Kişisel Bulut Sistemleri Nelerdir?Özellikleri Nelerdir?
Kişisel Bulut Sistemleri Nelerdir?Özellikleri Nelerdir?
Günümüzde bulut sistemlerinin yeri son derece önem kazanmıştır. Artık neredeyse harici belleklere dahi ihtiyaç duyulmayacak. Bulut sistemlerin en güzel tarafı dosyalarınızı bir şeye bağımsız olmaksızın yedekleyebiliyorsunuz. Daha da iyi tarafı ise dilediğiniz zaman her yerden erişebiliyorsunuz. Birçok kişi bugün zaten bulut sistemini kullanmaktadır. Sizler için kişisel bulut sistemlerini inceledik ve elle tutulur avantajlarını yazdık.
BOX
Bulut depolama servisleri arasında en güvenli olarak nitelendirebileceğimiz Box ile 5GB’a kadar ücretsiz depolama yapabilmektesiniz. Box’un güzel yanı yalnızca bir belirli insanların erişebileceği dosyaları kolaylıkla ayarlayabilmenizdir. Her indirmede ya da görüntülemede de size haber vermesi. Marketinde de size onlarca farklı uygulama sunabiliyor.
Open Drive
Bilgisayar ve iOS işletim sistemi arasında gayet güzel bir eşitleme işlevine sahip. Uygulama ücretli ancak dosyalarınızı kaybetmekten pek önemli olmasa gerek. Birden çok bilgisayardan yedekleme yapabiliyor ve birden fazla pc kullanıyorsanız işinizi fazlasıyla görür Open Drive. En yüksek kapasite için aylık ücreti $15 civarlarında.
Sugar Sync
Çok şeker bir eşitleme olan Sugar Sync, bedava kullanım imkanı veriyor. Ancak ücretli sürümde tabi ki daha fazla alan ve daha çok bant genişliğine sahip oluyorsunuz. Ayrıca dosya paylaşımı gibi şeyler de mevcut. Ücretli planda aylık ödemesi $24 civarı.
DropBox
Dilediğiniz dosyayı yedekleyip daha sonra mobil aygıtınız ile veya herhangi bir bilgisayar ile erişmeniz mümkün. Listemize son sıradan giriyor DropBox. Bedava sürüm kullanabileceğiniz gibi pro sürümüne de aylık uygun bir ücret ile sahip olabiliyorsunuz. $9.99 ödeyerek bir aylık 200 GB alana sahip olabilirsiniz. Dropbox’un ayrıca çok güzel bir uygulaması da mevcut. Üstelik gayet şık.
SpiderOpak
Her şeyi mükemmel olmayan ancak birçok özelliği barındırmasını istediğiniz bir bulut paylaşım uygulaması varsa, SpiderOak bu seçeneklerden birini oluşturabilir. Özellikle dosya şifreleme özelliğiyle öne çıkan uygulama 2 GB ücretsiz depolama alanı sunuyor
Wuala
Fiyat: 5GB Ücretsiz, 20 GB için aylık 4 dolardan başlayan planlar
Platformlar: Windows, Linux, iOS, Android
Depolama şirketi LaCie’nin sunduğu bulut depolama hizmeti Wuala, diğer bilindik bulut hizmeti verenlerden iki şekilde ayrılıyor.
İlk olarak, müşteri taraflı dosya şifreleme ile, dosyalarınız buluta gönderilmeden önce bilgisayarda şifreleniyor. Böylece şifrelenmemiş transferle gerçekleşse dahi, okunabilir bir veri buluttan çıkarılamıyor. Güvenli transferden bile daha güvenli olan bu yöntemle, sizin dışınızda kimse verilerinize erişemiyor.
