DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kalp naklinin yerini alabilen Kalp yaması nedir? Kalp yaması nasıl çalışır?

Kalp naklinin yerini alabilen Kalp yaması nedir? Kalp yaması nasıl çalışır?

Kalp nakilleri için o kadar çok bekleyen kişi var ki dünyada. Kalp nakli olsa dahi, nakil edilen kalbin uyumluluğunu sağlamak için çok ciddi tıbbi destek gerekiyor. Başkasından alınan Kalp her zaman uyumlu olmuyor tabi. Fakat artık “Kalp nakli” yerine orjinal adıyla “Heart patch yani “Kalp yaması” denilen yeni bir Biyoteknoloji ürünü var. Bu yazımızda Kalp naklinin yerine alabilen Kalp yaması nedir? Kalp yaması nasıl çalışır? Sağlıklı kalp nasıl olmalı? Kalp Krizi neden olur? sorularının cevabını da bulabileceksiniz.


Kalp naklinin yerine alabilen Kalp yaması nedir? Kalp yaması nasıl çalışır?

Kalp, ortalama 300 gram bir kas kütlesi, bir çok kapakçıkları ve dört odacığı olan harika bir tasarımdır. Yumruk büyüklüğünde olan Kalp, hiç durmadan, yorulmadan, aralık vermeden, gece gündüz, yıllarca vücudun tüm organ, doku ve hücrelerin oksijen ve besin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Fakat bunun gerçekleşmesi için önemli bir şart vardır. Kalbin kendisine gelen oksijeni taşıyan, tepeden içten bir ağ gibi sarmalayan “koroner arterler” denilen damarların iyi ve sağlam olması gerekmektedir. Nasıl kaslarımıza oksijen gitmediği zaman kramplar giriyor ya hadi onu biraz tolere edebiliyoruz. Ama kas kütlesi Kalbin dayanacak süresi olmayabilir.

Kalbe gösterilmeyen saygı ve ilgi, daha kolay yolda kalmanıza neden olabilir. Kalbe sürekli oksijen taşıyan damarlar, sağlıksız yaşam, dengesiz ve yetersiz beslenme ile hayati bir sorun çıkarır. Kalp Krizi!

Sağlıklı kalp nasıl olmalı? sorusuna verilecek en açık cevap, hem kalbin kendisinin hemde diğer organ ve dokuların kan ihtiyacını gerektiği miktarda karşılayan bir kalp anlamına gelir. Kalbin damarları eğer plak denen katı pıhtılarla daralırsa, kalbin ihtiyacı olan oksijen yeterli bir şekilde gitmez. Bu durum “koroner arter hastalığı” olarak tanımlanır ama daha da ilerisine gidildiğinde “miyokard enfarktüsü” yani bildiğimiz “Kalp Krizi” sonuçları ortaya çıkar. Kalp ve damar tıkanıklığı artık 40 yaşların altına düştüğünü unutmamalı ve tıbbi bir kontrole gidilmesi gerekmektedir.

Egzersiz yapan bir kişi, dinlenen birine oranla daha fazla oksijene sahip duymaktadır. Bu durumda Kroner Arterler genişleyerek oksijen ve gerekli maddeleri kalbe ulaştırır. aynı zamanda korkulduğunda yada heyecan yapıldığında da bu damarlar genişler. Giderek yaşlanan bedenler ve buna bağlı nedenlerle ateroskleroz adı verilen bu damarların daralıp kalınlaşması ile de Kalp Krizi olabilmektedir.

Kalp krizinde önemli olan zamandır. Kalp krizi, kalbe giden oksijeni taşıyan koroner damarların tıkanıklığından, ölmeye başlayan kalp hücreleriyle başlar. Tıkanan kalp damarlar eğer 1 saat içinde anjiyo gibi tekniklerle açılmaz ise 1 milyar kalp hücresi yok olur. Eğer bu zaman uzarsa maalesef ölüm gerçekleşir.

Kalp krizi sonrası tıbbi müdahale gören kişilere bakıldığında, çoğunlukla kalıcı hasarların meydana geldiği gözden kaçmamaktadır. Kalp zayıflaştıkça, yeterli kan dolaşımı gelmez ve bir gün aniden durur.

Kalp naklinin yerine alabilen Kalp yaması nedir? Kalp yaması nasıl çalışır? | Ortalama 300 gramlık bir ağırlığı olan Kalp harika bir organ

Kalp naklinin yerine alabilen Kalp yaması nedir? Kalp yaması nasıl çalışır? | Ortalama 300 gramlık bir ağırlığı olan Kalp harika bir organ


Kalp yaması nasıl çalışır?

Kalp diğer organlara oranla yenilenme becerisi en düşük organlardan biridir. Kalp kası hücreleri yıllık olarak binde 5 oranında yenilenmektedir. Bu sürede bu kadar yavaş yapılanma, hasarlı yerlerde onarım için yetmez. Kalp Krizi esnasında oksijen gelmeyip hücreleri ölen ölü yerler, kalınlanmış ve sert bir yara halini alır ve kalp fonksiyonlarında etkisi olmaz. Eğer hasta da Kalp Krizleri devam edip, hasarlı yerler çoğaldığında, kalp gittikçe cansızlaşan bir et yığını hale gelecektir. Buna “Kalp yetmezliği” denmektedir. Bu yüzden tek çözüm “Kalp nakli” idi.

