buğday ekmeği, küçük bir elma ile sebzeli omlet, katı bir yumurta ile tam taneli tahıllar, meyveli yağsız yoğurt, şeftali ve süzme peynir ya da yabanmersinli ve dil peynirli yulaf gibi seçenekleri öneriyor.
Ayrıca Bakınız
- Kahvaltı yapmayanlar kilo verebilir mi? Kahvaltısız Zayıflama Mümkün mü?
- Bol lifli sağlıklı kahvaltılık yulaf lapası nasıl yapılır?
- Sağlıklı bir kahvaltı için yulaflı zencefilli pankek tarifi
- Tohum çekirdekleri ile hazırlanmış lif ve mineral kaynaklı kahvaltılık nasıl yapılır?
- Granola nedir? Evde kahvaltılık kolay granola nasıl yapılır? Basit Tarifler
Kaynaklar
- http://www.extracrispy.com/food/1139/the-best-breakfast-foods-for-weight-loss-accor-ding-to-science
- http://time.com/4786181/skipping-breakfast-health-benefits/
Tam da bunu bekliyordum. Teşekkürler.