Karpuzun Faydaları Nelerdir? Karpuzun Zararı Var mı?
Karpuzun Faydaları Nelerdir?
Karpuz, yurdumuzda yazın geldiğini haber veren bir işaret olarak kabul edilir. Yerine göre her mevsim yetişebilen karpuz, mevsimi haricinde yendiğinde tatsız ve yüksek maliyetli olduğundan dolayı tercih edilmemekte ve mevsimi beklenerek tüketilmektedir. Ülkemizde özellikle Diyarbakır bölgesinde yetişen karpuzlar çok özel bir türdür. Ancak o da eskisi kadar kolay bulunamamaktadır. Piyasada satışta gördüğümüz hemen hemen tüm karpuzlar İran’dan ithal olarak gelmektedir. Hızlı yetiştirilmelerinden dolayı görüntüleri güzel olsa da tatları yerinde olmayan karpuzlar mevcuttur. Bu nedenle yol kenarı satıcılarından değil de marketlerden alınması tavsiye edilmektedir. Karpuz çok hızlı bozulduğundan dolayı bekletilmemesi gerekir. Kesildikten sonra kalan kısmı streç film ile sarılıp buızdolabında muhafaza edilmelidir.
Karpuzun Faydası Nedir ?
Karpuz en sağlıklı su kaynaklarından biridir. Bu nedenledir ki kilo vermeye yardımcıdır. Kötü kolestrolün kontrol altına alınmasını sağladığından yaz aylarında yapılan diyetlerin baş malzemesidir. İçerisinde bulunan ve karpuza kırmızı rengini veren likopen, kanser oluşumunu engeller. Gerektiği kadar tüketildiğinde kansere yakalanma riskini oldukça azaltır. İçerisindeki L-citrulline maddesi vücuttaki kas ağrılarını azaltmaktadır. Spor salonlarındaki büfelerde karpuz suyu bulunmasının sebebi de budur. Karpuzun bilinmeyen bir diğer faydası da içerisinde C vitamini bulundurmasıdır. Yaz aylarında maruz kaldığımız güneşin zararlı etkilerini azaltır. Kan dolaşımını hızlandırıp, su dengesini sağladığından dolayı yüksek tansiyonu da düşürmektedir. Lezzetli ve serinletici olan karpuz, içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sebebiyle bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir ve vücudun sağlıklı kalmasını sağlar.
Karpuzun Zararı Var mı?
Karpuzun zararlı bir yanı olduğu söylenemez. Ancak böbrek ve şeker hastalarının kontrollü tüketmeleri gerekmektedir. İçerisindeki yoğun miktarlı likopen dolayısıyla bulantı hissi, kusma ve ishal ile birlikte, bağırsak şişkinliği ve gaz yapabilir. Son olarak potasyum bakımından oldukça zengin olan karpuz, böbreklerin işini bir miktar da olsa zorlaştırıyor. Bu nedenle böbrek hastalarının doktorlarına danışmadan tüketmemesi gerekir.