Koronavirüs cam ve kağıt para üzerinde 28 gün canlı kalabiliyor
Yeni bir Covid-19 güncellemesi geldi. Son araştırmalar, Koronavirüs cam ve kağıt para üzerinde 28 gün canlı kalabiliyor sonucu ortaya çıktı. Sadece Koronavirüs değil influenza A virüsü de 17 gün canlı kaldığı görüldü. Bilimsel sonuçları okumak için devam ediniz.
Koronavirüs cam ve kağıt para üzerinde 28 gün canlı kalabiliyor
Avustralya’da bir araştırma ekibi oldukça ürkütücü bir makale yayımladı. Makalede SARS-CoV-2’nin cam yüzeylerde ve kağıt paraların üzerinde 28 güne kadar canlı kalabildiği belirtiliyor.
Son günlerde Covid-19 hastalığın öksürme, aksırma ve konuşmaya bağlı olarak havada asılı kalan aerosol ve damlacık yoluyla bulaşması konusu ön plana çıkarken, bu araştırma nereye dokunduğumuza da dikkat etmemiz gerektiğini hatırlatıyor.
Avustralya’daki İngiliz Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü’nden (CSIRO) bilim insanlarının yaptığı araştırmada COVID-19’lu bir hastanın mukusuyla benzer içerikte yapay bir solüsyon farklı yüzeylere farklı sıcaklıklar altında bulaştırıldı ve farklı sürelerde incelendi. Bu arada morötesi ışığın etki etmemesi için deneyler karanlık ortamlarda yapıldı.
Sonuçta, virüsün pamuk dışında pek çok yüzeyde 20°C derece sıcaklıkta 28 gün canlı kaldığı ortaya çıktı. CSIRO araştırmacılarından Debbie Eagles, “Oda sıcaklığında, yani 20°C derecede, kağıt paralarda ve cep telefonlarının ekranı gibi cam yüzeylerde virüsün 28 gün sağlam kaldığını gördük” diyor. İlginç olan aynı deney influenza A virüsü ile yapıldığında virüs aynı yüzeylerde 17 gün sağlam kalıyordu.
Daha yüksek sıcaklıklarda virüs bu kadar uzun süre yaşayamıyordu. 30°C ve 40°C derecelerde cam, vinil, paslanmaz çelik, polimer ve kağıt paralar üzerinde virüsün canlı kalma süresi 3 ile 21 gün arasında değişiyordu.
Gerçek yaşam koşullarında durum farklı
Ne var ki araştırma gerçek yaşam koşullarının dışında karanlıkta yapıldı. Ayrıca bir diğer bilinmeyen nokta da bir insanı hasta etmek için ne kadar canlı virüs gerektiği ile ilgili. Dolayısıyla 28 gün sonra mukus örneği içinde ne kadar virüsün sağ kalmış olabileceği ve bu miktarın bir insanı hasta etmeye yetip yetmeyeceği de bilinmiyor.
Cardiff Üniversitesi’nden Ron Eccles bu araştırma sonuçlarının kamuoyunda gereksiz bir panik yaratmasından endişe duyuyor. Araştırmanın düzenlemesinde gerçek mukusun kullanılmaması Eccles’e göre büyük bir hata, zira gerçek mukusun içinde virüsü parçalayabilecek enzimler bulunuyor.
Eccles’e göre yüzeylere yapışmış mukusların içindeki virüsler günlerce değil, ancak saatlerce yaşayabilir. Bu araştırmaya yöneltilen eleştirilerin ortak noktası, her koşulda temel bulaşma yolunun hasta bir insanın öksürmesi, hapşırması ve konuşması olduğu gerçeğinin değişmeyeceği yönünde…