İkinci olarak da, şirketin parola bilinmeme politikasıyla birlikte yalnızca parolanızı siz biliyor ve hesabınıza yalnızca siz ulaşabiliyorsunuz. Wuala çalışanları ne şifrenizi görebiliyor ne de kaç dosyanız olduğu ve ne kadar yer kapladıkları haricinde verilerinize dair bir bilgi alabiliyor. Yani hükümetten dosyalarınıza erişmek için şirkete bir talep gitse dahi, hiçbir şey yapamıyorlar. Eğer şifrenizi unutursanız, siz de hiçbir şekilde verilerinize erişemiyorsunuz.
Güvenlik haricinde, Wuala da diğer bulut hizmetleriyle aynı şekilde çalışıyor. Hizmetin programını kurduktan sonra, kendisi direkt olarak cihazınızda dosyaları sürükleyerek buluta yükleyebileceğiniz bir senkronizasyon klasörü oluşturuyor. Hizmet aynı zamanda diğer bulut depolama firmaları gibi yedekleme ve sürüm belirleme desteği de sunuyor. Böylece yanlışlıkla bir dosya silerseniz, eski sürümlere ulaşabiliyor veya son dosyayı kurtarabiliyorsunuz. Wuala 5 GB bulut depolama alanını ücretsiz sunarken, ücretli planları 20 GB için aylık 4 dolardan başlıyor.
Tresorit
Fiyat: 5GB Ücretsiz, 100 GB için aylık 7 dolardan başlayan planlar
Platformlar: Windows, Mac OS X, iOS, Android
Tresorit ise, “gerçekten güvenli bir bulut depolama hizmeti” sloganıyla yoluna devam eden bir hizmet. Hizmetin güvenlik özellikleri içerisinde kullanıcı taraflı şifreleme, güvenli veri transferi ile birlikte, veri merkezlerinde de izinsiz girişlere karşı fiziksel güvenlik tedbirleri ve kesintisiz enerji ve yedekleme sistemleri bulunuyor.
Wuala ile benzer şekilde, Tresorit de verilerinizin her zaman korunması için, onları bilgisayarınızdayken şifreliyor. Yine aynı şekilde Tresorit de parola bilmeme politikasını benimsemiş durumda, yani şirket içerisinde kimsenin parolanıza ulaşma imkanı yok. Üstte de bahsettiğimiz gibi bu politikanın tek kötü yanı, parolanızı unuttuğunuz takdirde geri dönüşün olmaması.
Tresorit’in Wuala ve diğer bulut servislerinden en büyük farkı ise, bilgisayarınızdaki herhangi bir klasörü, güvenli bir “tresor”a dönüştürebiliyor. Yani herhangi bir klasörü, bilgisayarınızda oluşan senkronizasyon klasörüne kopyalamak zorunda değilsiniz. Sadece üzerine sağ tıklayarak, mevcut bir klasörü tresor edebiliyorsunuz. Özellikle de kişisel bilgisayarınızda düzeni kurmuş ve yeni bir klasörde tüm dosyalarınızı yeniden düzenlemek istemiyorsanız oldukça faydalı bir özellik. Tresorit, ücretsiz olarak 5 GB depolama alanı sunuyor. Ek olarak 100 GB’ın bedeli de aylık 7 dolar.
YandexDisk
Yandex.Disk size 10 GB ücretsiz depolama alanı sunuyor ancak bunu arttırmanıza da müsaade ediyor. Arkadaşlarınızı Yandex.Disk kullanmaya davet edebilir ve 500 MB depolama alanı kazanabilirsiniz. Yandex.Disk size toplamda 20 GB ücretsiz depolama sunuyor buda gerçekten yeterli bir rakam. Yandex.Disk Windows, Mac OS, Linux,Android ve iOS platformları üzerinden destek veriyor.
Bunlara ek olarak;
- Carbonite – $8.25 – Sınırsız
- MyPcBackup – $9.25 – Sınırsız
- ElephantDrive – $40 – 500 GB
- IDrive – $14.95 – 500 GB
- Norton Online Backup – $50 – 250 GB
- PennyBackup – $44 – 500 GB
İDrive:
5 gb boyutunda bedava alan sağlıyor.
1 tb. Proffesional için 44.62$(Yıllık)