Kendilerine Nuh’un torunları diyen Kınalık Köyü insanları
Kendilerine Nuh’un torunları diyen Kınalık Köyü insanları
Azerbaycan’ın Kafkas dağlarındaki yüksek tepelerinde olan Kınalık Köyü’nün resmi tarihi 2000 sene öncesine kadar gitmekte. İlginç olan ise bu kadar zor koşullarda yüzyıllardır yaşam halen devam etmekte.
Tufan Dağı ile Kızılkaya, Şahdağ ve Kınalık Dağı arasındaki yükseklikte yerleşiyor. Kınalık yerleşim yeri deniz seviyesinden 2350 metre yüksekliktedir. Kınalık, Kafkasların tepesinde yer alırken dağın eteklerinde Kafkas Yahudileri, Tatlar, Lezgiler bulunuyor.
Köyün geçmişi Milattan Önce 3. ve 4. yıllar arasında kurulmuş antik medeniyet olan Kafkas Albanya’sına kadar gitmekte. Fakat köyün yaşlıları geçmişlerinin 5000 sene hatta Nuh Peygamber’in yeniden başlattığı insanoğlu neslinin köklerinin buradan geçtiğini söylemekte.Bu kadar yükseklikte, zor şartlarda yaşam sürdürmenin belki de en önemli sebeplerinden biri bu olabilir.
Şu an Azerbaycan topraklarına ait olan yerleşim biriminde kimse Azeriyiz demiyor. Köyün bağlı olduğu bölgenin ismi ise Kuba. Kuba bölgesinde çok çeşitli ırklardan ve dinlere mensup kişiler var. Köy halkı ise Kınalık adında farklı bir dil kullanıyor.
Köyde yaşayan çocuklar ise dillerini hala yaşatıyorlar. Azerbeycan’a bağlı ilkokullarda Azerice,İngilizce ve Kınalık dili öğretiliyor.
Kınalık’ta araştırma yapan gazeteciler, düğünlerinin çok özel olduklarını, kesinlikle kurban kestiklerini söylüyorlar.
Köyün vazgeçemediği en çok içilen içecek çay.
Ekmeklerini genelde saç üzerinde lavaş şeklinde yapıyorlar.
Bu kadar yüksekte temel gıda maddeleri ise patates ve tahıl ürünleri. Bölgede en çok küçükbaş hayvanları besleniyor. Özellikle koyunlar köyün gözbebeği.
Kuba ve Kınalık arasında paralı otoyol yapıldıktan sonra bir çok ziyaretçi tarafından tercih edilmekte. Fakat tavisyemiz yaz mevsimi başlangıcı ve bitimi, ziyaret için uygun. Eylül’den sonra sıcaklık -2o’li derecelere kadar inmekte.
Köye elektrik çekildi ama ısınmayı tezekle hallediyorlar.