DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kefirin yararları saymakla bitmez

Kefirin yararları saymakla bitmez

Kefirin yararları nelerdir? diye sorsanız bir sayfa dolusu liste çıkar. Kefir, bağışıklığı güçlendirdiği, sindirim sistemi rahatsızlıklarını giderdiği, kemiklerin sağlığını koruyup, kansere karşı koruyucu olduğu ve daha bir çok yararını  bilimsel olarak açıklamaya çalışacağız.


Kefir nedir? Kefirin yararları nelerdir?

Kefir veya kephir belirli bir mezofilik simbiyotik kültür türü olan kefir tanelerinden yapılan ince bir yoğurta benzeyen fermente bir süt içeceğidir. Kefir, Kuzey Kafkasya, Doğu Avrupa ve Eski Rusya (SSCB) bölgelerinde görülerek, inek, keçi veya koyun sütünden elde edilen kefir taneleri ile aşılayarak hazırlanır.

1884’ten beri bilinen Kefir, Kuzey Kafkas kökenlidir. Geleneksel kefir, bir kapının yanında asılı olan keçi derisi torbalarında yapıldı. Amaç ise süt ve kefir tanelerini iyi karıştırmak için geçen herkes tarafından kapının açılıp kapanmasından yararlanmaktı. Kefir, eski Sovyetler Birliği’nden 21. yüzyılın başlarına kadar Avrupa, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin geri kalanına yayıldı. Latin Amerika’da búlgaros veya “Bulgar içeceği” olarak bilinir.

Kefir, yüzyıllar önce Kuzey Kafkasya Dağları’nda ortaya çıktığına inanılan kültürlü sütlü bir içecektir. Kefir, tekdüze bir kremsi kıvama, ayran ve ekşi krema arasında bir yerde hafif ekşi bir tada ve hafif mayalanmış bir aromaya sahiptir. Kefir az miktarda karbonasyon ve alkol içerebilir. Bu düz zevk veya tat tatlandırılmış olabilir. Geleneksel kefir, taze sütü Mayalar ve Laktik asit bakterilerinden oluşan Kefir kültürü ile birleştirerek hazırlanır. Kefir’in canlı kültürünün yoğurtunkine benzer sağlık yararları olduğu iddia edildi.

Kefir şu an doğal sağlık ürünlerinin en popüleri. Yüksek oranda besin maddesi ve probiyotik içerdiğinden sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı için çok faydalı olan kefir, çoğu insana göre yoğurttan daha sağlıklı.

İşte araştırmalarla desteklenen kefirin yararları yada faydaları.


1. Kefir çok zengin bir besin kaynağıdır

Kefir geleneksel olarak inek ya da keçi sütü ile yapılan fermente bir içecektir. Kefir tanelerine süt eklenir. Fakat bu taneler tahıl taneleri gibi değil, görüntü olarak karnabaharı andıran, maya ve laktik asit bakterilerinden oluşan topluluklardır.

Yaklaşık 24 saat içerisinde kefir tanelerinin içerisindeki mikroorganizmalar çoğalarak sütün içindeki şekerleri fermente hale getirir ve kefiri oluşturur. Ardından taneler daha sonra tekrar kullanılmak üzere sıvının içinden çıkarılır. Yani içtiğiniz içeceğin adı kefirdir fakat bu içeceği oluşturmada kullandığımız kültür kefir taneleridir. Tanelerdeki laktik asit
bakterileri, sütün içindeki laktozu da laktik aside dönüştürdüğünden kefirin tadı da yoğurdu andırır.

Kefir hindistan cevizi sütü ya da başka şekerli sıvılar kullanılarak, süt ürünü içermeyecek şekilde de yapılabilir. Fakat bunun besin profili sütle yapılan kefirle aynı olmayacaktır.


2. Kefir yoğurttan daha güçlü bir probiyotiktir

Bazı mikroorganizmalar ancak sindirildiğinde yarar sağlar. Probiyotik olarak bilinen bu mikroorganizmalar sindirim, kilo alıp-verme ve zihinsel zindelik gibi konularda büyük fayda sağlar.

Batı beslenme düzeninde bilinen en iyi probiyotik yoğurttur, fakat aslında kefir yoğurttan çok daha etkilidir. İçerisinde 61 çeşide yakın bakteri ve maya bulunan kefir çok daha zengin ve çeşitli bir probiyotik kaynağıdır. Diğer fermente süt ürünleri çok daha az çeşit içerdiği gibi içlerinde maya da bulunmaz.


