Korkularınızı Sanal Gerçeklik sayesinde yenebileceksiniz
Korkularınızı Sanal Gerçeklik ile yeneceksiniz
Hayatınızı mahveden tüm korkularınızı yenecek, fobik düşüncelerinizden kurtulacaksınız. Tüm korku, fobi ve stres bozukluklarınızın tedavisinde Sanal gerçeklik kullanılabilecek. Psikoloji alanında kullanılmak üzere Sanal Gerçeklik teknolojisi ile geliştirilen farklı uygulamalar sayesinde tüm bu sorunlar artık daha kolay atlatilabilir olacak.
Yenilikçi teknolojiler, sanal ve artırılmış gerçeklik, sağlık ve güvenlik sistemleri alanında faaliyet gösteren İdeasis firması, TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı tarafından desteklenen Basit Fobilerde Sanal Gerçeklik Teknolojisi Uygulamaları ile Tedaviye Yardımcı Araç Geliştirme Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları ürüne dönüştürdü.
Geleneksel tekniklere göre daha hızlı
Geliştirilen Vivoos VR sisteminde iyi geliştirilmiş ve gerçekçi bir sanal ortamda, kişi, hiçbir gerçek tehlikeye maruz kalmadan ve geleneksel tekniklere göre çok daha süratli bir şekilde tedavi olabiliyor. Psikiyatri uzmanı ya da klinik psikolog eşliğinde yürütülen uygulamada, birey, aşırı korkusu ile ilgili senaryolara aşamalı bir biçimde, sanal gerçeklik gözlüğü üzerinden maruz bırakılıyor. Her bir aşamadaki senaryo içeriğine alışma etkisi gerçekleşene kadar maruz bırakma devam ediyor. Uygulama sırasında kalp atım hızı ve deri iletkenliğini gözlemlemek için sağ ve sol el parmaklarına alıcılar bağlanıyor. Böylece kişinin o anki korku durumu anlık olarak ekrandan izlenebiliyor ve aşamalar arasında geçişler yaparken sadece sözlü olarak alınan reaksiyonlara göre değil, sensör değerlerine de bakılarak karar verilebiliyor.
Tüm seans, tasarlanan raporlama altyapısı üzerinden takip edilebiliyor, geriye dönük incelenebiliyor. Seans süresince olduğu gibi sonrasında da doktor yapılan terapinin etkilerini görebiliyor. Bir sonraki seans planlamasını da bu verilere göre yapabiliyor.
Yeni yılda piyasaya çıkacak
İdeasis Yönetici Ortağı Oğuzhan Köksal, sanal gerçeklik teknolojilerine yönelik Ar-Ge faaliyetleri yürüttüklerini belirterek, daha yeni ve az odaklanılan bir alan olması sebebiyle psikolojiye yöneldiklerini ifade etti.
TÜBİTAK tarafından desteklenen bir Ar-Ge projesi sonucunda ürünün ortaya çıktığını ve klinik testlerini yaptıklarını ifade eden Köksal, şu şekilde konuştu:
“Yeni nesil sanal teknolojileri kullanarak kontrol edilebilir bir ortamda, klinikte fobisi olanların gerçeğe çok yakın görüntülerle tedavi olabilmesine yardımcı olacak bir ürün geliştiriyoruz. Kullandığımız program, tüm yeni nesil sanal gerçeklik donanımlarına destek veriyor. Bu kapsamda, bilgisayarda yarattığımız modeller, kendi programımız içinde danışman ve uzmanların belirlediği senaryolar kapsamında simüle ediliyor.
Ürünü Ocak 2017‘de piyasaya çıkarmayı planlıyoruz. Şu ana kadar aldığımız reaksiyonlar olumlu. Yıl ortalarına doğru yaygın bir kullanıma erişmeyi umut ediyoruz. Bunun yanısıra elimizdeki mevcut içeriği geliştirmek istiyoruz. Ülkemizin mevcut konjonktürü dolayısıyla ciddi bir kesim insanımız travma yaşadı. Stresten kaynaklanan bazı problemleri çözüme ulaştırmak için ayrı içerikler ve senaryolar hazırlıyoruz.”