Bazı erkeklerin sakalları kızılken saçları neden farklı renk?
Kızıl saç ve sakallı insanlar (veya zencefil saç ) dünya nüfusunun yüzde 2 ile 6’sında görünür. Fakat bazı erkeklerde sakal kızılken saç rengi siyah, sarışın yada kahverengi olabiliyor. Bilim insanlarının dikkatini çeken, Bazı erkeklerin sakalları kızılken, saçları neden farklı renk? Saç rengi nasıl oluşur? sorularının cevabı için okumaya devam ediniz.
Bazı erkeklerin sakalları kızılken, saçları neden farklı renk?
Kızıl saçlı biriyle karşılaşma olasılığımız oldukça düşüktür, çünkü doğuştan kızıl saçlılar nüfusun topu topu %1-2 kadarını oluştururlar. Bu durumda sakalı kızıl ya da kızıla çalan birini gördüğünüzde, bu kişi tam anlamıyla bir havuç kafa olmasa da, dönüp bir kez daha bakma gereğini duyabilirsiniz.
Bu ilginç sakalların, özellikle de esmer, sarışın, dahası saçına kır düşmüş erkeklerde kızıl sakal olmasınınnın nasıl bir bilimsel açıklaması olabilir?
Bu şaşırtıcı durum Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden antropolog Nina Jablonsky’nin de gözünden kaçmadı.
Araştırmasında saç renginin biyolojisi konusuna odaklanan Jablonsky, “Bu süreçte özellikle de daha genç yaştakiler arasında hem saçı hem de sakalı kızıl olan, kimileri de kumral, sarışın, ya da kızılımsı sarı saçlara sahip olup sakalları kızıla çalan çok sayıda erkeği inceledim,” diyor.
The Telegraph gazetesinde yer alan bir habere göre, dünyada kızıl saçlıların en yoğun olduğu yerler İskoçya, İrlanda ve Galler gibi Keltik ülkeleri. Bu ülkelerin ardından Britanya ve İskandinav ülkeleri geliyor. Bir olasılıkla, kızıl saçlılar varlıklarını genetik bir değişikliğe borçlular. Bu açıdan özellikle de MC1R adıyla bilinen ve saç hücrelerindeki pigment üretimini denetlemenin yanı sıra, açık ten, tenin yeterince bronzlaşmaması ve acı algısı gibi unsurlardan da sorumlu olan bir gendeki değişikliğin etkili olduğu düşünülüyor.
Saç rengi nasıl oluşur diye aklınızdan geçiyorsa kısaca iki farklı melanin pigmenti türünün birbirlerine olan oranı belirliyor; eumelanin adlı pigment siyah tonlardan, pheomelanin de kızıl saçlar dan sorumlu oluyor. Siyah ya da koyu kahverengi saçlılarda bir olasılıkla yalnızca eumelanin bulunuyor, ya da bu pigment daha baskın oluyor. Öte yandan sarışınlarda her iki tür de, siyah ve kızıl saçlılara kıyasla, daha az oluyor. Doğal olarak da, kızıl saçlılarda en çok pheomelanin bulunuyor.
Peki, birilerinin saçı kahverengi iken, sakalının kızıl olması nasıl açıklanabilir? İlginç birtakım genetik etmenlerin bir payı olabileceğine dikkat çeken Jablonski, “Bu durum sakal köklerindeki MC1R geni ifadesinin saçlarınkinden farklı olması, bunun da koyu renk saçtan sorumlu eumelanin ile sarı-kızıl saçtan sorumlu pheomelanin karışımında bir farklılığa yol açmasından kaynaklanıyor olsa gerek,” diyor.
Kaynaklar ve Dış Bağlantılar
Ayrıca bakınız