DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Lifi Nedir? Wifi Nedir? LiFi ve WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Lifi Nedir? Wifi Nedir? LiFi ve WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Wifi artık neredeyse kablosuz yaşamın vazgeçilmez bir ögesi oldu. Yıllardır peşinden koştuğumuz Kablosuz ağ teknolojisi Wifi artık yavaş yavaş yerini Lifi teknolojisine bırakıyor. Peki Lifi nedir? Wifi ile Lifi arasında ne farklılık var? Lifi bizlere ne yenilikler getirecek? Lifi kablosuz bağlantısı Wifi’ye göre daha mı güvenlikli? Kırılabilir mi? Wifi teknolojisi bitiyor mu? yoksa yeni wifi teknolojisi mi geliyor?Herkesin merak ettiği bu konu hakkında sizlere bir yazı hazırladık.


Lifi Nedir? Wifi Nedir? LiFi ve WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hepinizin bildiği gibi WiFi bağlantısı, hayatımızda adeta bir çığır açmıştır. WiFi bağlantısı internete mobilden ya da kişisel bilgisayarımız ile hiçbir kablo olmadan bağlanmamıza olanak sağlamaktadır. En önemlisi de mobil internet faturamıza büyük katkı sağlayarak bizleri kuş gibi hafifletti. Zamanla da adeta evimizdeki elektrik ve su gibi vazgeçilmez parçalardan birisi olmuştur.

Ayrılmaz parçası dedik. Evet gerçekten öyle. Herhangi bir yavaşlama ya da internet kesilmesi durumunda hemen servis sağlayıcısını aramak zorunda hissediyoruz kendimizi. Ancak genel kısmına bakıldığında WiFi, çok mükemmel bir bağlantı şekli sayılamaz. WiFi bağlantı şekli, veri iletişimi için radyo dalgalarını kullanmaktadır. Bu sebeple de bazı sınırlandırmaları mevcuttur. Bunun yanında birden çok kişi kablosuz ağa bağlandığında, bant genişliği düşeceğinden dolayı bağlantı da yavaşlamaktadır.

Bunlara ek olarak WiFi sinyallerinin, evimizin duvarlarını aştığı durumlarda şifrelerinin kırılma ve başkalarının eline geçme ihtimali de mevcuttur. Günümüzde cihazların çoğu WiFi özelliğine sahip olduğundan dolayı, dağılan radyo sinyallerinin birbirlerine karışması da birtakım sorunları beraberinde getirmektedir. Şu an için WiFi bağlantısını çok övüyoruz ancak yeni sistemlerin de geliştirilmesi gerekmektedir. Bunlardan birisi de önümüzdeki dönemlerde tek çözüm olabilir.

Lifi Nedir? Wifi Nedir? LiFi ve WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir? | Kablosuz ağlar artık hayatımızın en önemli parçası oluverdi

Lifi Nedir? Wifi Nedir? LiFi ve WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir? | Kablosuz ağlar artık hayatımızın en önemli parçası oluverdi


LiFi Nedir?

Önümüzdeki dönemde WiFi bağlantısı ile çekişebilecek olan en yeni sistemlerden birisi LiFi yani Light Fidelity‘dir. Bu WiFi bağlantısına göre daha hızlı olacak. Bunun nedeni de WiFi bağlantısında olduğu gibi radyo sinyallerini değil, LED ampuller üzerindeki yarı iletkenler ile birlikte ışığı ileten bir teknoloji olmasıdır. LED ampullerin parlak oluşu, ışık yoğunluğunun yüksek hızlarda bir sinyal yaratmasını sağlamaktadır. Bu da anlamlı veriler haline gelmektedir.

Oluşan bu anlamlı veriler sayesinde, tabletler, bilgisayarlar, akıllı cihazlar ve telefonlar internete bağlanabilmektedir. LiFi, şu anki hızı 150Mb/sn olarak çalışmaktadır. Fakat testler, normal bir geniş ağ bağlantısının 250 katına yani, 10Gb/sn hızlarına ulaşabileceğini göstermektedir. LiFi teknolojisi, araştırmacıları heyecanlandırmaktadır. Bu konu üzerine yoğunca çalışanlardan birisi de Prof. olan Harald Haas’tır. Hatta LiFi terimini 2011 yılındaki konuşmasında ortaya atan da kendisidir.

LiFi (Light Fidelity) teknolojisi ile ilgili araştırmalar da bu konuşmasından sonra hız kazanmıştır. Kısa zamanda da veri transferi için önemli bir alternatif gibi olmuştur. Harald Haas, kendinden o kadar emin ki, LiFi cihazların kullanımı ve geliştirilmesi ile ilgili bir üretim şirketinin de ortağı imiş. Şirketin bugünkü değeri yaklaşık 20 milyon euro’dur.

