DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Vücuttaki kahverengi yağ beyaz yağa göre neden çok az?

Vücuttaki kahverengi yağ beyaz yağa göre neden çok az?

Vücudumuzdaki iyi yağ olarak bilinen kahverengi yağlar, depolanan ve bildiğimiz beyaz yağ ile çok farklılıkları var. Bilim insanları bazı insanlarda neredeyse olmayan kahverengi yağlar hakkında incelemeler yaptı. Kahverengi yağ nedir? Vücutta görevi nedir? Kahverengi yağlar yada iyi yağlar neden önemli? soruların cevabı yazımızda.


Kahverengi yağ dokusu diğer adıyla “iyi yağ” nedir?

Beyaz yağ kalçada, göbekte ve art bölgesinde “kötü zamanlar” için enerji deposu olarak toplanırken, kahverengi yağın bambaşka işlevi vardır.

Kahverengi yağ hücreleri, kendilerine sunulan enerjiyi hızla yakarak, ısıya çevirme konusunda uzmanlaşmışlardır.

Daha fazla kahverengi yağa sahip kişiler daha hızlı kilo verdikleri gibi şişmanlık ve diyabet gibi hastalıklarına da daha ender yakalanırlar.

Ne var ki bu kahverengi ısıtıcılar yetişkinlerde çok az bulunur ve her insanda bulunduğu da söylenemez bile.

Son bir araştırma kahverengi yağ oranının dış etkenler yüzünden de azalabileceğini gösterdi.

Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Miroslav Balv, istenmeyen beyaz yağdan ne şekilde kahverengi yağ oluştuğunu araştırdı.

Bu çalışma sırasında bu dönüşüm için, kolesterol üretiminden de sorumlu olan metabolizma sürecinin,
özellikle de geranil pirofosfatın başlıca rol oynadığı ortaya çıkmış.

Tam da bu metabolizma yolu, dünya genelinde kandaki kolesterol seviyesini düşürmek için hastalara yazılan statinlerin etkisi için önemlidir.

Statinler her şeyden önce bedendeki geranil pirofosfat üretimini düşürüyorlar.

Statinlerin, bu yüzden kahverengi yağ oranı üzerinde de etkili olup olmadığını öğrenmek isteyen araştırmacılar, Zürih Üniversite Kliniği’ndeki 8500 hastaya ait pozitron emisyon tomografi görüntülerini değerlendirmişler.

Bu görüntülerden hastaların kahverengi yağa sahip olup olmadıkları belli oluyordu. Ayrıca hangi hastaların statinle tedavi edildikleri de biliniyordu.

Sonuçlara göre bu ilaçlardan kullananlarda daha az kahverengi yağ bulunmakta. Bu grupta hastaların sadece yüzde birinde kahverengi yağ dokusu tespit edilmiş. Statin kullanmayan grupta bu oran yüzde altı çıkmış.

On altı katılımcıyla yapılan ikinci bir araştırmayla da statinlerin kahverengi yağın etkinliğini düşürdükleri anlaşılmış.

Statinlerin kalp dolaşım hastalıklarının önlenmesinde yardımcı olmaları ve milyonlarca insanın yaşamını kurtarması nedeniyle araştırmacılar bu ilacı fazla kötülemek istemiyorlarsa da diğer olumsuz bir yanı daha var bu ilaçların.

Diğer bazı araştırmalardan anlaşıldığı gibi statinlerin yüksek dozda alındıklarında diyabet riskini yükseltiyorlar.

Anlaşıldığı üzere kahverengi yağın azalması ve diyabet riskinin yükselmesi arasında bir bağlantı söz konusu.

Ancak bu konunun ayrıntılı bir şekilde araştırılması gerekiyor diyor uzmanlar.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.