Kirli Sudan 20 Dakikada İçme Suyu
Kirli Sudan 20 Dakikada İçme Suyu
Stanford Üniversitesi’nden Chong Liu, bir araştırma yapıyor. Bulduğu şey enteresan.
Siyah ve camdan küçük bir dikdörtgen görünümündeki cihaz ile sadece güneş ışığının altında suyun içine bırakıyorlar. Ve bütün işi güneş ışığının yaptığını söylüyor. Yani kirli su sadece güneşin ışığına maruz bırakılarak ta temizlenebiliyor. Morötesi ışınlar bakterileri öldürüyor. Tabi bu süreç yaklaşık 48 saati bulabiliyor.
Cihaz ise, güneş ışığının daha geniş bir kısmından yararlanma olanağı sunuyor. Aynı zamanda bu 48 saat dediğimiz süreyi de kısaltıyor. Güneş ışığında bulunan enerjinin büyük kısmı, morötei kısımda değil görünen ışık kısmında bulunur. Yani enerjinin yüzde 50’si görünür ışıkta iken, morötesi ışınlarında yalnızca yüzde 4’lük bir kısım oluşuyor. Bu görünen ışık, cihazın kaygan olarak kullanılan maddesi üzerinden kaplı yüzeyine çekiyor. Böylece suda da bir takım kimyasal tepkimeler ortaya çıkıyor. Tepkimelerden sonra başka maddeler oluşuyor ve maddeler sudaki mikropları öldürmeye başlıyor.
Malzeme mikroskop üzerinde incelendiğinde labirent gibi görünüyor. Daha uzaktan bakıldığında ise parmak izine benzer bir görünüme sahip. Chong Liu; bir malzeme tasarlamanın heyecan verici olduğunu belirtiyor. Amacının insanların daha iyi şartlarda yaşaması için, çevre kirliliği sorunlarından kurtulmak olduğunu söylüyor. Bu uygulanan yönetimn uygulanması açısında iki avantajı bulunuyor. Bunlardan birincisi, cihaz üzerinde bahsettiğimiz kayganlaştırıcı malzemenin ucuz olması. İkincisi ise, diğer temizleme yöntemlerinden ayrı şekilde suyun kaynatılmasına gerek duyulmamasıdır.
Son olarak cihazın herkes tarafından kullanılmasını sağlamak için tabi ki aşılması gereken bazı sorunlar bulunmaktadır. Şöyle ki; cihaz şu ana kadar yalnızca 3 bakteri soyunda denenmiş ve diğer bakteriler üzerinde de incelenmesi gerekiyor. Diğer yandan cihazın kaplaması kimyasal kirleticiler üzerinde etkili olmamaktadır.