Profesör Harald Haas; tüketici için çıkarılacak ürünlerin 5 yıl içinde, satışa sunulabileceğini ve 4G, 5G ve WiFi kullanan tüm cihazların, bu teknolojiyi kullanacağından emin. Hatta şu anki duruma ek olarak 14 milyar LED ampul olduğunu söylemektedir. Ampullere de tavandan bir ethernet ile kablo eklenerek, günümüz teknolojisi ile uyumlu olacağını söylemektedir. Günümüzdeki altyapı ile, LiFi (Light Fidelity) teknolojisinin gelmemesi neredeyse imkansız gibi.

Lifi Nedir? Wifi Nedir? LiFi ve WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir? | Işıkla güçlenen kablosuz ağ teknolojisi Lifi

Lifi Nedir? Wifi Nedir? LiFi ve WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir? | Işıkla güçlenen kablosuz ağ teknolojisi Lifi


LiFi Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

Teknolojinin en önemli avantajlarından biri, hali hazırda var olan bir teknolojiye yeni bir ekleme yapılmasıdır. LiFi (Light Fidelity) teknolojisindeki bu ekleme ile birlikte, ampulün görevi kısıtlanmıyor. Aynı zamanda çok hızlı çalıştığı için ışığın açık olduğu bilinmektedir. Bunların yanında insanlar da ampullerinden kesintisiz olarak faydalanma imkanı buluyorlar.

Bunun yanında dezavantaj diyebileceğiniz bir nokta var. Aslında o bile dezavantaj sayılmaz. LiFi (Light Fidelity) teknolojisinde ışığın sürekli açık kalması gerekmektedir. Ancak bu ışığı istediğimiz seviyelerde kısabilmemiz mümkün olacak. Hatta bu özelliği sayesinde LiFi bağlantı modeli, harika bir çözüme dönüşmektedir. Bu çözüm, en çok ta kablosuz teknolojiyi ürünlerinde kullanmak isteyen şirketler için harika olacaktır.

LiFi (Light Fidelity) avantajlarını anlatmaya devam ederken, bu teknolojinin sınırının olmadığını da söylemek çok net mümkün olacaktır. Kullanılan yarı iletkenlerin, daha hızlıları kullanılırsa veri iletme hızı da aynı oranda artacaktır. Bu da LiFi (Light Fidelity) teknolojisinin bugüne kadarki en yüksek hızlara ulaşmasını sağlamak anlamına geliyor.

Aslında öyle bir şey ki; biz bu sistemi şu anda zaten kullanıyoruz. Nasıl mı? Hemen anlatalım: evde otururken, televizyonunuzun kanalını değiştirmek için kumandanızı kullandığınızda, küçük bir LiFi iletişimi yapmış olursunuz. Bahsi geçen Profesör Haas; kumanda üzerindeki LED ampullerin bile açılıp kapatılarak düşük te olsa bir veri iletişimi gerçekleştirdiğini söylemektedir.

LiFi (Light Fidelity) teknolojisindeki fark ise; kumandadaki gibi yalnızca bir akış değil, binlerce veri akışını paralel olarak bağlarsak; iletilen veri miktarı ve dolayısıyla hız miktarı gözle görülür şekilde artmaktadır. Profesör Haas; görünebilir ışık gamının, bir radyo frekans aralığından 10 bin kat daha deniş olduğunu söylemektedir. Yani Lifi teknolojisi; içerisinden veri akışı yapılan koskoca bir boru olarak düşünülebilir. Üstelik altyapısı da çok geniştir.

LiFi (Light Fidelity) teknolojisine geçiş yapılır ise; çok kısa zaman sonra radyo kulelerine de ihtiyacımız kalmayabilir. Dolayısıyla hem çevre hem de para konularında da büyük tasarruflar yapmamız mümkün olacaktır. Bu teknolojiler gelişmeye devam ettikçe de faydalarını sürekli görüyor olacağız.

Önümüzdeki dönem içerisinde; servis sağlayıcıların ve büyük teknoloji firmaları LiFi (Light Fidelity) teknolojisini kesinlikle kullanacak gibi görünüyor. Profesör Haas; dışarı çıkıp lambalara baktıkça LiFi teknolojisinin aklına geldiğini ve daha başka neler yapılabileceğini düşündüğünü söylemektedir. Ayrıca yeni bağlantılar ile 100 yeni mobil aplikasyon üretmenin de mümkün olacağını belirtmektedir.

