Kilo vermek için dikkat edilmesi gereken 3 etken!
Bahar ve yaz aylarına girişte kilo vermek için adeta özellikle kadınlar için yarış başlar. Google ve Video sitelerinde en çok izlenenler, detoks nasıl yapılır?, zayıflama çayı tarifi, hızlı zayıflama yağ tutucu haplar, bikini diyeti, kalça, basen, göbek hızlı yağ eritme teknikleri… Bu aramaları belki de her sene yapıyorsanız o zaman bir şeyler hep yanlış anlaşılıyor demektir.
Kilo verme aslında bu kadar zor mu? Acaba fazla kiloları vermek için bir sır varda bunu mu arıyoruz?
Kilo vermek için dikkat edilmesi gereken 3 etken!
Kilo vermenin aslında temelinde bilinçli beslenme vardır. Bir çok diyet programlarına artık internet üzerinden ulaşabilirsiniz ama bunu belki size sıra dışı yada uç noktalarda havası yaratıp, hedefe ulaşmanıza engel olabilir. Yasaklar listesi yapmak belki de sizi uç noktalara itip, biraz sonra anlatacağımız kilo vermenin 3 etkeninden biri olan stresi tetikleyebilir.
1200 kalorilik diyet, 2 haftalık diyet, 1500 kalorilik yağ yakma diyeti gibi bir sürü diyet programları ile de kalori saymak da pek akıl karı değil. Çünkü her gün alınması gereken kalori bir diğer güne eşit olmayabilir. Bir gün 1000 kalorilik spor yaparsınız ama 1200 kalorilik beslenirsiniz, durum kötüleşebilir.
İlgili Link 1: Neden Kilo Alıyoruz?
Kilo vermede önce günlük alınması gereken kalori değerimizi bilmeliyiz. Kesinlikle 3 hafta yada kısa dönemlik bir düşünceyi akıllardan silinmelidir. Çünkü bu kilolar 1 ayda alınmadı yıllardır üstüne kata kata eklenenerek oluşmuştur.
Günlük kalori değerini bilmenin ardından, kilo vermek için kesinlikle spor şarttır. Sporun zorluk derecesi yada tipi önemli değil. Belki bütçeniz de olmayabilir. Ama daha basit yollarda var. Örneğin günde 10 bin adım sağlıklı yaşam için 15 bin adım da kilo vermeye yarayabilir. Ortalama günde 1 saat spor olmadan, kilo vermek zordur.
“Karnım açken daha hızlı yağ yakarım” düşüncesin sahipseniz aldanıyorsunuz, önce sağlıklı ve dengeli beslenme, sonra spor.
Şimdiye kadar anlattıklarımız temel düzeyinde bilgi sahibi olduktan sonra, fazla kilolardan kurtulmak, Kilo vermek için 3 ana etkeni anlatmaya başlayalım.
1. Kilo vermek için “Kaliteli Uyku” şart
Yemek yeme isteğiniz günün üçte birlik kısmını uykuya ayırarak absorbe edilebilir. Çünkü alınacak günlük kaliteli uyku Leptin ve Ghrelin hormonunun seviyelerini yükseltiyor. Son yapılan araştırmalarda açlık hormonu uyku düzeni olmayan kişilerde çok yüksek. (Kaynak: 1)
Günlük 7 ile 9 saat uyku alınmadığında bu hormonlar kişilerde daha çok yemeyi aktif hale getiriyor. Fazla tüketim haliyle kalori değerini arttıracak ve hedefler gene şaşmaya başlayacak.
Uyku saatinden önce ki son 3 saatte sindirim sistemini harekete geçirmemek gerekir. Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar ile ilişki son 1 saatte hiç kurulmamalı. Hatta yatmadan önce odanın havalanması güzel bir uykunun başlangıcı olabilir. Uyku düzenli olduğunda, gün içinde enerjiniz daha iyi olacak.( Kaynak: 2)
2. Kilo vermek için “Stresten Uzak” durmalı
Her problemin başı genelde strestir. Aşırı kalabalık iş yükü ile çalışan kişilerin belirtilerinden biri eve geldiğinde, TV karşısına geçip, yemek yemektir. Yani eğer stresi yenmek için sizi rahatlatan şey “yemek yemekse” yanlış yoldasınız. Stresi bu şekilde kontrol altında tutmakla, hayatınız boyunca kalıcı fit bir vücuda sahip olamayabilirsiniz.
Stresi yemek ile değil, kafanızı dağıtacak, başka yönlere çevirecek bir şeyler bulmak gerekir. Stresi yenmek için iş sonrası spor yapmak, dinlendirici müzik eşliğinde olabilir. Eve gitmeden önce, yeşil bir alanda 20 dakikalık yürüyüş bile yararlı olacaktır.
3. Kilo vermek için “Doğal ve Kaliteli gıdalara” yönelin
Kilo vermek adına kalorisi yüksek olan doğal gıdalardan kaçmak yerine, porsiyonlarını küçültmeyi deneyebilirsiniz. Özellikle yeşil sebzelere daha çok ağırlık vermek ve mümkünse çiğ tüketmek daha faydalı olacaktır. Kuruyemişlerin kalorileri yüksek olmasına rağmen, fırınlanmış ve tuzlanmış olanlarından yememeli, azar azar doğal olarak yenmesi daha iyi gelecektir.
Düşük glisemik indeksli karbonhidratlara yönelmek daha mantıklıdır. Günlük lifli gıdalar tokluk hissini bastırdığını, protein alımını düşürmeden, kas ağırlığından da olmamak gerekir.
İlgili Link 2: Glisemik İndeks nedir? Glisemik Yük Nedir? Bazı Gıdaların Glisemik İndeks ve Yük Değerleri Nelerdir?
İlgili Link 3:Kalıcı Kilo vermenin 18 ipucu ile fazla yağlardan kurtulun!
Unutmayın kilo verdiğinizde yarısı yağlardan yarısı kas ağırlığından gitmektedir. Spor aktivitelerini hafif ağırlıklı dambıllarla yapmak daha mantıklıdır.
Kaliteli gıdalar ile iştahınızı kontrol altına alarak, kilo vermeniz daha da kolaylaşır.
En kaliteli içeceğiniz su ve yeşil çay olduğu unutmayınız. Alkol ve Kahveden uzak durmalısınız.
Eğer beslenme düzeninizi daha kaliteli bir hale sokarak, azim ve gayreti elden bırakmayarak, sağlıklı ve mutlu bir hayata merhaba diyebilirsiniz. Sağlıklı zayıflamak için sıkça yediğiniz gıdalara bakın ve işlenmiş gıdalardan kaçın.
Fakat 2 haftada yağ yakma mucizesi, x diyeti, kısa süreli beden inceltme gibi sloganlardan uzak durmayı başarabilirseniz, kilo vermenin uzun bir seyahat gibi algılamanız işlerinizi kolaylaştıracaktır.
Kaynaklar ve Dış Bağlantılar
- Spiegel K. Brief Communication: Sleep Curtailment in Healthy Young Men Is Associated with Decreased Leptin Levels, Elevated Ghrelin Levels, and Increased Hunger and Appetite. Annals of Internal Medicine.)
- Markwald R, Melanson E, Smith M, Higgins J, Perreault L, Eckel R et al. Impact of insufficient sleep on total daily energy expenditure, food intake, and weight gain. Proceedings of the National Academy of Sciences.