3. Kefir güçlü bir antibakteriyeldir

Kefirde bulunan bazı probiyotiklerin enfeksiyonlara karşı koruma sağladığı düşünülüyor. Bu probiyotikler arasında, yalnızca kefirde bulunan Lactobacillus kefiride bulunur.

Yapılan araştırmalar bu probiyotiğin Salmonella, Helicobacterpylori ve E. colide dahil olmak üzere birçok zararlı bakterinin gelişimini durdurduğunu gösteriyor.

Kefirin içinde bulunan bir tür karbohidrat olan kefiranın da bakteri karşıtı özellikleri olduğu biliniyor.


4. Kefir kemik sağlığını güçlendirir ve osteoporoz riskini azaltır

Osteoporoz kemik dokusunun bozulmasıyla oluşan, Batı ülkelerinde sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Özellikle yaşlı kadınlarda sıklıkla görülür. Kırık riskini de artırır. Yeterli kalsiyum alımı sağlamak kemik sağlığını geliştirmenin ve osteoporozun ilerlemesini yavaşlatmanın en etkili yolarından biridir.

Tam yağlı kefir hem çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır hem de içerisinde kalsiyum metabolizmasında merkezi bir
rol oynayan K2 vitamini bulunur. K2 vitamini takviyesinin kırık riskini %81 oranında azalttığı biliniyor.

Yakın zamanda hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde kefirin kemik hücrelerindeki kalsiyum emilimini artırdığı görüldü. Bu da kemik yoğunluğunu artırdığından kırılmalara karşı da koruma sağlar.


5. Kefir kansere karşı koruma sağlar

Fermente süt ürünlerinin içindeki probiyotiklerin bağışıklık sisteminizi harekete geçirerek tümor gelişimini azalttığı düşünülüyor. Bu sonuç deney tüplerinde yürütülen birçok araştırmada elde edilmişti.

Yapılan araştırmalardan birinde kefirin insanlardaki meme kanseri hücrelerini %56 oranında azalttığı gözlemlendi.

Bu oran yoğurtta ise %14’tü. Ancak bu sonuçların kesin olarak doğrulanması için insanlar üzerinde de ileri araştırmalar yürütülmesi gerekiyor.


6. İçerdiği probiyotikler sindirim sorunlarına iyi gelir

Kefir gibi Probiyotikler bağırsaklarınızdaki faydalı bakterilerin dengelenmesine yardımcı olur. Bu sebeple birçok ishal türünü tedavi etmede oldukça etkilidirler.

Dahası, Probiyotiklerin ve probiyotik içeren besinlerin birçok sindirim sorununu ortadan kaldırabildiği birçok araştırma sonucunda gözlemlendi. Bu sorunlar arasında irritabl bağırsak sendromu, H. pylorienfeksiyonun yol açtığı ülser ve daha birçok sorun yer alır.


7. Kefirin laktoz oranı düşüktür

Normal süt ürünlerinde laktoz denilen doğal bir şeker bulunur. Çoğunluk, özellikle de yetişkinler laktozu düzgün bir şekilde parçalayıp sindiremezler. Bu duruma laktoz intoleransı denir.

Kefir ve yoğurt gibi fermente süt ürünlerinde bulunan laktik asit bakterileri ise laktozu laktik aside çevirdiğinden laktoz oranları normal süte göre çok daha az olur. Aynı zamanda bu probiyotiklerde laktozun iyice parçalanmasına yardımcı olan enzimler de bulunur. Bu nedenle kefir, laktoz intoleransı olan kişiler için çok iyi bir seçenektir.

Kefir, hindistan cevizi suyu, meyve suyu ya da başka bir süt ürünü içermeyen sıvı ile yapılarak %100 laktozsuz üretilebilir.


8. Kefir alerji ve astım belirtilerini iyileştirebilir

Alerjik reaksiyonlar bazı gıdalara veya maddelerine karşı gerçekleşen Enflamasyon tepkileri sonucu oluşur.

Bağışıklık sistemleri çok hassas olan kişiler alerjiye daha yatkın olduğundan astım gibi rahatsızlıklara daha sık yakalanabilirler.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kefirin alerji ve astıma bağlı enflamasyon tepkilerini baskıladığı gözlemlendi. Fakat bu sonuçların kesinleşmesi için insanlar üzerinde de deneyler yapılması gerekecek.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle evde doğal kefir yapmak için aşağıdaki tarifi kullanabilirsiniz.


Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.