Şöyle bir düşünmek gerekirse; iPhone cihazını ele alabiliriz. Bu akıllı cihaz; birçok kişiyi birbirine bağladı. iPhone akıllı telefonu üzerinde kaç tane uygulama çalıştığını bir düşünsenize. Bunun yanında bir de evlerimizdeki aydınlatma sistemini ve bu ışık sayesinde neler yapılabileceğini de düşünmekte fayda var.

Lifi Nedir? Wifi Nedir? LiFi ve WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir? | Yeni led kablosuz ağ teknolojisi Lifi

Lifi Nedir? Wifi Nedir? LiFi ve WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir? | Yeni led kablosuz ağ teknolojisi Lifi


Peki LiFi Neden WiFi Bağlantısında Daha Güvenlidir?

LiFi (Light Fidelity) bağlantısı; yazımız içerisinde de bahsettiğimiz gibi, veri iletilecek olan cihazlar üzerine sinyal oluşturmak için LED ışıkların yüksek hızlarda kırpışarak üretmiş oldukları ikili kodlar ile çalışmaktadır. Alıcı cihazların üzerlerinde bulunan ufacık bir delikten ışığı yakalamakta ve ışığın yoğunluğunda meydana gelmiş olan elektrik sinyallerini, yüksek hızlardaki veri akışlarına dönüştürmektedir.

LiFi sisteminin çalışması için, alıcı cihazların, sinyalleri yayan ampulü görmesi gerekmektedir. Bunun sebebi ise; görülebilir ışığın, katı maddelerin içerisinden geçemiyor olmasıdır. Ancak bunun da çok iyi bir avantajı bulunuyor. O da LiFi teknolojisinin çok güvenli bir bağlantı sağlıyor olmasıdır.

İnanın LiFi teknolojisi çok güvenlidir. Çünkü WiFi bağlantısında olduğu gibi, ışıkların duvardan geçmesi engellenmiş oluyor. Etrafımıza baktığımızda 10 ila 15 adet WiFi ağı bulabiliriz. Bu da kötü niyetli birinin istediğinde bu ağları hack yapabileceğini bizlere göstermektedir. LiFi bağlantı teknolojisinde böyle bir şey mümkün bile değildir. Sebebi ise; duvarların ışığı bloke ediyor olmasıdır. Böylelikle sokaktaki birisi ya da komşunuz WiFi bağlantınıza hiçbir şekilde bulaşamayacaktır.

Lifi Nedir? Wifi Nedir? LiFi ve WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir? | Yeni kablosuz teknoloji Lifi, Wifi'den daha hızlı

Lifi Nedir? Wifi Nedir? LiFi ve WiFi Arasındaki Farklar Nelerdir? | Yeni kablosuz teknoloji Lifi, Wifi’den daha hızlı


LiFi Bağlantısı Nerelerde Kullanılabilir?

Şunu belirtmek gerekir ki; LiFi teknolojisi oldukça esnek bir kablosuz türüdür. İlginç durumlarda bile işe yarayabilmektedir. LiFi bağlantısı; uçaklarda bulunan LED aydınlatma sistemlerinin bile uçarken, yüksek hızda veri sağlanması mümkündür.

LiFi teknolojisinin en büyük ve önemli avantajı da su altında bile çalışabiliyor olmasıdır. LiFi bağlantısının bu özelliğini fark eden ise Amerikan donanması olmuştur. Bu sayede denizaltılar içerisinde bozulabilen radyo dalgaları yerine, çok daha başarılı bir veri iletişimi sağlanabilecektir.


Peki WiFi Aware Teknolojisi Nedir?

Yukarıda bütün anlatmış olduğumuz LiFi teknolojisi üzerine çalışmalar tüm hızı ile devam etmektedir. Ancak LiFi gelişmeye çalışırken, WiFi teknolojisi de olduğu yerde durmuyor tabiki. O da bir yandan gelişmeye devam etmektedir. Onun adı da WiFi Aware’dir. Bu sistem sayesinde, etrafta herhangi bir GPS, erişim noktası veya baz istasyonu bulunmasa bile; akıllı cihazların birbirlerini tespit etmeleri mümkün olmaktadır. Ayrıca aplikasyon geliştiriciler de WiFi Aware teknolojisi sayesinde birçok özelliği kullanabilmektedir.

Bunlara örnek verilecek olur ise; aynı oyuna sahip olan iki kullanıcı, yakınlarından geçerken iletişim kurabiliyor hale gelecek. WiFi Aware teknolojisi de uygulama merkezli bir sistemdir. Bununla birlikte güvenliğinizi de dilediğini gibi koruyabilirsiniz. Son olarak önümüzdeki dönemde çıkarılacak olan akıllı telefon modelleri üzerinde, WiFi Aware teknolojisinin olacağı da düşünülmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.