Köpekbalıkları nasıl kovulur?
Köpekbalıkları artık giderek sahil kesimlerine yaklaşmaya başlıyor. Köpekbalığı saldırıları hakkında haberler yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Bilim insanları köpekbalığı kovucu methotları arıyor. Bu yazımızda yeni bir teknolojiyle tanışacağız. Yeni bulunan elektrik alanları bu okyanus avcılarını uzaklaştırabilir mi? Köpekbalıkları nasıl kovulur? sorularının cevapları için okumaya devam edin.
Köpekbalıkları nasıl kovulur?
Köpekbalıkları, dalgalar arasında süzülerek insanları avlayan soğukkanlı katiller olarak ün kazanmışlardır. Bilim bunun doğru olmadığını söylese de köpekbalıklarının bu kötü şöhretini silmek çok zor. 2019’da dünya genelinde insanların provoke etmediği sadece 64 köpekbalığı saldırısı yaşandı. Ayrıca köpekbalıklarının provoke edilince (olta kancaları çıkarılırken veya yüzücü onları beslemeye ya da dokunmaya çalışınca) saldırdığı 41 vaka daha yaşandı.
Rakamlar düşük olmasına rağmen köpekbalıkları, dalış ve balıkçılık gibi insan ıktiviteleri için tehdit oluşturuyor. Bu nedenle Ocean Guardian adlı teknoloji şirketi, köpekbalıklarının kendi biyolojilerini kullanarak onları uzak tutmanın bir yolunu buldu. Diğer birçok hayvan türü gibi köpekbalıkları da su yoluyla yayılan elektrik sinyallerini tespit etme yeteneğine sahip. Böylece diğer balıkların hareketlerini tespit edip onları avlayabiliyorlar. Bu yerleşik elektrik alıcısının keşfi, “köpekbalığı kovucu” denilen cihazları tasarlama fırsatını yarattı. Bu cihazlar bu biyolojik yeteneği bozarak yakındaki köpekbalıkları uzaklaştırabiliyor. Teknelerden sarkıtılabilen ya da sörfçünün gövdesine veya sörf tahtasına bağlanabilen taşınabilir cihazlar, köpekbalıklarının iç alıcılarını bozan elektrik sinyalleri yayıyor.
Peki köpekbalığı kovucu ne kadar etkililer?
Teknolojinin ne kadar etkili olduğunu test etmek kolay değil ve bazı bilim insanları, insan deneklerle yapılan çalışmalar yetersiz olduğu için teknolojinin etkinliğini sorguluyor. Bununla birlikte, izole (okyanus yüzücülerinin dahil olmadığı) ortamlarda yapılan bazı çalışmalar, cihazların köpekbalıklarını uzak tutmada şaşırtıcı derecede etkili olduğunu gösterdi.
Bir çalışmada, Ocean Guardian’ın köpekbalığı kovucu cihazlarından biri kullanıldığında, cihazın aktif olmadığı anlara kıyasla köpekbalıklarının üçte birini uzak tuttuğu gözlendi. Cihazların ardındaki bilimin bir noktaya kadar başarılı olduğu görünüyor ama çoğu hayvan gibi köpekbalıkları da tahmin edilemez yaratıklar ve oyunu her zaman kurallarına göre oynamıyorlar.
Bir başka köpekbalığı kovucu eSPEARS markası, sualtı avcılığı sırasında köpekbalıklarını balıklardan uzaklaştıran elektrik alanları yayıyor. Yüzücünün bacağına bağlanıyor. Bacağınıza bağlanmış köpekbalığı kovucuyla sörf yapmaya çıktıysanız ve büyük bir köpekbalığının size doğru yüzdüğünü görürseniz cihaza güvenip hayatınızı tehlikeye atmayın.
Elektriği koklamak
Köpekbalıkları, potansiyel bir avın suya dökülen kanını koklayarak bulmalarıyla bilinir. Bununla birlikte köpekbalıkları dalgaların altındaki elektrik sinyallerini algılayarak da avın varlığını hissetmenin bir yolunu geliştirmiş. Köpekbalıklarının beyinlerine bağlanan ve elektrik sinyali alıcısı görevi gören “Lorenzini ampulleri” adlı duyu organları var. Örneğin, büyük beyaz köpekbalıkları bir voltun milyonda biri kadar küçük değişimleri bile algılayabilir.
Bu yöntem balık avlarken çok işe yarar çünkü balıkların ürettikleri elektrik alanlarına tepki verebilirler. Örneğin, bir balığın soluk alma hareketi bile balığın ağzındaki mukozayı tuzlu deniz suyuyla buluşturunca küçük bir voltaj oluşturur.
- Elektrotlar. İki elektrot iki metre arayla suya indirilir. Elektrotlar suya gömüldükten sonra teknenin etrafına bir elektrik alanı yayarlar.
- Alan. BOATO 1, yaklaşık 8 metre derinliğinde ve 6 metre genişliğinde bir elektrik alanı yayar.
- Elektriksel algı. Köpekbalığı, elektrik alanına 50 cm yaklaşınca alanı algılayabilir.
- Caydırıcı. Elektrotlardan yayılan elektrik sinyali kas spazmlarına neden olarak köpekbalığının daha yakına gelmesini önler. Ocean Guardian bunun köpekbalığına zarar vermediğini söylüyor.
- Güç modülü. Suyun üzerinde bulunan lityum pil, sualtındaki elektrotlara yaklaşık 12 saat enerji sağlayabilir.