Kalp yetmezliği çeken hastaların tek ümidi olan Kalp nakli için sıraya girmek lazım ve aynı zamanda da zengin olmak 1. şarttır. Çünkü kalp bulunduktan sonra uyumluluk süresinde harcanan para 700 bin doları bulabiliyor. İngiltere’de bile Kalp nakli yılda 200 gibi bir sayıya anca ulaşıyor. Çünkü organ nakli için genelde kaza sonucu ölen kişilere bakılıyor olsa bile uyumlu olması gerekiyor.

Cambridge’deki Addenbrooke Hastanesi’nde kardiyolog Sanjay Sinha, ihtiyaç için kalp sayılarını hesaplasak, bunun olanağının olmadığını, böyle bir şeyin de mümkün olamayacağını belirtiyor. Çünkü sağlıklı kalbi olan binlerce genç olmalı ve bunların da sağlıklı bir vücuda sahip olması gerekmekte. Ancak bu şartlarda kişilerin kalbi kullanılabiliyor.

Kalp naklinin yerine Kök hücre tedavisi de yapılabiliyor. Bunun için hastanın kan ve iliğinden alınan kök hücreleri, hasar görmüş kalp dokusuna enjekte edilerek, yeniden yapılanma çalışılıyor. Hasarlı olan damarlar alınıp, onların yerine by-pass dediğimiz ameliyatla ayak damarlarındaki yedek damarlar! alınarak buraya adapte ediliyor. Kan dolaşımı yeniden başlıyor ama hasarlı doku ise iyileşmiyor. Hasarlı doku için enjekte edilen kök hücreleri buralarda tutunamayıp, yüzde 95 oranında kana karışıp yok oluyor.

University of Cambridge’s Stem Cell Institute yani Türkçe adıyla Cambridge Üniversitesi’nden kök hücre enstütisinde çalışan uzman biyolog Sanjay Sinha bunun çözümü olarak Kalp yamalarından bahsediyor. Laboratuvarda üretilen bu biyonik parça, nanoteknoloji ile birleşerek, yarım santim kalınlığında, 2,5 santimetre uzunluğunda kenarlı bir kare parçası olan Kalp yaması, bildiğiniz gibi kalp gibi atan bir parça. Farelerde ve domuzlarda denenen bu biyonik parça şu an için sadece kalp ile uyumluluk yani aynı anda atmasını sağlanması için çalışılıyor. Bunu ne demek olduğunu alttaki video ile anlatmaya çalışacağız.

Kalp nakli yerine Kalp yetmezliğine çözüm olabilen Kalp yaması hastaların kalbine uyumlu olması normal. Çünkü hastadan alınan kan ve kök hücrelerden elde edilen bu yama bir aylık bir zamanda istenilen büyüklükte olabiliyor.

Kalp hastasının Ultrason ve manyetik rezonans görüntüleme (emar) ile hasarlı olan yerin büyüklüğüne göre yam üretilebiliyor. Üretilen bu biyonik parça, hastanın göğüs kafesi açılıp, diğer kalp damarları ile bağlantılı olacak şekilde doğrudan kalbin üzerine yamalanıyor.

Kalp yetmezliği çok kritik olan hastalarda ise birden fazla sayıda yama yerleştirme mümkün. O zaman kalbin şekli de değişerek büyüyor.

Kalp naklinin yerine alabilen Kalp yaması nedir? Kalp yaması nasıl çalışır? | Kalp diğer organlara nispeten kendi hücrelerini yenilemede çok zayıf

Kalp naklinin yerine alabilen Kalp yaması nedir? Kalp yaması nasıl çalışır? | Kalp diğer organlara nispeten kendi hücrelerini yenilemede çok zayıf


Kalp yamasının zararı var mı?

Kalp yamasının uzmanları zorladıkları en zor şeylerden biri, hastanın kalbinin atışı ile kalbe yapılan yamanın senkronize olarak aynı anda atmasını sağlayacak şekilde elektriksel entegrasyonunu sağlamaktır. Eğer bu yanlış elektrik bağlantısı ile gerçekleşirse ritm bozukluğuna sebep olabilir. Fakat bu sorun teknolojinin ilerlemesi ile çözülemeyecek bir durum değil.

Milyonlarca paraya denk gelen Kalp nakli ve sonrasındaki uyum tedavileri, eğer kalp yaması gerçekleştiğinde yüzde 70 daha da ucuzlayacak.

Kalp yaması hastanın kendi hücrelerinden yapıldığı için, bu biyonik parçayı vücudun bağışıklık sistemi ile ret etme gibi bir engelleme söz konusu değildir. Böylece bağışıklık sistemi uyum ilaçları kullanılmasına da ihtiyaç duyulmamaktadır. Ciddi bir maddi kayıpta bununla beraber yaşanmaz.

Kalp yaması ile dünya genelinde milyonlarca kişinin Kalp sorunlarına çare olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Kalp yaması ile ilgili aşağıdaki videoyu izlemeyi unutmayınız.



Ayrıca Bakınız

  1. Farkına varmadan kalp krizi geçirmek mümkün mü? Kalp acısı öldürür mü?
  2. Kalp ve Damar Sağlığı için tüketilmesi gereken en önemli 40 süper gıda
  3. Damar sertliğini önlemede keşfedilmiş yeni bilimsel bulgular
  4. Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli? Cevizin müthiş faydaları
  5. Kalp ve Damar sağlığı için neden badem yemeli? Bademin harika faydaları
  6. Kalp sağlığı için neden Antep fıstığı yenmeli? Antep fıstığının yararları
YORUMLAR
  1. adka dedi ki:

    Kalp nakli çok zor bir süreç, hemde çok pahallı, maddi durumu olan bile ne acılar çekiyor. Olmayan zaten ölüyor.
    Fakat kalp yaması her ikisine de yarayacak gibi duruyor